logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

passat b5 1997r pail się ABS i mruga czerwona kontrolka (!)

norek 26 Lip 2008 08:40 16235 13
REKLAMA
  • #1 5379205
    norek
    Poziom 16  
    Ocena: 90
    witam mam problem pali mi sie kontrolka ABS i mruga czerwona kontrolka (!) czy jest uszkodzona pompa czy sterownik ABS pytam bo vag nie łączy z sterownikiem absu i diagnoza na piechotke
  • REKLAMA
  • #2 5379211
    flis
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Kontrolka ręcznego pali się miedzy innymi gdy braknie płynu hamulcowego.Na początek dolej o ile ci brakuje i sprawdź czy wycieków nigdzie nie ma.
  • #4 5379227
    norek
    Poziom 16  
    Ocena: 90
    płynu jest ok wycieków niema powiedzcie gdzie jest ten komputer abs w tym passacie
  • REKLAMA
  • #5 5379421
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Albo pompa - co by nie było niczym zaskakującym
    albo czujniki z tyłu ugniły
  • #6 5899885
    KraskaaB5
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,mam passata b5 po liftingu rocznik 2002,mam taki problem ze gdy odpalam auto po nocy to zapala mi sie kontrolka od recznego a nie jest zaciagniety,oraz kontrolki ABS i ESP.Zasygnalizuje 3 razy piknięciem i znika wszystko i jest dobrze przez caly dzien jazdy.NIe raz ze 2 razy dziennie sie tak dzieje.Jaka to moze byc przyczyna tej usterki ???.Prosze od odpowiedz na email.Pozdrawiam
  • #7 5933829
    plwro
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Sprawdź akumulator - być może po zimnej nocy podczas porannego rozruchu spadek napięcia jest za duży i stąd te problemy .
  • #8 8424669
    misja
    Poziom 1  
    Witam
    Mam ten sam problem, możecie napisać co było przyczyną świecenia kontrolek?
    U mnie zapalają się i gasną podczas jazdy, częstotliwość objawów wzrasta.
  • REKLAMA
  • #9 8584035
    nokia12312
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam!!

trzeba wymienić bateryjkę taką pod kierownicą która kosztuje ok. 40zł
    czy samochód już gasł?? czy tylko to pikanie?? było może tak że zaraz po odpaleniu gasł??
    wymień bateryjkę i wszystko wróci do normy zapewniam!!!
  • #10 8584466
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4177
    A można jakąś fotkę tej bateryjki?Proszę.
  • #11 8584567
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    Cóż to za bateryjka?pewnie kupiona w częstochowie?
  • REKLAMA
  • #12 8613544
    lpss
    Poziom 1  
    Witam
    Wlasnie mam rozwiazany identyczny problem z kontrolkami :)
    Komputer wskazywal "uszkodzony modul sterujacy" przy testach ABS'u
    Na dodatek (do tej pory sprawujacy sie bez zarzutu) akumulator w ogrzewanym garazu nagle za jedna noc rozladowal sie.

Mechanik wymienil jakis czujnik od hamulcow (ktory podobno lubi padac) i pomierzyl ladowanie aku, ktore bylo bez zarzutu. Dopiero sprawdzenie samego akumulatora wskazalo ze jest padniety

Wymiana akumulatora i jak na razie wszystko jest ok...
  • #13 8828535
    Arrkadius
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Pytanie do Nokia12312 Pisałeś
    "trzeba wymienić bateryjkę taką pod kierownicą która kosztuje ok. 40zł
    czy samochód już gasł?? czy tylko to pikanie?? było może tak że zaraz po odpaleniu gasł??
    wymień bateryjkę i wszystko wróci do normy zapewniam!!!"

Mam Passata B5 1.9TDI 115KM 2000r czasami tez zapala mi się kontrolka od ABS i ESP i świeci (Wcześniej jak mi sie zapalało w czasie jazdy to czułem takie szarpnięcie) Też jak go zapalam jak jest zimny to mi złapie i zgaśnie I musze chełtać i dopiero zapali Myślałem że paliwa nie dostaje mechanik nie doszedl co jest Czy to jest coś powiązane to palenie z kontrolkami? Pisałes ze trzeba jakąs bateryjke wymienić Jak to wygląda w ktorym miejscu jest pod kierownicą? gdzies na wierzchu?
  • #14 8828951
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4429
    Temat zdublowany.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 z 1997 roku zapalająca się kontrolka ABS oraz migająca czerwona kontrolka (!) mogą wskazywać na problemy z układem hamulcowym, takie jak niski poziom płynu hamulcowego lub uszkodzenie pompy ABS bądź sterownika ABS. Częstą przyczyną jest również uszkodzone złącze do sterownika ABS, które warto sprawdzić i docisnąć. Czujniki hamulcowe, zwłaszcza tylne, mogą ulec korozji i powodować błędy. Problemy z komunikacją diagnostyczną (np. brak połączenia VAG ze sterownikiem ABS) utrudniają diagnozę komputerową, co wymaga diagnostyki manualnej. Dodatkowo, w podobnych modelach Passata B5 po liftingu (2000-2002) pojawiają się problemy z kontrolkami ABS, ESP i ręcznego, które mogą być spowodowane rozładowanym lub uszkodzonym akumulatorem, a także baterią pod kierownicą odpowiedzialną za pamięć sterowników. Wymiana baterii pod kierownicą (koszt ok. 40 zł) lub akumulatora często rozwiązuje problem. Warto również sprawdzić napięcie akumulatora, zwłaszcza po nocy, gdyż spadki napięcia mogą powodować błędy w systemach ABS i ESP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA