logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód ziemny zastosować na odcinku 50m 3 fazy po 25A

wssx 01 Lip 2008 00:13 42443 19
  • #1 5301368
    wssx
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam !
    Chcę podłaczyć zasilanie z jednego domu do drugiego na odległość 50 m.
    W domu będącym "źródłem" zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A na każdą fazę. Jaki przewód ziemny zastosować do takiego celu zakładając że będą z niego zasilane standardowe urządzenia domowe tj. pralka, lodówka, mikrofala, oświetlenie itp. Myślę że maksymalne obciążenie nie powinno przekroczyć 9 KW. Czy wystarczy 4x2,5 mm^2 ?
  • #3 5302159
    wssx
    Poziom 2  
    Ok. Minimalnie 5x6 mm^2 a optymalnie tak by zrobić raz a dobrze? Czy kabel dać dodatkowo w osłonie rurki czy nie trzeba ?
  • #4 5302411
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Dać 5x10mm2 i mieć na kilkanaście lat spokoj :) Nie musi być w rurce, ale jeśli chciałbyś wzucic to w rure arot to pamietaj o tym ze trzeba przeliczyć obciążalność jak dla rurki a nie jak dla ziemi :)

Pozdrawiam!
  • #5 5302545
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Do ziemi nie wkłada sie mniejszych kabli niż 10 mm.kw.
    Ja bym wkopał sektorowca 5x 16 Al...
  • #6 5302938
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    irekr napisał:
    Do ziemi nie wkłada sie mniejszych kabli niż 10 mm.kw.

A to dopiero nowośc :)

Cytat:
    Dać 5x10mm2 i mieć na kilkanaście lat spokoj Nie musi być w rurce, ale jeśli chciałbyś wzucic to w rure arot to pamietaj o tym ze trzeba przeliczyć obciążalność jak dla rurki a nie jak dla ziemi

Można ewentualnie YAKY 4x25. Jest znacznie tańszy.
  • #7 5303445
    irekr
    ...ja to tak dla rozbawienia...
    Na tej długości nie założyłbym mniejszego niż YAKYS 4x32 i do tego dobry uziom...
  • #8 5303764
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Czy 4x32mm² to jakaś nowa norma w przekrojach kabli, nie słyszałem o takim, 35mm² to się zgadza.
    Cytat:
    Na tej długości nie założyłbym mniejszego niż YAKYS 4x32 i do tego dobry uziom...
  • #9 5303808
    irekr
    mea culpa...sorki..
  • #10 5303873
    pawka2
    Poziom 11  
    daj 10mm2 będzie z zapasem i wystarczy, bez szalenstw z tym 35mm
  • #11 5303935
    spin
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    mysle, ze YKYżo 5x6 powinien wystarczyc, zarowno ze wzg na spadek napiecia jak i wytrzymalosc pradowa.
    rure oslonowa musisz dac, jesli kabel na swojej trasie krzyzuje sie z inna siecia (wystarczy na odcinku skrzyzowania + 1,5m z kazdej strony)
    pozdrawiam
  • #12 5309388
    micrus_poznan
    Poziom 15  
    Ocena: 115
    jesli do domek jednorodzinny to przekroj przewodu (a wlasciwie kabla ) masz podany w warunkach przylacza ale jak dla mnie 5x10 to napewno musi byc
  • #13 5312979
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 271
    wssx napisał:
    Witam !
    Chcę podłaczyć zasilanie z jednego domu do drugiego na odległość 50 m.
    W domu będącym "źródłem" zabezpieczenie przedlicznikowe to 25A na każdą fazę.

micrus_poznan napisał:
    jesli do domek jednorodzinny to przekroj przewodu (a wlasciwie kabla ) masz podany w warunkach przylacza...

Tak z ciekawości, są takie warunki przyłącza że, przyłącza się jeden domek z drugiego będącego "źródłem"? (przez te upały to jakiś niekumaty jestem).
  • #14 5313013
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4290
    Kolego, to nie upały Tobie szkodzą tylko nowi użytkownicy, którym nie chce się czytać tematu tylko odpowiadają od tak sobie.
  • #15 5314286
    marian_em
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    YKY 4(5)x6mm² (wzglednie jego "odpowiednik" Al) wystarczy w zupelnosci, ciagle obciazenie bedzie duzo mniejsze od podanych 25A na faze. Chyba ze zamierzasz tam instalowac jakies maszyny napedzane elektrycznie to poloz kabel z wiekszym zapasem. Razem z kablem zakop sobie bednarke, na pewno nie zaszkodzi ;)
  • #16 5315420
    flaber007
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Moim zdaniem to co do przekroju to 5x10 w miedzi a co do osłony kabla to powinien iść w rurze tam gdzie np. jest możliwość mechanicznego uszkodzenia tzn. parking chodnik droga, oczywiście folia niebieska lub czerwona też powinna być. Kilka postów wyżej kolega napisał, że w ziemi nie można kłaść kabli o mniejszych przekrojach od 16mm2, jest takie coś ale tyczy się to oświetlenia ulicznego.
  • #17 5315774
    spin
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    sq9jjh napisał:

Tak z ciekawości, są takie warunki przyłącza że, przyłącza się jeden domek z drugiego będącego "źródłem"? (przez te upały to jakiś niekumaty jestem).

a jakbys mial np 2 domki na 1 dzialce, to robilbys 2 osobne przylacza ?
  • #18 5315840
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    spin napisał:

a jakbys mial np 2 domki na 1 dzialce, to robilbys 2 osobne przylacza ?

Rozbawiłeś mnie. Już Cię lubię. Nie wiem czy można na jednej działce postawić dwa domki? Może i można. Nie wyobrażam sobie inaczej niż dwa osobne przyłącza, szafka z licznikami i zabezpieczeniami pewnie może być jedna ale dwa osobne kable.
    Może masz i dobry pomysł: "zasilanie domów jednorodzinnych szeregowo". Kto wie? Nie zniechęcaj się, otworzysz nowy rozdział w energetyce. Są sieci pierścieniowe, promieniowe to będą i szeregowe.
    Tak na serio to zrobił bym tak jak Kol. micrus_poznan napisał: zgodnie z warunkami technicznymi przyłącza. Pozdrawiam.
  • #19 5315873
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5315991
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    To jeszcze nic. Stary obiekt budowlany lub kilka takich od jednego właściciela a te podzielone i powynajmowane przez 10 i więcej firm. Tam dopiero są cuda na kiju. Kable idą wodą, lądem i powietrzem i po dachu też. Sam pewnie widziałeś jaką elektrycy mogą się poszczycić fantazją.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do zasilenia domu oddalonego o 50 m z zabezpieczeniem 25 A na każdą fazę i przewidywanym obciążeniu do około 9 kW zaleca się stosowanie przewodu ziemnego o przekroju co najmniej 5x6 mm² miedź (YKY lub YAKY). Dla większego zapasu i długoterminowej niezawodności sugerowany jest przewód 5x10 mm² miedź. Przewody o mniejszych przekrojach, np. 4x2,5 mm², są niewystarczające. W przypadku instalacji w ziemi przewód można prowadzić bez osłony rurkowej, jednak tam, gdzie istnieje ryzyko uszkodzeń mechanicznych (np. pod chodnikiem, parkingiem), zaleca się zastosowanie osłony rurkowej, pamiętając o konieczności przeliczenia obciążalności kabla. Alternatywnie można rozważyć przewody aluminiowe o większych przekrojach (np. 5x16 mm²). Dodatkowo wskazane jest wykonanie uziomu (bednarki). W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące przyłączy dla dwóch domów na jednej działce, gdzie zwykle stosuje się osobne kable i zabezpieczenia zgodnie z warunkami technicznymi przyłącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA