logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Założenie firmy - zakup sprzętu nagłośnieniowego.

dj-bartez 24 Lip 2008 23:41 3234 23
REKLAMA
  • #1 5375756
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam.
    Przymierzam sie do otwarcia firmy zajmujacej sie naglosnieniem imprez lokalnych oraz regionalnych a mianowicie festynow, dozynek, imprez zespolow biesiadnych itp - to tak na poczatek.

I zrobilem sobie takie zestawienie sprzetu i prosilbym o wasze zdanie na jego temat. Czesc rzeczy jest riderowych i znam ich możliwosci, ale prosilbym o opinie ludzi z branzy, czy mozna znalezc cos tanszego a zarazem lepszego.

A teraz po kolei co sobie wybralem:
    1) konsoleta Soundcraft Spirit LX-7 24 II - 1 szt.,
    2) procesor dynamiki DBX 166 XL - 3 szt.,
    3) Procesor efektowy Lexicon MX400 - 1 szt.,
    4) Procesor efektowy TC Electronic M-One XL - 1 szt.,
    5) Korektor graficzny DBX 231 - 1 szt.,
    6) Procesor głośnikowy The T.Racks DS 2/4 - 2 szt.,
    7) Splitter Rane SM26 S - 1 szt.,
    8 Wzmacniacz mocy T.Amp PL3000 - 2 szt.,
    9) Wzmacniacz mocy T.Amp TA2400 MK-X - 2 szt.,

To jak na razie na poczatek. Do tego bylyby 4 paczki 2x15" (ok. 1000W - sztuka)+ driver oraz 4 subbasy (najprawodpodobniej odrwrotki lub BP6TH) tez jakies 700-800 W sztuka. Wszystkie paczki beda robione wlasnorecznie na glosnikach z wyzszej polki.

Szczegolnie interesuje mnie jak sprawdzi sie ta konsoleta Soundcrafta oraz czy mozna znalezc tanszy splitter niz te ktory zaproponowalem. Splitter bedzie potrzebny mi do rozdzialu sygnalu na procesory glosnikowe.

Kable tez bede wykonywal wlasnorecznie a wykorzystam do tego Cordial, Klotz, Belden i wieloparowe Pinanson. Jako zlacza oczywiscie Neutrik.

Calosc bedzie kupowana u Thomanna.
  • REKLAMA
  • #2 5375898
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Hi.
    Ja bym zmienił ten mikser, ponieważ dużo "artystów" nie chce grać na spiritach. Sam nie wiem dlaczego :/

Po drugie po co chcesz dzielić sygnał na procesory głośnikowe ? Skoro możesz sobie te procesory głośnikowe spiąć razem aby zwiększyć ilość kanałów ;)

A kolejnym fantem mogą być te nadstawki :/ Ponieważ lepszy środek by był gdybyś dal do nich 2x12" + driver 2". A i tak nie wiem czy przy poważnych imprezach, nadstawki made in home, przejdą :/ Bo z basami to nie ma problemu, ważne żeby na firmowych głośnikach

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5375908
    dj-bartez
    Poziom 16  
    A moglbys mi wytlumaczyc na czym polega spiecie tych dwoch procesorow?? bo jakos nie trafia to do mnie.

I co w zamian za tego Spirita bys polecil.

Tez na poczatku myslalem o nadstawkach na 12" i chyba wroce do tego.
  • #4 5375961
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Spięcie polega na połączeniu ich kablem RS 232. Dzięki temu zwiększasz ilość kanałów. Nie wiem jak jest konkretnie z tymi ponieważ w innych przypadkach to tak się spina, np. behringer, dbx driverack czy inne.
    Ale jak nam napisał Michał_wa, o tym T.racku: "łączy sie przez rs 232 ".
    Założenie firmy - zakup sprzętu nagłośnieniowego.

Jeśli chodzi o mikser to powiedz ile byś planował na to wydać. Ponieważ ja byłbym za Mikserem Allen&Heath GL 2400-24. Osobiście mam go w pracy i się extra sprawuje. Również jedna firma z Rzeszowa go używała jako główny, a teraz jako monitorowy, a na główny poszedł jego większy brat.

Kolumny 2x15" to już nie są za bardzo na nadstawki tylko full-range i nie potrzeba ci raczej takich skoro planujesz odwrotki na bass, i bardzo dobrze :) Z tym że odwrotki nie będą miały bardzo dobrej jakości dźwięku. Ale na plener to tylko one. Ja polecam projekt Dj elvisa na Eminence kappa LF, ponieważ możesz bardzo tanio zrobić 8 paczek i wtedy możesz cały system rozbić na dwa mniejsze pod warunkiem że skołujesz jakiś mikser drugi.

Pozdro i pisz co ci jeszcze leży na sercu
  • #5 5375989
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Witam. Bardzo ciekawy temat bo może kiedyś będzie mnie dotyczył(mam taką nadzieję :D)

:arrow: DjDaniel11
    Z tą odwrotką na Kappie to przesadziłeś, bo będąc przy temacie wybrednych artystów to mogą oni nie zagrać na dobrej paczce i głośnikach PD, RCF itd., ale robionej w "garażu". Dlatego chyba będziesz musiał skopiować paczki np. na bas wykonać EV MTL-2 (I właśnie ciekawi mnie czy głośniki musiałbyś dać orginalne) i powiedzmy nakleić ich znaczek. Fajnie jakby się wypowiedział ktoś kto ma z tym do czynienia na codzień. A co do topów to myślę, że 2x12"+2" lub 12"+2" jako nadstawka tubowa byłaby dobrym rozwiązaniem. 2x18sound 12MB1000+BMS 4590 byłyby tutaj chyba idealne. No i oczywiście podział aktywny.

A gdyby tak zrobił projekt np. ze speakerplans.com lub z podobnych stron, który jest znany i wsadził tam zawodowe przetworniki to czy artyści czepiali by się, że to DIY (Czy musi być te logo topowej firmy i dopiero wtedy zagrają) ?
  • REKLAMA
  • #6 5375998
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    :arrow: DYLU BADBOY tak się składa, że byłem przy sprzęcie na koncertach Wydry, Dody, Gloden life, Bandy i Wandy, Feela czy innych. I tak się składa, że nadstawki muszą być orginalne, i to dobrych firm, natomiast doły mogą spokojnie być robione samemu, ważne że na firmowych głośnikach. Najczęściej się spotyka na plenerach odwrotki, i tzw. X1.
    Jednak tym artystą z którymi miałem do czynienia doły zrobione samemu na zawodowych głośnikach wystarczały. Choć nie zawsze się da ich przekonać. Czasami nawet na Dynacoordzie nie chcą zagrać bo dla nich lepiej brzmi JBL.

Oczywiście też czekam na wypowiedzi innych co na co dzień mają "zabawę" z artystami. Sam jestem początkujący i proszę się do końca mną nie przejmować. :)
  • #7 5376018
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    No niedawno w innym temacie dowiedziałem się, że raczej nie przejdzie np. ES-BPH18 P.Audio SD18, więc wątpię(chodź mogę się mylić), żeby dobrze przyjęli odwrotkę liczoną przez DjElvisa(z całym szacunkiem) na Eminence...
  • #8 5376028
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Według mnie to zależy jeszcze od artysty, i od firmy. Bo jeśli artysta ma do czynienia z firmą która już chwile działa i ma bardzo dobrą renomę to często tylko się pytają na jakich głośnikach doły. Nie chcę podawać konkretnych firm.
  • #9 5376244
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Tak jak wczesniej wspominalem to calosc bede kupowal u Thomanna. Wiec na sama konsolete moge przeznaczyc max 7000 zl.

Dodano po 5 [minuty]:

To skoro mozna je tak polaczyc to wywalam z calosci Splitter i juz mam dodatkowo prawie 1400 zl wiecej na reszte.

Dodano po 46 [sekundy]:

Sprawdzilem na stronie Thomanna i ta konsole A&H mozna miec juz za 6200 zl, wiec ze Spirita rowniez rezygnuje. Czekam na dalsze opinie.
  • #10 5377710
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Czekam na dalsze wasze rady i sugestie
  • #11 5377832
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Teraz ja sie dołącze. Nastawki można śmiało zrobić na głośnikach STX, do tego zwrotnice zrobić. Obudowy z jakiś starych kolumn lub zrobić samemu. Co do kolumn basowych to ja bym proponował suby estradowe niż odwrotki, ponieważ możesz subami grać na dworze jak i w pomieszczeniu, ponadto suby mają drugie tyle mniejsze gabaryty. Myśle ze do nagłośnień było by dobrze zastosować 4 suby na głośnikach beyma 15 cali lub na 2 subach 18 cali. Wybór jest lepszy na te pierwsze basowe. Wzmacniacze to ADS lub holton. Co to tych procesorów już nie wspomne bo sie nie zajmuje tym. MIksery są dobre z LDM albo allesis.
  • #12 5378172
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Nie no STX to napewno nie wezme. Glosniki ktore bede stosowal to 18Sound, B&C, itp., a na drivery BMS ewentualnie Selenium D220Ti.

Obudowy wykonam ze plyt OSB 22mm.
  • #13 5378176
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    arek59 napisał:
    Teraz ja sie dołącze. Nastawki można śmiało zrobić na głośnikach STX, do tego zwrotnice zrobić. Obudowy z jakiś starych kolumn lub zrobić samemu. Co do kolumn basowych to ja bym proponował suby estradowe niż odwrotki, ponieważ możesz subami grać na dworze jak i w pomieszczeniu, ponadto suby mają drugie tyle mniejsze gabaryty. Myśle ze do nagłośnień było by dobrze zastosować 4 suby na głośnikach beyma 15 cali lub na 2 subach 18 cali. Wybór jest lepszy na te pierwsze basowe. Wzmacniacze to ADS lub holton. Co to tych procesorów już nie wspomne bo sie nie zajmuje tym. MIksery są dobre z LDM albo allesis.

Gościu chyba sobie jaja robisz.... no comment :rofl:

Dodano po 3 [minuty]:

dj-bartez, zobacz tego BMS 4590, ten driver chyba nie konkurenta a nie jest jakiś mega drogi http://speakerstore.nl/index.php?pg=26&l=&productID=393
  • #14 5378630
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ale jakby nie patrzyl kosztuje 359 Euro u Thomanna. Na razie myslalem na Selenium D220Ti bo nie ma konkurenta jesli chodzi o przedzial cenowy i jakosc
  • REKLAMA
  • #15 5378699
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ja już bym się nie szczypał i poszedł na całość. Z drugiej strony popatrz ten BMS ma 230w i 110db przy podziale 400hz. Jak byś dał podział 800hz 48db/okt. to z 300-400w łykałby spokojnie. Cewka 3,5" i 1,75", ten głośnik jak dla mnie to gigant i do tego ma dobre, wyrównane pasmo. Ogólnie chyba dużo osób by się ze mną zgodziło, że wśród najlepszych driverów to BMS jest w czołówce, jeśli nie jest liderem. A jak nie ten to może BMS 4554 lub ew. Eminence PSD:3006. Też mocne, ale jakość już nie ta sama. Ale w Seleniuma chyba nie ma się co pchać, bo z tego co słyszałem i czytałem to każdy 1" szybko zginie w plenerze, a to dosyć ważne bo źle by te nadstawki brzmiały z 50-150m.
    Pozdro.

Jakie basy chcesz robić :?:
  • #16 5378893
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Jesli chodzi o basy to myslalem nad odwrotkami lub BP6TH ze strony speakerplan
  • #17 5380318
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    arek59 my tu rozmawiamy o firmie nagłośnieniowej a nie o wiejskich imprezach. Bez obrazy. Jak czytałem co napisałeś myślałem, że się ze śmiechu poleje.

Jeśli chodzi o driver SELENIUM D220Ti jest bardzo dobry i w swojej klasie nie ma konkurencji. Jednak jak już kolega DYLU BADBOY wspomniał jest to driver z cewką 1,75", a wylotem 1". Więc nie będzie miał za dużego zasięgu w plenerze. A to jest podstawa. Możesz je wpakować do odsłuchów jak chcesz.

Nic nam jeszcze nie napisałeś o mikrofonach, nie zapominaj o nich bo to jest podstawa.

Z BP6TH na koncertach się jeszcze nie spotkałem, jednak mało jeszcze widziałem. Wiem, że kilka firm ma basy projektu X1 z strony speakerplans.com
    Popatrz na zdjęcia MY WORK na tejże stronie, i przyjrzyj się kolumną. Głównie tuby.
  • #18 5380380
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Jesli chodzi o mikrofony to napewno beda to flagowe Shure Beta 52, Beta 57, SM58, Beta 87. I do tego napewno jeszcze jakies pojemnosciowki oraz bezprzewody najprawdopodobniej tez cos z serii Shure.
  • #19 5380392
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Jeśli chodzi o bezprzewodówki to ja polecam SENNHEISER EW 135 G2. strasznie trudno zakłócić ich sygnał, jakość dźwięku jest też na bardzo wysokim poziomie. W późniejszych czasach na większych imprezach na pewno też będą miały zastosowanie :)
  • #20 5480065
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    > DjDaniel11
    Niestety ja mam do czynienia z wiejskimi imprezkami, szkolne, 18nastki, plenerki i podobne, więc mam małą mini-firme nagłośnieniową.

No troche nie na temat ale ciekawa informacja.
    Aha o firmie nagłośnieniowej to trzeba mieć dobry sprzęt. Najlepsza i największa w polsce firma nagłośnieniowa ASTRAL, z którą rozmawiałem z pracownikiem podczas imprezy w bałtowie na dance sencation 2008 to mówiły ze nadstawki są firmy electrovoice orginalne, a suby robione przez tą firme, ale na jakiech głośnikach to niewiem, chyba eminece lub beyma o średnicy 18 cali każdy. Wzmacniacze mocy były zasilane z siły, część ADS, a reszta nieznam. Doradzał mi zeby nadstawki były orginalne z firm electrovoice, LDM, eminece, celestion czy beyma, elestra. Mowili mi ze kolumny basowe czy odwrotki mozna zrobić samemu tylko ze głośniki z wyżej wymienionych firm. No i ze odwrotki mają wade w terenach zamkniętych, ale dają rade. A no i dla interesu sie pytałem kilka już firm czemu nadstawek niemożna zrobić samemu. No i mówili ze zwrotnicy nie dostroisz i moze być problemy z głośnikiem średniotonowym. Ze nadstawki muszą czysto grać zeby słychać było ich, basy to już co innego mówią. Mają racje czy nie bardzo?
  • #21 5480174
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Coś w tym prawdy jest. Ale gdy się kopiuje dobre paczki na orginalnych i zawodowych przetwornikach np:
    http://silversound.info/kta212n.html#index.html
    http://speakerstore.nl/index.php?pg=11&c=13
    http://speakerstore.nl/index.php?pg=11&c=12

I przy odpowiednim podziale aktywnym powinno, a wydaje mi się nawet, że to musi dobrze zagrać(oczywiście przy odpowiednich, dobrych jakościowo końcówkach)
  • #22 5480283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 5494923
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Poczytaj ridery, od stołu się zacznie, poprzez front, mikrofony i monitory, oczywiście nie zapominajmy o wzmacniaczach... Bo jeżeli postawisz badziew to jeżeli nawet zgodzą się zagrać to w razie czego mają podkładkę że sprzęt jest z szambiastej półki i nic nie gwarantują...
    Sprawdź co Ci jest potrzebne - jeżeli folk i okolice to ok, jak chcesz spróbować swoich sił w r'n'r to może być gorzej...

Czy firma Astral jest taka jak mówisz - uwierz mi na słowo że nie... I nie błaźnij się, proszę, bo po co??? Jest kilka innych firm z najwyższej połki, i Astral nie wystaje z dywanu... Nie bądź nierozsądny, aby ująć rzecz baaardzoooo dyplomatycznie, nie używając krótkich żołnierskich słów...
  • #24 5496018
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    arek59 napisał:
    > DjDaniel11
    Niestety ja mam do czynienia z wiejskimi imprezkami, szkolne, 18nastki, plenerki i podobne, więc mam małą mini-firme nagłośnieniową.

No troche nie na temat ale ciekawa informacja.
    Aha o firmie nagłośnieniowej to trzeba mieć dobry sprzęt. Najlepsza i największa w polsce firma nagłośnieniowa ASTRAL, z którą rozmawiałem z pracownikiem podczas imprezy w bałtowie na dance sencation 2008 to mówiły ze nadstawki są firmy electrovoice orginalne, a suby robione przez tą firme, ale na jakiech głośnikach to niewiem, chyba eminece lub beyma o średnicy 18 cali każdy. Wzmacniacze mocy były zasilane z siły, część ADS, a reszta nieznam. Doradzał mi zeby nadstawki były orginalne z firm electrovoice, LDM, eminece, celestion czy beyma, elestra. Mowili mi ze kolumny basowe czy odwrotki mozna zrobić samemu tylko ze głośniki z wyżej wymienionych firm. No i ze odwrotki mają wade w terenach zamkniętych, ale dają rade. A no i dla interesu sie pytałem kilka już firm czemu nadstawek niemożna zrobić samemu. No i mówili ze zwrotnicy nie dostroisz i moze być problemy z głośnikiem średniotonowym. Ze nadstawki muszą czysto grać zeby słychać było ich, basy to już co innego mówią. Mają racje czy nie bardzo?

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczynająca się firma nagłośnieniowa planuje zakup sprzętu do obsługi lokalnych i regionalnych imprez, w tym festynów i koncertów zespołów biesiadnych. Proponowany zestaw obejmuje mikser Soundcraft Spirit LX-7 24 II, procesory dynamiki DBX 166 XL, procesory efektowe Lexicon MX400 i TC Electronic M-One XL, korektor graficzny DBX 231, procesory głośnikowe The T.Racks DS 2/4, splitter Rane SM26 S oraz wzmacniacze T.Amp PL3000 i TA2400 MK-X. Dyskusja koncentruje się na wyborze miksera – rekomendowany jest Allen&Heath GL 2400-24 ze względu na lepszą renomę i akceptację artystów. Zwrócono uwagę na możliwość łączenia procesorów głośnikowych przez RS-232, co pozwala na zwiększenie liczby kanałów i rezygnację ze splittera, co obniża koszty. W kwestii kolumn i nadstawek sugerowano stosowanie oryginalnych, profesjonalnych głośników i obudów, zwłaszcza dla nadstawek, które powinny być firmowe (np. Electrovoice, LDM, Eminence, Celestion, Beyma), natomiast subbasy i kolumny basowe można wykonać samodzielnie na bazie wysokiej klasy przetworników. Dyskutowano o wyborze driverów wysokotonowych – polecane są BMS 4590 lub 4554, a także Selenium D220Ti, choć ten ostatni ma mniejszy zasięg w plenerze ze względu na 1" cewkę. W kwestii basów rozważano odwrotki lub projekt BP6TH ze strony speakerplans.com. Mikrofony planowane do zakupu to flagowe modele Shure (Beta 52, Beta 57, SM58, Beta 87) oraz pojemnościowe i bezprzewodowe, z rekomendacją na systemy bezprzewodowe Sennheiser EW 135 G2 ze względu na stabilność sygnału i jakość dźwięku. Podkreślono, że dobry sprzęt jest kluczowy dla profesjonalnej firmy nagłośnieniowej, a artystom zależy na sprzęcie renomowanych marek, zwłaszcza w zakresie nadstawek i mikrofonów. Wzmacniacze ADS i Holton zostały wymienione jako dobre propozycje. Wskazano, że odwrotki mają ograniczenia w pomieszczeniach zamkniętych, ale są skuteczne na plenerach. Całość zakupów planowana jest w sklepie Thomann, z budżetem do około 7000 zł na mikser.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA