pitsen napisał: No więc mam pytanie w związku z w/w.
Według orientacji w terenie , dla Powsina i Wilanowa zmiana kierunku ustawienia anten na dachach to ok 80 - 90 stopni w "lewo" czyli na zachód od PKIN. Ponieważ mieszkam w Powsinie , nie jestem pewien czy las kabacki nie będzie tu nieco "mieszał". Chciałbym przesatwić antenę już w niedzielę ale nie wiem czy emisja z Łaz już się rozpoczęła. Czy ktoś z Was wie czy już nadają ?. Wyjeżdżam na urlop w poniedziałek, w domu zostaje matka i chciałłbym jej to ustawić zamin wyjadę. Dodatkowo według spisu nowych kanałów, wszystkie poza Polsatem i TVN pozostają na tych samych kanałach co na PKIN, więc wydaje mi się że dla tych programów nie muszę przestrajać odbiornika ? ( tylko dla Polsatu na 44 a tvn powinien odbierac w tym kanale w którym do tej pory był polsat 35 ?)
Wdzięczny będę za info
Pozdrawiam
Pitsen
Witam ponownie.
Odpowiedź 1):
Więc tak, Las Kabacki może osłabiać sygnał, bo to jest normalne, że lasy, bloki i wszelkie inne przeszkody terenowe utrudniają maksymalne "przejście" natężenia danego sygnału do anteny odbiorczej.
Oczywiście, aby osłabiać sygnał "idący" do anteny Las Kabacki musiałby by być w linii prostej między Pana anteną odbiorczą, a Masztem w Łazach koło Raszyna.
Mimo to życzę Panu poprawnego odbioru wszystkich stacji TV.
Nie wiem ile kilometrów w linii prostej ma Pan do masztu w Łazach/Raszynie i na jakiej wysokości nad ziemią i jąką antenę (jaki typ anteny) obecnie Pan używa, ale sądzę,iż w Pana przydku zapewni najlepszy Panu odbiór zestaw dwóch anten kierunkowych typu Yagi-Uda.
Ze względu na to iż nie lubię wprowadzać ludzi w błąd i nie znam wyżej podanych informacji, tak więc pozwoli Pan, iż tak "na sucho" nie będę Panu dobierał konkretnych anten, typu Yagi-Uda, ponieważ źle dobrana antena może zapewnić Panu albo zbyt słaby, albo za mocny sygnał TV.
Ze swej strony chciałbym, aby podał Pan, jeśli Pan może następujące informacje: ile kilometrów w linii prostej ma Pan do masztu w Łazach/Raszynie; na jakiej wysokości nad ziemią i jąką antenę (jaki typ anteny) obecnie Pan używa i na ile odbiorników TV jest "dzielony" sygnał z anteny.
Po podaniu tychże danych wówczas orientacyjnie będę mógł, jeśli zechce Pan, orientacyjnie określić Panu jakie anteny Yagi-Uda będzie Pan portrzebował do prawidłowego odbioru wszystkich stacji TV z Łaz/Raszyna. Na pewno będą to musiały być dwie osobne anteny Yagi-Uda (jedna tylko do odbioru TVP1 - antena na kanały 6-12), zaś druga do odbioru TVP2, TV4, TVN, TV PULS, TV Polsat, TVP INFO (czyli antena też typu Yagi-Uda na kanały 21-60).
Najprawdapodobniej każda z tych anten do poprawnej swojej pracy nie będzie potrzebowała dodatkowego przedwzacniacza antenowego (tzw. płytki antenowej) i zasilacza antenowego przy telewizorze ze względu na bliską odległość do nadajnika i duże natężenie sygnału w miejscu odbioru, tylko wystarczy jej do pracy sam symetryzator włożony w puszkę antenową danej anteny i wówczas ze strony odbiornika TV zaistalowana sama wtyczka antenowa z przewodem podłączonym z jednej strony do symetryzatora (w puszce antenowej danej anteny) zaś z drugiej strony do przewodu antenowego i wetknięta do głowicy TV (wejścia antenowego telewizora).
Ale jak napisałem wcześniej, aby dobrać Panu zestaw antenowy, który najprawdopodobniej będzie Pan potrzebował do prawidłowego odbioru sygnałów wszystkich stacji TV potrzebne będzie podane przez Pana następujących informacji:
- ile kilometrów w linii prostej ma Pan do masztu w Łazach/Raszynie;
- na jakiej wysokości nad ziemią;
- jąką antenę (jaki typ anteny) obecnie Pan używa,
- na ile odbiorników TV jest "dzielony" sygnał z anteny.
I dopiero wówczas będę mógł, jak napisałem wcześniej określić Panu jakie konkretnie anteny będzie prawdopodobnie musiał Pan zastosować do prawidłowego odbioru stacji TV z Łazy/Raszyna.
Czekam na Pana informacje. Chętnie Panu Pomogę, jeśli Pan tego zechce.
Jednakże pragnę jeszcze dodać, iż jeszcze przed podaniem tychże informacji, aby nie potrzebnie nie inwestować w instalację antenową, należałoby najpierw przestawić Pana antenę odbiorczą na odbiór z nadajników Łazy/Raszyn i dopiero sprawdzić jak to przy wykorzystaniu obecnej instalacji antenowej odbiera Pan sygnał z Łazy/Raszyn.
Jeśli w sposób Pana zadowalający, to po co wydawać dodatkowe pieniądze na nowy zestaw antenowy, natomiast jeśli sytuacja byłaby zła (na przykład: obraz niewyraźny, dużo odbić sygnału, lub przesterowanie sygnału), a tym samym byłyby mocne kłopoty z prawidłowym odbiorem sygnału TV, to dopiero wówczas Proszę Pana o kontakt na tym Forum i o podanie sytuacji aktualnego odbioru sygnału TV Polsat na kanale 44 z Łazy/Raszyn, jak również tych danych, o które Prosiłem wyżej.
Pozdrawiam.
Adam
Odpowiedź 2):
Natomiast co to pytania Pana, czy już Łazy/Raszyn nadają, czy nie, odpowiem tak: w tej chwili z Łaz/Raszyna jest próbnie emitowany już na kanale 44 pasma V program TV Polsat z dużo większą mocą niż Jej przekaz z PKiN-u. Natomiast resztę stacji TV "przejdzie" z emisją na Łazy/Raszyn już niebawem, bo w nocy z 21/22.07.2008r. (pomiędzy godz. 3:00 a 5:00 rano).
Pozdrawiam.
Adam
0