logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!

osvch 01 Sie 2008 20:12 13581 27
REKLAMA
  • Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!

Witam wszystkich forumowiczów, na wstępie chciałbym powiedzieć że to jest moja pierwsza konstrukcja "bardziej na poważnie". Przed budową szukałem w dziale DIY zasilaczy i były to naprawdę dobre konstrukcje, niektóre miały złe komentarze jakie to wykonanie itp. z niektórymi się zgadzałem a z niektórymi sprzeciwiałem lecz gdy skończyłem prace nad swoim zasilaczem roześmiałem się jak ja to brzydko wykonałem :P No cóż, może następne konstrukcje będą lepsze i ładniejsze, więc jestem przygotowany na dobre i złe komentarze z waszej strony. W przyszłości chciałbym dodać na przedni panel woltomierz i amperomierz na wyświetlaczu LCD. Całkowity koszt to około 70zł, dużo spędziłem przy nim czasu a to dlatego że nie mam jeszcze sporo potrzebnych narzędzi, przez to tracę dużo czasu.
    Dziwicie się dlaczego kondensator leży na obudowie :P oto wyjaśnienie Link

Najważniejsze że działa ponieważ taki zasilacz naprawdę mi się przyda :D

Oto zdjęcia:

Zdjęcia wrzuciłem bezpośrednio ponieważ zmniejszyłem ich rozmiar więc nie powinno sprawiać problemu ;)
    Musze jeszcze serdecznie podziękować użytkownikowi Rzuuf , jeszcze raz dzięki ;)

EDIT

Witam, ostatnio powróciłem do tematu zasilacza i oto zmajstrowałem to:
    Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!Zasilacz stabilizowany 1,26-30,1V 3A- DRUGIE ŻYCIE!

Jak widać dodałem radiator i wentylator oraz małe urozmaicenie wizualne dwie diody LED świecące wewnątrz zasilacza, wieczorem wraz z cichym szumem wentylatora ładnie się całość komponuje.

Pozdrawiam osvch.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    osvch
    Poziom 12  
    osvch napisał 64 postów o ocenie 6, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Łódź. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5399887
    cmal
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    No spoko, spoko, ale mogłeś wszystko ładniej na tej płytce poukładać :D Ale w sumie tego nie widać więc nie musi być nanometr w nanometr XD
    Pozdro!

EDIT// Daje 8/10 :)
  • REKLAMA
  • #3 5399895
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Czemu dwie diody nie mają chłodzenia?
  • REKLAMA
  • #4 5399903
    Koleszek1
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Za mały radiator na LM350 i pobór 3A
  • #5 5399916
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Zrobiłeś z dwóch diód mostek graetza? Zdolny jesteś... Masz jakiś schemat czy robiłeś z pamięci? Ogólnie to partyzantka+prowizorka, ale mój zasilacz jest nie-lepszy a nadal działa...
  • #6 5399921
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Witam. Na sam początek nieźle ale nie próbuj dać mu wycisku. Jeśli w zamieszczonym linku jest schemat i zastosowane elementy to coś tu nie gra. Otrzymywane napięcie zasilania może być a nie będzie całkiem w założonym przedziale, jak wspomniano warto uważać z tym LM'em. W tym układzie z tym trafem 3A nie będzie, podobnie jak tych 30V pod obciążeniem. Radiator jest pożyczony z jakiegoś zasilacza od kompa i nie da sobie rady z mocami jakie musiałby rozproszyć LM. Zrezygnuj z tych 3A w temacie, przejdź na ok 1A. Nie wiem, jak się zabierałeś za projekt ale powiem, że warto brać sie za to od końca ->zakładasz co chcesz uzyskać i idziesz spokojnie krok po kroku do początku, np: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic977042.html tylko zajdą pewne zmiany.
  • #7 5399938
    Milosz.
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Płytkę można było bardziej ścisnąć ,w sumie to pierwszy raz to i tak dobrze .4/5 obudowa trochę duża ale ważne ,że działa
  • #8 5399974
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Było już wiele zasilaczy na Elektrodzie.
    Lepsze i gorsze.
    Ja napiszę kilka uwag.

osvch napisał:
    1-30V 3A

Z takim radiatorem to nie ma szans uzyskać 3A. Dlaczego?
    Zasilacz jest pewnie na LM350. Faktycznie układ ten ma wydajność prądową 3A, ale z odpowiednim radiatorem.
    Zasilacz jest regulowany od 1-30V (raczej od 1.25V).
    Uzyskując napięcie do 30V na wyjściu, na wejście trzeba podać ponad grubo 30V (w tej chwili nie pamiętam, musiałbym zajrzeć do noty LM350). Do czego zmierzam.
    Powiedzmy napięcie na wejściu LM350 35V, na wyjściu ustawiasz sobie 5V. Czyli różnica napięć to 30V. I teraz przy pobieranym prądzie powiedzmy 2A moc wydzielana w stabilizatorze to 60W.
    Ten radiator na pewno takiej mocy nie przeniesie.
    Inna sytuacja.
    Napięcie na wejściu takie samo (czyli 35V) na wyjściu niech będzie 15V (wyższych napięć raczej rzadko się używa). Daje to 20V różnicy i nawet przy pobieranym prądzie 0.5A radiator będzie miał problem z odprowadzeniem tych 10W.

Radiator ten może przenieść maksymalnie około 8-9W (nawet mniej). Tak oczywiście jest to radiator z zasilacza komputerowego (a one mają po 400W nawet). Tylko zasilacze komputerowe to zasilacze impulsowe.

Następna sprawa to diody prostownicze. Aż się prosi aby je umocować na radiatorze. Przecież specjalnie mają taką obudowę.

Kondensator filtrujący nie może być na takich długich przewodach.

Duży plus dla ciebie za gniazdo zasilające (230V). Ja u siebie mam kabel zasilający zintegrowany z zasilaczem. Rodzi to pewne przeszkody w przenoszeniu zasilacza.
  • #9 5400246
    bonias85
    Poziom 12  
    Zasilacz o podobnych możliwościach zrobiłem na LM2576-adj. Jest to układ impulsowy - nie potrzebuje wielkiego radiatora. Jak narazie sprawuje się dobrze.
    W załączniki datasheet układu.
    Mam też prostą płytke, jak ktoś chce mogę wystawić.
    Załączniki:
    • LM2576-D.pdf (279.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 5400253
    Dj-juby
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moim zdaniem jest wszystko ok Ja mam zasilacz z kitów avt 601 i jakoś chodzi i na 2 diodach stabilizatorze 12V i i z chłodzeniem w obudowie od starego zasilacza komputerowego
  • #11 5400346
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    A moim zdaniem zasilacz nie musi być piękny. Ma działać według założeń i (co nawet ważniejsze) być bezpieczny dla obsługującej go osoby. I tu mam uwagi - wyłącznik sieciowy z nieizolowanymi zaciskami bardzo blisko radiatora, no i te dotykające do niego przewody zasilające transformator (230V) - to jest niebezpieczne! Ponieważ radiator jest (jak już wspomnieli koledzy) zdecydowanie za mały, będzie się bardzo mocno nagrzewał, więc może w skrajnym przypadku stopić izolację przewodu, a to grozi pojawieniem się potencjału sieci na wyjściu! Proszę Cię - popraw to dla swojego dobra. Dziwię się, że nikt dotąd o tym nie wspomniał...

Ponieważ z Twojej wypowiedzi wynika, że konstruktywnej krytyki się nie boisz - myślę że zastosujesz się do naszych rad. Czekamy na kolejne fotki po wprowadzeniu poprawek :)

Pozdrawiam
    Andy
  • #12 5400451
    osvch
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, dzięki za odpowiedzi, zasilacz robiłem z tej strony Co do tych 3A to nawet nie wiem na czym będe wyciągał taki duży prąd ^^ A co do płytki to wiem że są za duże odstępny pomiędzy elementami ale to była moja pierwsza płytka więc nie umiem jeszcze optymalizować obwodu ;) Radiator z tego co pamiętam to jest wyciągnięty z zasilacza, tak jak ktoś napisał :) A kondensator który jest na obudowie to nie jest filtrujący, to jest:
    Rzuuf napisał:
    Daj 6800uF/63V między + a - napięcia głównego (czyli tam, gdzie są skrajne punkty: C1+ i C3- ). Łączenie równolegle do istniejacych 4700 nie da takiego rezultatu, bo wówczas wypadkowo pojemność jest 2350 + 3400 = 5750, a to, co ja Ci proponuję daje 2350 + 6800 = 9150uF.

Wiem że jest trochę bałagan w środku ale niedługo planuje remont (ale narazie muszę się tym modelem nacieszyć xF) , czyli zrobienie nowej płytki i przy okazji tak jak mówicie diody na radiator oraz większy radiator dla LM'a :D Bym zapomniał minimalne Uwy to 1,26V w moim przypadku, sory za błąd w temacie.
    Pozdrawiam.

EDIT: Zapomniałem napisać odnośnie kolorów :P Wiem że powinny być czerwone i czarne/niebieskie ale niestety nie było czerwonego w sklepie to wziąłem taki :P Zielony "+" niebieski "-" :)
  • #13 5400463
    dugi.1985
    Poziom 20  
    Ocena: 71
    Mi się podoba. Ale oprócz tego że trzeba założyć radiator na diody i scalaka to mam pytanie czemu gniazda wyjściowe mają takie dziwne kolory? Ja z reguły jestem roztargniony i pewnie za pierwszym razem bym się pomylił z polaryzacja napięcia wyjściowego.
  • #14 5400531
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    E tam... nie ma się czym wstydzić, jak na pierwszą poważniejszą robotę to ca łkiem git! Można oczywiści doszlifować kosmetykę, ale jeśli to urządzenie ma spełniać wymogi warsztatowe to je spełnia!!!
  • #15 5400674
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Sorry że wyrażam się sceptycznie ale to żadne cudo nie jest :(
    Ale jak działa to ok. Na twoim miejscu dałbym na wejściu (tzn zaraz po diodach prostowniczych kondensatorki 10000uF :idea: Tak samo nie widzę 4 diod prostowniczych w układzie mostku gretza a w amatorskich zasilaczach jest to dość wydajne "prostowanie prądu".
    PS. Daj duży radiator jak wspomniał kolega wyżej a jak nie masz takiego to poszukaj trochę większego z "grzebieniem" i wstaw wentylator sterowany np termistorem albo jakimś układem z prockiem i ds18x20
  • #16 5400690
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 862
    Całkiem całkiem ;) Ja osobiście zmienił bym te diody a dokladniej mostek prostowniczy za 2zł o wydajnosci 6A i jest git ;) radiatora się czepiacie ale przecież to nie problem zawsze mozna go zmienić wygrzebać z jakiegos urzadzenia kupic w elektroniki (koszt nie wiekszy niz 5zł) a kolega widze posiłkował się radiatorkiem z zasilacza PC bo taki miał tylko pod ręka ;)
    Ktoś tu wspomniał o LM2576-adj bardzo fajny układ ;) przaktycznie się nie grzeje. Sam mam na nim zasilacz :) ale do zasilania CB i innych tego typu wynalazków się nie nadaje bo strasznie sieje
  • #17 5401354
    Trafo888
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Kolego osvch. Najważniejsze, że zauważasz swoje błędy i nie popadasz w samouwielbienie na punkcie swojej konstrukcji. Jeśli takie jest twoje podejście to na pewno z czasem dojdziesz do perfekcji. Co do układu to koniecznie zamontuj większy radiator. Ta blaszka nie ma szans odprowadzić ciepła z tego scalaka. Bardzo szybko właczy się zabezpieczenie termiczne. Zamontuj jakiś sensowny mostek prostowniczy. Zastosuj grubsze i krótsze przewody. Mierniki, które chcesz zamontować zdecydowanie zwiększą komfort użytkowania zasilacza.

mkpl Zbudowałem w swojej karierze zasilacz na LM2576. Po wstępnych testach wylądował w szufladzie wraz z innymi zapomnianymi układami. Dlaczego? Właśnie ze względu na ogromne zakłócenia jakie generował. "Siał" do tego stopnia, że zakłócał pracę woltomierza na ICL7107. Po podłączeniu oscyloskopu do jego wyjścia miałem dość i zrezygnowałem z tego układu. :D Tak to już jest z impulsowymi zasilaczami...
  • #18 5401387
    osvch
    Poziom 12  
    Ok, to prosił bym Was jeszcze o przedstawienie układu jak powinien wyglądać on z mostkiem prostowniczym, w opisie tego zasilacza przeczytałem i tak zrozumiałem że układ tych diód jest po to aby zwiększał napięcie, bo przecież używam tylko trafa 12V 50VA, oto schemat jeśli możecie przedstawcie gdzie powinienem podpiąć "+" i "-" mostka.
  • #19 5401401
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 862
    Ja zasilaczem na tym LM dotad zasilalem wszystko ;) do czasu kiedy budowalem wzbudnice nadajnika z PLL wymienilem praktycznie wszystko przesiedziałem2 miesiace nad ukladem pisalem na nowo programy :| okazalo sie ze to wina zasilacza :| Ale do innych zastosowan ok np testowanie wzmacniaczy samochodowych i innych zabawek
    Zastanawiam się nad zastosowaniem jakiegoś filtru zeby te smieci
  • #20 5402330
    osvch
    Poziom 12  
    Witam ponownie, mam pewien problem a dokładnie dzisiaj podłączyłem do zasilacza żarówkę halogenową 12V 20W podłączyłęm do wyjścia, woltomierz też podłączyłem i....
    pokrętło na minimum, napięcie 1,24V, podkręciłem powoli do 12V żarówka łądnie mocno świeciła ale nagle przygasła ja odruchowo potencjometr na minimum i go wyłączyłem, po chwili ponowiłem probe włączenia żarówki i jak ustawiłem np 7V to ona przygasała... Dlaczego tak się robi, czy kondensatory muszą się "naładować"?
  • #21 5402594
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    A przyglądałeś się radiatorowi? LM pracował w dość paskudnych warunkach i się szybko nagrzał, zwłaszcza z tak nieskutecznym chłodzeniem - to mogło być zabezpieczenie termiczne. Kondensatory to zmartwienie dla trafa i diod prostowniczych.
  • #22 5402963
    rrata
    Poziom 19  
    osvch napisał:
    w opisie tego zasilacza przeczytałem i tak zrozumiałem że układ tych diód jest po to aby zwiększał napięcie, bo przecież używam tylko trafa 12V 50VA

Z racji tego jakie masz chłodzenie (marny radiator) lepiej nie zwiększaj tego napięcia, tylko zostaw tak jak jest. Znacząco zmniejszysz straty. Skombinuj sobie jeszcze dwie diody i złóż tak jak narysowałem tutaj:

Kondensator C4, który skreśliłem możesz sobie podłączyć równolegle do C2 (lepsza filtracja). Kondensatora C3 nie musisz już używać.

Oczywiście zda to egzamin tylko wtedy, jeśli nie będziesz potrzebował napięcia większego niż te 12V, bo jeśli jednak będziesz używał większego to niestety, ale będziesz musiał dać duży radiator najlepiej z wiatraczkiem (nie zmieniając układu).

PS. Zamiast diód możesz kupić gotowy mostek prostowniczy, a jak go podłączyć to już jest oznaczone na samym mostku.
  • REKLAMA
  • #23 5403106
    osvch
    Poziom 12  
    rrata dzięki bardzo :) Prosił bym jeszcze o wypowiedz do mojego postu powyżej ;)
  • #24 5403446
    rrata
    Poziom 19  
    osvch napisał:
    po chwili ponowiłem probe włączenia żarówki i jak ustawiłem np 7V to ona przygasała

Po jakiej chwili? Czy radiator w tym czasie zdążył wystygnąć? Prawdopodobnie zadziałało zabezpieczenie. Zresztą na ten temat wypowiedział się już kolega fuutro.
    Podłącz jakąś małą żaróweczkę np. 3V wtedy na pewno będzie świecić dłużej, ale i tak LM nagrzeje się mocno.
  • #25 5403472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 5403929
    cmal
    Poziom 15  
    Ja to napisałem ogólnie, nie oceniałem tego "niby radiatorka" bo po co? Jeśli autorowi pasuje to ok. Chociaż sam w życiu nie zamontował bym takiego radiatora :)
  • #27 5404358
    osvch
    Poziom 12  
    Ponieważ jest to mój pierwszy zasilacz to następnym razem będę wiedział że trzeba większy radiator montować ;) A ten obecnie co mam to naprawdę jest zły, przekonałem się dzisiaj jak robiłem listewkę składającą się z 7 rezystorów 1k połączonych równolegle, radiator był naprawdę ciepły... Jak będę miał trochę kaski to poprawie cały zasilacz. A co do rozstawienia wyjść wg mnie są bardzo dobrze rozmieszczone, jest to dla mnie wygodniejsze ;) pozdrawiam.
  • #28 5670281
    osvch
    Poziom 12  
    Zasilacz już przerobiony ;) Zdjęcia w pierwszym poście!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji stabilizowanego zasilacza regulowanego w zakresie 1,26-30,1V o prądzie do 3A, wykonanego na układzie LM350. Autor przyznaje, że to jego pierwsza poważniejsza konstrukcja, wykonał ją z ograniczonymi narzędziami i planuje dalsze ulepszenia, m.in. dodanie woltomierza i amperomierza LCD. Wskazano liczne problemy techniczne: zbyt mały radiator dla LM350, co powoduje przegrzewanie i włączanie zabezpieczenia termicznego; brak chłodzenia dla diod prostowniczych; nieoptymalne rozmieszczenie elementów na płytce; niebezpieczne umieszczenie wyłącznika sieciowego blisko radiatora i przewodów 230V; niestandardowe kolory przewodów wyjściowych mogące wprowadzać w błąd. Sugerowano zastosowanie większego radiatora, poprawę układu prostowniczego poprzez zastosowanie mostka Graetza zamiast dwóch diod, dodanie kondensatorów filtrujących (np. 10000uF) oraz ewentualne rozważenie układu impulsowego LM2576-adj, który generuje mniej ciepła, choć może powodować zakłócenia. Autor zgodził się na poprawki, wymienił, że kondensator na obudowie nie jest filtrujący, a minimalne napięcie wyjściowe to 1,26V. Po poprawkach zasilacz działa, choć nadal wymaga lepszego chłodzenia i optymalizacji. Poruszono także problem z przygasaniem żarówki halogenowej podłączonej do zasilacza, co najprawdopodobniej wynika z zabezpieczenia termicznego LM350. W końcowej fazie autor poinformował o przeróbkach i poprawkach wykonanych w zasilaczu, zamieszczając aktualizację zdjęć w pierwszym poście.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA