logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98SE vs ME na Celeron 466MHz: Który system działa szybciej?

quinty 13 Lip 2008 14:06 2721 15
REKLAMA
  • #1 5338364
    quinty
    Poziom 28  
    Ocena: 158
    Witam, drugi stary komputer, którego używam gdy nie mogę korzystać z nowego bo np. mama z niego korzysta. jest to Celeron 466Mhz 256 RAM SDR dysk 8GB i 1GB , sieciówka, i nvidia quadro2 MXR, i mam zainstalowany WIndows 98SE z service packiem i ładnie chodzi, wystarcza do przeglądania dokumentów, stron internetowych i nauki programowania, i mam pytanie, czy Win ME jest wydajniejszy i czy działałby szybciej od tego 98SE z SP ???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5338388
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Pozostań przy Win98SE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5338396
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Witam,
    Kiedyś używałem podobnego sprzętu i muszę przyznać, że Win 98SE jest lepszy niż ME. Millenium częściej się zawieszał i częściej wyświetlał niebieskie ekrany niż 98Se ;) Jedyne co jest lepsze moim zdaniem w ME to, że system sam wgrywał sterowniki do niektórych urządzeń np. do karty sieciowej, w 98 trzeba było sterowniki do wszystkiego nawet do myszy która miała aż 3 przyciski, WinME lepiej się radził z detekcją urządzeń, a co do szybkości to WinME był troszkę szybszy ale jak już pochodził z miesiąc to nie było różnicy między 98. Dodam, że nie miałem go wgranego więcej niż miesiąc :P Zawsze sie coś psuło. Wybór należy do ciebie.
  • REKLAMA
  • #5 5338433
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jak taki komp, to bez problemu uruchomisz WinMe, bo ma troche wieksze wymagania.
    Co do opinii o jakosci systemu, to IMO Me jest lepsze - bez problemow pendrivy, skanery itp.
  • REKLAMA
  • #7 5338533
    ammpp
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ME to jest przecież 98, tylko z poprawionymi wieloma błędami. Ja używałem go przez bardzo długi czas i za nic nie zamieniłbym go na 98.

Jeżeli nie podobają Ci się udogodnienia WinME typu np. system restore, to bez problemu możesz to wyłączyć. I dzięki temu masz fajny, lekki i szybki systemik. O zaletach związanych choćby z obsługą pendrive-ów nie trzeba wspominać. A w 98 ta kwestia jest tak upierdliwa jak nigdzie indziej...

WinME może sprawiać tylo 1 problem. Kilka razy spotkałem się z programami, które wersje windowsa rozpoznawały na podstawie daty produkcji. A poniewać ME powstało po 2000, to programy traktowały ME jak 2000 i.... nie chciały działać. Ale to sporadyczne przypadki świadczące zresztą o nieudolności twórców tych programów :)
  • #8 5338559
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Lepiej zostaw Windows 98SE, jest lepszy ja na swoim starym kompie również go używam i tak już zostanie.
  • #9 5338717
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Ja osobiście polecam Win ME, został on wydany później od Win 98 SE i dzięki temu jest lepszy, bardziej na czasie i kompatybilniejszy.
  • #11 5338749
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    To tak jak z Vistą - wydana została później niż XP - "dzięki temu jest lepsza, bardziej na czasie i kompatybilniejsza" :D
  • #12 5338751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5338771
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Systemem który chodził najdłużej bez reinstalacji na moim komputerze był właśnie Windows ME . Teraz całkowicie przestawiłem się na Linuksa Kubuntu i z tej perspektywy wszystkie systemy Microsoftu wydają mi się niestabilne i "słabe" .
    Windows 98 z nieoficjalnym serwispakiem działa prawie identycznie jak Millenium , a ma mniejsze wymagania sprzętowe.
  • #14 5339033
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    quinty napisał:
    Ale service pack do 98SE został wydany później od WIN ME (mam chyba jakąś manię na punkcie tego SP :lol: )

Niech instaluje wiec Viste badz beta wersje Windowsa Seven (bo wydany najpozniej byl :p)

A tak na serio to wdg mnie tylko dwa systemy ze stajni MS moga byc instalowane jako wersje finalne,
    Windows 98SE SP1
    Windows 2000 Server Family

9! jest troche mniej wymagajacy ale i tanszy, wiec z czystym sumieniem moge ci go polecic.
    Jezeli cos nowszego chcesz miec to tylko OpenSource :)
  • #15 5350184
    ammpp
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    WojtasJD napisał:
    To tak jak z Vistą - wydana została później niż XP - "dzięki temu jest lepsza, bardziej na czasie i kompatybilniejsza" :D

Nie. Róznica między Vistą a ME polega na tym, że ME to kolejna odsłona tego samego co było wcześniej, czyli 98. Natomiast przy Viście MS próbował zrobić coś zupełnie nowego. I to mu właśnie nie wyszło :)
  • #16 5350765
    mic43
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nigdy nie miałem ME, ale z tego co słyszałem to zawieszał się dużo częściej niż 98.
    Na tym sprzęcie spokojnie poleci Win 2000 i będzie działało dobrze. Moim zdaniem to najlepszy wybór. Możesz też spróbować z XP - niby masz te 256 RAM-u, więc do spokojnej pracy może nie będzie tak źle.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania wydajności systemów Windows 98SE z Service Packiem oraz Windows ME na komputerze z procesorem Celeron 466 MHz, 256 MB RAM, dyskiem 8 GB, kartą sieciową i grafiką Nvidia Quadro2 MXR. Większość uczestników rekomenduje pozostanie przy Windows 98SE ze względu na stabilność i mniejsze problemy z zawieszaniem się systemu w porównaniu do Windows ME, który bywał mniej stabilny i częściej wyświetlał niebieskie ekrany. Windows ME oferuje lepszą obsługę urządzeń USB, automatyczne instalowanie sterowników oraz funkcje takie jak System Restore, które można wyłączyć dla poprawy wydajności. Po zainstalowaniu Service Packa Windows 98SE również zyskuje wsparcie dla wielu urządzeń USB. Niektórzy sugerują, że Windows ME może być nieco szybszy na początku, ale po dłuższym użytkowaniu różnice zanikają. Wskazano także, że na tym sprzęcie możliwe jest uruchomienie Windows 2000 lub nawet Windows XP, choć z ograniczeniami pamięci RAM. Ogólnie Windows 98SE z Service Packiem jest polecany jako bardziej stabilny i odpowiedni dla starszego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA