logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy po jednokrotnym nadpisaniu dysku metodą kopiuj-wklej dane są niewykrywalne?

Pokochaj_mnie 16 Lis 2021 15:00 2745 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy po jednorazowym nadpisaniu dysku plikami metodą kopiuj-wklej da się jeszcze odzyskać dane lub nazwy plików?

Nie, samo jednorazowe nadpisanie dysku plikami nie daje takiej pewności jak pełne zerowanie LBA: mogą pozostać metadane systemu plików, lista nazw plików i fragmenty w slack area, więc to nie jest równoważne wyzerowaniu całego nośnika [#19712321][#19712420][#19713564] Jeśli po zapisaniu zostało tylko ok. 0,5 MB wolnego miejsca, to znaczy, że prawie cały dostępny obszar został nadpisany, ale nie oznacza to automatycznie, że wszystkie ślady zostały usunięte [#19712367][#19713564] Tworzenie i usuwanie partycji oraz formatowanie może dodatkowo zamazać część starych metadanych, bo nowe struktury mogą nadpisać poprzednie [#19712420][#19713564] W praktyce przy HDD po takim pełnym zapisaniu szanse odzyskania sensownych danych są bardzo małe, ale jeśli chcesz mieć maksimum pewności, odpowiedzią jest jedno pełne zerowanie, a nie kopiowanie plików [#19712420][#19714130]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19712263
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Hej,

Taka mała rzecz, czy ktoś z wiedzą mógłby wskazać Czy po jednokrotnym nadpisaniu dysku roznymi plikami metoda kopiuj wklej dane sa skasowane całkowicie i nie mozna ich odzyskać. I czy mimo to mozna odzyskac nazwy plikow, bo podobno kopiowanie plikow na dysk i nadpisywanie nie daje takich samych rezultatów co zerowanie. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19712300
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Ocena: 146
    Nie daje takich samych rezultatów. Weź linuxa na pendrive, bootnij kompa z niego i zrób dd zerami. Ani Policja ani firmy odzyskujące nie dokopią się co tam miałeś. Dla pewności użyj tego dd i nadpisz losowymi najpierw, a później wyzeruj to od razu będziesz miał dysk sprawdzony.
  • #3 19712310
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Dysk HDD czy SSD?
  • Pomocny post
    #4 19712321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19712359
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    badboy84 napisał:
    Dysk HDD czy SSD?

HDD

Dodano po 3 [minuty]:

mariusz.lubicz napisał:
    Nie daje takich samych rezultatów. Weź linuxa na pendrive, bootnij kompa z niego i zrób dd zerami. Ani Policja ani firmy odzyskujące nie dokopią się co tam miałeś. Dla pewności użyj tego dd i nadpisz losowymi najpierw, a później wyzeruj to od razu będziesz miał dysk sprawdzony.

Nie mam nic nielegalne, chodzi o sprzedaz komputera, zeby zdjec i plikow jpg nie mozna bylo odzyskac.

Pytanie. Czy ja sie plikami nadpisalo dysk tak ze zostalo wolnego moze 0,5 MB, to czy prawie całkowicie nade zostały nadpisane?

Pytanie 2. Ja wiem, że zerowanie jest lepsze, ale chodzi o to czy jak sie nadpisze dysk plikami, czy to tez bedzie skuteczne?

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedź

Dodano po 1 [minuty]:

msquidpl napisał:
    Pokochaj_mnie napisał:

podobno kopiowanie plikow na dysk i nadpisywanie nie daje takich samych rezultatów co zerowanie.

Nie daje takich samych rezultatów - czemu? Bo nie nadpisujesz wszystkich sektorów i mogą pozostać jakieś ślady. Przy zerowaniu nadpisujesz wszystkie, i na dysku nie ma dosłownie nic (oczywiście w przestrzeni dostępnej dla użytkownika)

Ale też jest skuteczne w sensie. Jak zapiszesz tak, że zostanie tylko 0,5Mb wolnego, to cała reszta już jest nadpisana?
  • #6 19712367
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19712369
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    Nie bedzie, wyzeruj i nie wymyslaj.
  • #8 19712382
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    msquidpl napisał:
    Pokochaj_mnie napisał:

Pytanie 2. Ja wiem, że zerowanie jest lepsze, ale chodzi o to czy jak sie nadpisze dysk plikami, czy to tez bedzie skuteczne?

Nie. Zostanie Ci lista plików (nie zostanie wyzerowane MFT itd). Ale poza tym raczej wszystko się nadpisało.
    Choć wg. mnie zrób te zerowanie i tyle.

Już sprzedany, więc już nie bardzo mogę go wziać z powrotem, pytanie czy takie nadpisanie plikami działa. I co oprócz zerowania może sprawić, że lista plików uległa zatarciu.

Zrobiłem wcześniej kilka partycji, potem je skasowałem (robiac miejsce nigdzie nie przydzielone) i znowu zrobiłem kilka. I oczywiscie format przed i po chyba nawet zmieniłem z mbr na gpt (albo na odwrót nie pamiętam). Czy to wystarczy ?

O zerowaniu dopiero się dowiedziałem już po wszystkim.
  • REKLAMA
  • #9 19712415
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10461
    > O zerowaniu dopiero się dowiedziałem już po wszystkim.

Nie klam, przeciez pytales juz o to samo wczesniej i dostales taka sama odpowiedz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3744639.html

Skoro sprzedales to po co pytasz? Nikt tego nie bedzie odzyskiwal.
  • Pomocny post
    #10 19712420
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2345
    Pokochaj_mnie napisał:
    po jednokrotnym nadpisaniu dysku
    - nadpisane dane zostają bezpowrotnie zniszczone, ale
    Pokochaj_mnie napisał:
    roznymi plikami metoda kopiuj wklej
    nie daje efektu dokładnego nadpisania. Może być tak, że w ostatnich klastrach zajmowanych przez pliki zostaną nienadpisane sektory (slack area) i tak samo zostaną (mogą zostać - w zależności od systemu plików) różne informacje o plikach.
    Pokochaj_mnie napisał:
    kopiowanie plikow na dysk i nadpisywanie nie daje takich samych rezultatów co zerowanie.
    - tak, właśnie na tym polega różnica, że zerowanie w adresacji LBA nie przegapi Ci żadnych sektorów i zniszczy także metadane.
    mariusz.lubicz napisał:
    pewności użyj tego dd i nadpisz losowymi najpierw, a później wyzeruj
    - jak już nadpiszesz losowymi, to po co potem zerować? Raz wystarczy. Utarło się zerami, ale tak naprawdę nadpisać możesz czymkolwiek.
    badboy84 napisał:
    Dysk HDD czy SSD?
    - i to jest ważna uwaga, bo w przypadku SSD pozostają bloki poza adresacją LBA. Fakt, że możesz zaufać funkcji TRIM, która te bloki wyczyści, ale dla pewności powinieneś użyć Secure Erase lub Block Erase w adresacji fizycznej. Ryzyko wiąże się też z buforowaniem danych np. w układach NAND dysków SSHD lub Media Cache dysków SMR - w tych przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia pozostałości starych danych. W przypadku dysków SMR warto dać im kilkanaście minut, by zabuforowane dane zostały przeniesione do właściwych stref SMR i nadpisały starą zawartość. Bufor Media Cache może też występować w niektórych modelach używających konwencjonalnego zapisu.
    W każdym razie po tym, co zrobiłeś, musiałbyś mieć wyjątkowego pecha, by ktoś odzyskał coś, czego bardzo nie chcesz, by odzyskał.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 19712484
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    Kolobos napisał:
    > O zerowaniu dopiero się dowiedziałem już po wszystkim.

Nie klam, przeciez pytales juz o to samo wczesniej i dostales taka sama odpowiedz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3744639.html

Skoro sprzedales to po co pytasz? Nikt tego nie bedzie odzyskiwal.

Nie, nie kłamałem, już wtedy został sprzedany, ale chciałem się upewnić.

Dodano po 20 [minuty]:

kaleron napisał:
    adpisały starą

Chodzi mi o zdjęcia mojej Byłej, które sobie kiedyś wzajemnie wysyłaliśmy (pliki miały po kilkaset kb, czasem troche wiecej), dodatkowo dosyć intymna korespondecja zapisana w plikach worda. Niby nikt nie ma prawa upubliczniać zdjęć, ale... różnie to bywa.

Dysk był HDD, w sumie to był zapasowy laptop, ale kilka razy zgrałem na niego czesc danych, jak robiłem formaty.

A Slack Area może mieć duży obszar na zwykłym starym HDD?

Czy oprócz wyzerowania można w inny sposób wykasować listę plików np. jak jest nazwa "dla_misia_w_wannie" to czy cała nazwa ewentualnie jest widoczna, jeśli nie widać plików tylko widoczna jest sama lista ?

I czy metoda, którą zrobiłem tworzenie partycji, usuwanie, format i nadpisanie w jakis sposob moze zamazac liste plików.

Dzieki za info.
  • Pomocny post
    #13 19713322
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    Pokochaj_mnie napisał:
    Nie, nie kłamałem, już wtedy został sprzedany, ale chciałem się upewnić.

Trzęsiesz portkami? :-) Ja tam bym zaraz sprawdził z ciekawości co na dysku pozostało przed formatem i zapewne wielu innych z nas :-)
    Prokurator może wydać nakaz aresztowania jak znajdzie tam nazwy nieładnych plików, które np. "przypadkowo" ściągnąłeś albo znajdzie ich kawałki w slack area. Będziesz spokojny jak się przedawni, czyli za, nie wiem, 15 lat? Tak samo z pozostawionymi danymi osobowymi. Można dostać za nie milonową grzywnę.

Dyski mają
    kaleron napisał:
    - jak już nadpiszesz losowymi, to po co potem zerować?

Jak nadpisujesz losowymi to nie działa mechanizm podmiany smart sektorów. Więc lepiej najpierw wpisać losowe żeby wprowadzić chaos w danych, a później zera aby firmware dysku podmienił wadliwe sektory w razie czego. Właśnie sam akt wpisania zer w sektor to powoduje.

pidar napisał:
    A zdjęcia nie pozostały w chmurze

Podobno większość użytkowników wyrobów firmy Apple nie zdaje sobie z tego sprawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 19713564
    kaleron

Pokochaj_mnie napisał:
    Slack Area może mieć duży obszar na zwykłym starym HDD?
    - zależny od rozmiaru klastra, a więc bardziej od parametrów systemu plików niż od rodzaju dysku.
    Pokochaj_mnie napisał:
    czy cała nazwa ewentualnie jest widoczna, jeśli nie widać plików tylko widoczna jest sama lista ?
    - tak, szczegóły trochę się różnią w zależności od systemu plików, ale nazwy zazwyczaj są widoczne w całości.
    Pokochaj_mnie napisał:
    czy metoda, którą zrobiłem tworzenie partycji, usuwanie, format i nadpisanie w jakis sposob moze zamazac liste plików.
    - w zasadzie tak, bo po utworzeniu nowej partycji metadane starej nie są w żaden sposób chronione przed nadpisaniem. Są obszarem niezaalokowanym w strukturach nowej partycji, a więc dla niej są wolnym miejscem.
    mariusz.lubicz napisał:
    Jak nadpisujesz losowymi to nie działa mechanizm podmiany smart sektorów.
    co masz na myśli? autorealokację? Ona działa obojętnie co zapisujesz. Dysku nie interesuje jego zawartość - jej interpretacja leży po stronie systemu plików, systemu operacyjnego i oprogramowania. Dla dysku to tylko przebieg elektromagnetyczny - nic więcej.
    mariusz.lubicz napisał:
    lepiej najpierw wpisać losowe żeby wprowadzić chaos w danych
    - czy możesz wyjaśnić po co? Zniszczenie danych nie jest uzależnione od poziomu entropii wzorca nadpisującego. Zresztą sprawdź sobie - większość algorytmów pod pojęciem nadpisywania wartością losową rozumie wylosowanie jakiegoś jednego bajtu i wypełnienie całego nośnika właśnie tą wartością. Poziom chaosu praktycznie taki sam, jak dla nadpisania zerami. Ze świecą szukać algorytmu realnie generującego losowy ciąg bajtów dla całej przestrzeli LBA.
    mariusz.lubicz napisał:
    Właśnie sam akt wpisania zer w sektor to powoduje.
    - bzdura - dysku naprawdę nie obchodzi, co zapisujesz, jego interesuje zgodność zapisywanej.odczytywanej zawartości z sumą kontrolną. Problemy są detektowane właśnie przez sprawdzanie zgodności sum kontrolnych. Zero nie jest jakąś szczególną, wyjątkową wartością, tylko co najwyżej nam psychologicznie może się wydawać, że jedynka znaczy "coś", a zero "nic".
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #15 19713639
    mariusz.lubicz
    Poziom 24  
    This is why when people ask about having some Current Pending Sectors, the common advice is to use a tool (such as Western Digital's Data LifeGuard) to write all zero's to the drive. By writing zeros to every sector on the drive, you are telling the drive that it can finally reallocate all those pesky pending sectors. After the wipe, all your Pending Sectors will become Reallocated Sectors:..

https://superuser.com/questions/384095/how-to...in-s-m-a-r-t-c5-current-pending-sector#688764
  • #16 19713649
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    Pokochaj_mnie napisał:

Chodzi mi o zdjęcia mojej Byłej, które sobie kiedyś wzajemnie wysyłaliśmy (pliki miały po kilkaset kb, czasem troche wiecej), dodatkowo dosyć intymna korespondecja zapisana w plikach worda. Niby nikt nie ma prawa upubliczniać zdjęć, ale... różnie to bywa.

Jak to nadpisywałeś różnymi plikami, tak aby wypełnić cały dysk to w praktyce szanse, aby ktoś odzyskał to co wcześniej było nadpisane jest w zasadzie nieprawdopodobne. Jak już nawet coś mu się uda, to w większości będzie to sieczka nie nadająca się zwykle do niczego.
  • #17 19713709
    kaleron

mariusz.lubicz napisał:
    After the wipe, all your Pending Sectors will become Reallocated Sectors:..
    - nie do końca jest to prawdą, bo sektory, które nadpiszą się bez błędów nie zostaną realokowane. . Sektory problemowe są ewidencjonowane najpierw w liście sektorów niestabilnych, bo gdybyśmy od razu realokowali każdy sektor, z którym wystąpią jakieś przypadkowe błędy, szybko zużylibyśmy resursy sektorów rezerwowych, a wiele tych błędów nie powtarza się po ponownym namagnesowaniu (nadpisaniu) tego sektora inną (jakąkolwiek, choćby nawet i tą samą, ale zapisaną ponownie) zawartością. Dopiero, kiedy błędy się powtarzają, sektor zostaje uznany za uszkodzony i trafia na przyrostową listę defektów (lista G, jest też lista podstawowa (P) tworzona na etapie testów fabrycznych i zawierająca defekty ujawnione w czasie tych testów, a czasem też inne listy), a jego adres LBA jest przypisywany sektorowi rezerwowemu.

mariusz.lubicz napisał:
    the common advice is to use a tool (such as Western Digital's Data LifeGuard) to write all zero's to the drive. By writing zeros to every sector on the drive, you are telling the drive that it can finally reallocate all those pesky pending sectors.
    . - dokładnie ten sam efekt możesz uzyskać zapisując zupełnie inną wartość i wtedy to problemy z zapisem tej wartości będą stymulowały dysk do remapowania sektora. To wystąpienie problemu z zapisem lub weryfikacją jego problemu stanowi clou procedury, a nie zapisywana wartość.

Samemu artykułowi nie zarzucałbym błędów, ale zawiera on uproszczenia wskazujące na to, że jest skierowany do co bardziej zaawansowanych użytkowników, ale nie techników zajmujących się dyskami. Sam przykład liczby sektorów rezerwowych (1024) wskazuje na oderwanie od rzeczywistości współczesnych dysków, gdzie na zewnętrznych ścieżkach możesz mieć i 2x więcej sektorów na ścieżkę, a liczba samych ścieżek rezerwowych i ich fizyczne rozmieszczenie potrafi się mocno różnić pomiędzy różnymi modelami dysków. 1024 sektory rezerwowe mogłeś mieć w latach '90, kiedy na dysku z silnikiem krokowym przy 1024 ścieżkach miałeś po jednym sektorze zapasowym na ścieżkę. A więc autor w zasadzie nie kłamie, ale posługuje się przykładem z dość zamierzchłych czasów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 19713807
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Darik's Boot and Nuke botujesz z pendrajwa puszczesz 3 przebiegi i po sprawie od sektora 0 do ostatniego sektora dysku.

https://www.dobreprogramy.pl/darik-s-boot-and-nuke-dban,program,windows,6628559384721537

Dodano po 33 [sekundy]:

trochę to trwa ale jest skuteczny
  • REKLAMA
  • #19 19713813
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    puszczesz 3 przebiegi
    po co aż tyle? Wystarczy raz - będzie 3x krócej, a równie skutecznie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #21 19713838
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    mariusz.lubicz napisał:
    ztowania jak znajdzie tam nazwy nieładnych plików, które np. "przypadkowo" ściągnąłeś albo znajdzie ich kawałki w slack area. Będziesz spokojny jak się przedawni, czyli za, nie wiem, 15 lat? Tak samo z pozostawiony

Czy ja dobrze zrozumiałem, oskarżasz mnie o jakieś nielegalne pliki ?... jeżeli to tak... WON stąd.... Jeżeli tak będzie dalej twierdził... Podpisz sie swoim imieniem i nazwiskiem i adresem z przyjemnością sam cię zgłoszę do prokuratury za pomówienia... I jeszcze raz nie życzę takich wycieczek personalnych w moim kierunku. Opuść ten wątek, żałuję przycisku, że mi pomogłeś, oczywiście zgłosiłem Twoją wypowiedź do administracji.
  • #22 19713848
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    Dla pewności
    skąd masz pewność po trzech razach, skoro brakuje Ci jej po razie?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #23 19713886
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    mariusz.lubicz napisał:
    Ja tam bym zaraz sprawdził z ciekawości co na dysku pozostało przed formatem i zapewne wielu innych z nas
    i byś dostał pozew i byś bulił przegrywie. Właśnie przez takich przegrywów jak ty wyciekają prywatne dane. Zrobiłem screena twojej wiadomości, podaj swoje imię nazwisko i adres, wtedy poznasz i moje, bo za takie teksty z przyjemnością cię zgłoszę do prokuratury. Będziemy mogli porównać zawartości naszych dysków.
  • #25 19713915
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    wiem bo sprawdzałem 3 razy są w sam raz.
    - czy możesz szerzej opisać, w jaki sposób sprawdzałeś i czym konkretnie różniły się rezultaty po jednym, dwóch i trzech razach? Wybacz, że męczę Cię o szczegóły, ale bardzo mnie ten temat interesuje, a skoro sprawdzałeś, chciałbym zrozumieć, w jaki sposób doszedłeś do tego, że właśnie 3 razy są optymalne?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #26 19713925
    Pokochaj_mnie
    Poziom 5  
    kaleron napisał:
    Pokochaj_mnie napisał:
    Slack Area może mieć duży obszar na zwykłym starym HDD?
    - zależny od rozmiaru klastra, a więc bardziej od parametrów systemu plików niż od rodzaju dysku.

Czyli ile mogłaby wynosić Slack Area na dysku z systemem plików NTFS

Dodano po 2 [minuty]:

kaleron napisał:
    Pokochaj_mnie napisał:
    czy metoda, którą zrobiłem tworzenie partycji, usuwanie, format i nadpisanie w jakis sposob moze zamazac liste plików.
    - w zasadzie tak, bo po utworzeniu nowej partycji metadane starej nie są w żaden sposób chronione przed nadpisaniem. Są obszarem niezaalokowanym w strukturach nowej partycji, a więc dla niej są wolnym miejscem.

hmmm.... czyli jak to wygląda w praktyce, ile wynosi obszar na te metadane, i jak często są one nadpisywane?
  • #27 19713954
    kaleron

Pokochaj_mnie napisał:
    Czyli ile mogłaby wynosić Slack Area na dysku z systemem plików NTFS

Najpopularniejszy rozmiar klastra, to 8 sektorów, a ponieważ co najmniej jeden zajmie nowy plik, zostaje Ci 3,5 kB. Maksymalny rozmiar klastra, to 128 sektorów, Jeśli zajmiesz jeden, może Ci zostać 127, a więc 63,5 kB
    Pokochaj_mnie napisał:
    ile wynosi obszar na te metadane, i jak często są one nadpisywane?
    - zależy od liczby plików w systemie (w dużym stopniu) i rozmiaru partycji (w mniejszym stopniu) - może pójść w gigabajty. Te dane są edytowane wtedy, kiedy zachodzą zmiany odnośnie plików adresowanych w systemie i jako istotna część tego systemu są chronione przed nadpisaniem. Nadpisujesz je dopiero po formatowaniu partycji (pojawiają się nowe metadane) lub pracując w adresacji LBA w oderwaniu od struktury logicznej (zerowanie w MHDD, czy innym programie diagnostycznym, dedykowane programy do niszczenia danych (np. killdisk, ale też każdy inny), opcja "wypełnij sektory" w narzędziach DMDE - generalnie wszystkie te programy działają w ten sam sposób).
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #28 19714073
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Testowane na dysku 250gb
    1 - przebieg i 3 różne programy do odzyskiwania danych -wynik co nieco odzyskały.
    2 - przebieg i 3 różne programy do odzyskiwania danych -wynik odzyskały pojedyncze pliki.
    3 -przebiegi i 3 różne programy do odzyskiwania danych -wynik odzyskano 0 plików.
  • #29 19714081
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    1 - przebieg i 3 różne programy do odzyskiwania danych -wynik co nieco odzyskały.
    - to znaczy, że Twój sposób nadpisywania danych jest do kitu. Gdybyś nadpisał poprawnie, niczego byś nie odzyskał. Odzyskanie czegokolwiek może wynikać wyłącznie z tego, że tego nie nadpisałeś, a więc nie nadpisujesz dostatecznie dokładnie. A jeśli mowa o odzyskiwaniu całych plików, to znaczy, że używany przez Ciebie sposób przepuszcza całkiem sporo.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #30 19714085
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Dla większej pewności można dodatkowo zrobić niskopoziomowy format programem np. HDD LLF Low Level Format Tool 4.40. + Darik's Boot and Nuke.

Czas jaki trzeba włożyć w skuteczność usunięcia danych z dysku przekłada się na skuteczność usuwania danych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nadpisanie dysku metodą kopiuj-wklej nie zapewnia pełnego usunięcia danych, ponieważ nie wszystkie sektory są nadpisywane, co może pozostawić ślady w postaci metadanych. Aby skutecznie zniszczyć dane, zaleca się użycie narzędzi takich jak "dd" w systemie Linux do zerowania dysku, co zapewnia nadpisanie wszystkich sektorów. W przypadku dysków HDD, nadpisanie plikami może pozostawić wolne sektory, w których mogą znajdować się nieusunięte informacje. Użytkownicy podkreślają, że dla większej pewności warto przeprowadzić niskopoziomowe formatowanie lub użyć programów takich jak Darik's Boot and Nuke. W przypadku SSD, ważne jest użycie funkcji TRIM lub Secure Erase, aby upewnić się, że wszystkie dane zostały usunięte.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA