logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Twardy pedał hamulca w Renault Clio 1.4 RT 93' - co może być przyczyną?

SebNET 27 Lip 2008 11:16 13195 13
REKLAMA
  • #1 5382185
    SebNET
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Kilka dni temu zakupiłem dla siebie samochód Renault Clio 1.4 RT 93'. Jestem bardzo zadowolony z zakupu, ale muszę poprawić w nim kilka detali technicznych, które mnie bardzo irytują. Przede wszystkim chciałbym dowiedzieć się dlaczego mam bardzo twardy pedał hamulca? Jeśli się rozpędzę i zaczynam hamować to muszę go wcisnąć bardzo mocno do końca, wtedy dopiero jest skuteczny, ale i tak nie jest do końca taka "żyleta", że wgryza się w asfalt. Może ktoś orientuje się co może być powodem tej usterki?
  • REKLAMA
  • #2 5382201
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Jeśli pedeł jest "twardy" to albo przewód podciśnienia do serva jest nieszczelny, albo samo servo padło.
  • #3 5382220
    SebNET
    Poziom 10  
    A jak sprawdzić czy przewód jest nieszczelny albo czy serwo padło?
  • REKLAMA
  • #4 5382232
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1628
    odłączyc przewód od serwa zaślepiając go i zobaczyc ,czy coś to zmieni z hamulcami.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #5 5382244
    SebNET
    Poziom 10  
    Aha, czyli wyciągnąć przewód ze serwa, zatkać go czymś (np. palcem) i wtedy wciskać hamulec i sprawdzać czy pedał będzie nadal twardy czy jak? Przepraszam, że tak głupio się pytam, ale to mój pierwszy w życiu samochód.
  • #6 5382322
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3469
    czy serwo wogle działa można sprawdzić bez zaglądania pod maskę - najpierw powoli naciśnij 2-3 razy pedał hamulca, naciśnij i trzymaj lekko hamulec, odpal silnik, jak pedał opadnie to znaczy że serwo działa
  • REKLAMA
  • #7 5382434
    Sebastian Szulc
    Poziom 10  
    Jeśli po takiej próbie okaże się że serwo jest sprawne to - a rozumiem że pedał "wchodzi do podłogi"- prawdopodobną przyczyną braku skuteczności hamowania są wytarte uszczelki wewnątrz pompy hamulcowej i płyn zamiast popychać tłoczki hamulcowe przy kołach przelewa się w pompie pomiędzy sekcjami.
  • #8 5383792
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, kolego Sebastian to co piszesz jest wtedy gdy pedał jest miękki i wpada do podłogi przy sprawnym serwie( elemencie wspomagania siły nacisku na pedał hamulca) natomiast kolega ocis pisze jak sprawdzić czy serwo działa, a to opadniecie jest rzędu około 2cm, ta siła wspomagania nacisku na pedał hamulca bierze się z róznicy ciśnien panujących w kolektorze dolotowym( silnik benzynowy) lub pompą vaku(podciśnienia) w dieslu, a ciśnieniem atmosferycznym , w serwie są dwie przestrzenie przedzielone membraną gumową , ta część z podciśnieniem znajduje sie od strony pompy hamulcowej irównoważona jest przez sprężynę by wstanie spoczynku nie naciskało na pompę hamulcową, jak niema tej róznicy ciśnień to pedał jest tzw"twardy" i siła nacisku oscyluje na poziomie nawet 150kgm by uzyskać odpowiednia siłę hamowania a z działajacym serwem na poziomie 25-35 kgm, czyli jak pisali koledzy sprawdż czy przewód podciśnienia sprawny i sposób ocisa, sory za ten wykład ,pozdrawiam
  • #9 5384032
    Sebastian Szulc
    Poziom 10  
    Widzę że znasz się na rzeczy, moje uznanie. Ale intryguje mnie zdanie:"Jeśli się rozpędzę i zaczynam hamować to muszę go wcisnąć bardzo mocno do końca"-co znaczy te bardzo mocno do końca. Czy jak to określiłem do podłogi czy silnie ale z krótkim przemieszczeniem pedału. Cierpliwie poczekam na rozwój wydarzeń. Pozdrawiam.
  • #10 5384316
    SebNET
    Poziom 10  
    Przepraszam Panowie za wprowadzenie Was w błąd, pomyliłem się z tym pedałem hamulca. Dzisiaj wsiadając do samochodu sprawdziłem dokładnie co się dzieje z tym hamulcem i okazało się, że pedał jest twardy jak się hamuje, ale łapie od samej góry, a nie przy samym końcu. Oznacza to, że jak wcisnę pedał hamulca to jest twardy, ale zaczyna hamować od samej góry, a nie tak jak wcześniej napisałem, że wpada do samego końca.

Mógłby mi ktoś teraz powiedzieć co z tym zrobić? Sprawdzić jutro to serwo oraz te przewody czy coś jeszcze sprawdzić?
  • #11 5394260
    hyper2000
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Jak pedał hamulca jest twardy i wysoko bierze, zakładając że serwo hamulca działa poprawnie, przyczyną może być np:
    - Zapieczone klocki hamulcowe z przodu.
    - Zapieczony cylinderek hamulcowy w zacisku z przodu (bardzo rzadko z tyłu)
    - Zapieczone tulejki poprzeczne przy zacisku hamulca z przodu
    - Niekiedy też przyczyną są bardzo twarde klocki h-ca.
    Najlepiej podnieś przednie koła samochodu, sprawdź czy się lekko kręcą i czy jak wciśniesz lekko hamulec zaczynają się blokować równomiernie.
    Jeśli przód jest ok. to zrób to samo z tyłem.
    Z tyłu sprawdź też czy hamulec ręczny też równo zaczyna hamować na obydwa koła.
    Pozdrawiam.
  • #12 5444023
    dudus17
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Mam identyczny problem w moim Clio, pedał hamulca zachowuje się tak samo, że łapie od samej góry i jest twardy.
    Przód łapie elegancko (wymienione tarcze i klocki), a tył gdzieś dużo gorzej hamuje, ręczny także łapie równo i jest jak "żyleta" (wymienione szczęki)

Wczoraj pękł mi przewód hamulcowy - twardy
    idący do tylnego lewego koła bo był przegnity, ciekaw jestem czy to mogło być przyczyną tych słabych tylnych hamulcy :?:

P.S. Po naciśnięci 2-3 razy hamulca na zgaszonym silniku pedał tak jak pisaliście wcześniej staje twardy jak kamień więc to chyba nie serwo :?:
  • #13 5444619
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    witam, pewnie przewód hamulcowy mógł być taka przyczyną jeżeli działął jak balonik, jest on zbudowany z dwóch i więcej warstw gumy pomiędzy nimi znajduje się oplot który przenosi siły działajace od ciśnienia płynu, jeżeli pęknie ten wewnetrzny przewód to ten zewnetzrny działa jak balonik i ciśnienie niedociera do cylinderka hamulcowego tylko robi sie ten tzw"balonik", natomiast panowie sprawdzić powinniscie czy pedał hamulca cofa sie do końca ( mozliwa blokada przez czujnik hamowania), pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 5451463
    dudus17
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    tyle że u mnie pękł przewód twardy czyli ten metalowy - "lecący" pod samochodem, ale jak złoże wszystko jeszcze raz to wtedy zobacze czy się coś zmieniło

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Clio 1.4 RT z 1993 roku problem twardego pedału hamulca może wynikać z kilku przyczyn. Najczęściej wskazuje się na nieszczelność przewodu podciśnienia do serwa hamulcowego lub uszkodzenie samego serwa, które odpowiada za wspomaganie siły nacisku na pedał. Sprawdzenie działania serwa polega na kilkukrotnym naciśnięciu pedału hamulca na zgaszonym silniku, a następnie przytrzymaniu go podczas uruchamiania silnika – jeśli pedał opada, serwo działa prawidłowo. W przypadku sprawnego serwa, twardy pedał i słaba skuteczność hamowania mogą być spowodowane zużytymi uszczelkami w pompie hamulcowej, co powoduje przeciekanie płynu hamulcowego między sekcjami pompy. Inne możliwe przyczyny to zapieczone klocki hamulcowe, zapieczone cylindryki hamulcowe w zaciskach, zablokowane tulejki poprzeczne zacisków lub bardzo twarde klocki hamulcowe. Warto również sprawdzić stan przewodów hamulcowych, gdyż pęknięty lub uszkodzony przewód (np. metalowy twardy przewód) może powodować słabe hamowanie, szczególnie na tylnych kołach. Diagnostyka obejmuje podniesienie kół i sprawdzenie ich swobodnego obracania oraz równomiernego blokowania po lekkim naciśnięciu hamulca. Dodatkowo, pedał hamulca powinien swobodnie wracać do pozycji spoczynkowej, a ewentualna blokada może wskazywać na problem z czujnikiem hamowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA