Pokochaj_mnie napisał: Slack Area może mieć duży obszar na zwykłym starym HDD?
- zależny od rozmiaru klastra, a więc bardziej od parametrów systemu plików niż od rodzaju dysku.
Pokochaj_mnie napisał: czy cała nazwa ewentualnie jest widoczna, jeśli nie widać plików tylko widoczna jest sama lista ?
- tak, szczegóły trochę się różnią w zależności od systemu plików, ale nazwy zazwyczaj są widoczne w całości.
Pokochaj_mnie napisał: czy metoda, którą zrobiłem tworzenie partycji, usuwanie, format i nadpisanie w jakis sposob moze zamazac liste plików.
- w zasadzie tak, bo po utworzeniu nowej partycji metadane starej nie są w żaden sposób chronione przed nadpisaniem. Są obszarem niezaalokowanym w strukturach nowej partycji, a więc dla niej są wolnym miejscem.
mariusz.lubicz napisał: Jak nadpisujesz losowymi to nie działa mechanizm podmiany smart sektorów.
co masz na myśli? autorealokację? Ona działa obojętnie co zapisujesz. Dysku nie interesuje jego zawartość - jej interpretacja leży po stronie systemu plików, systemu operacyjnego i oprogramowania. Dla dysku to tylko przebieg elektromagnetyczny - nic więcej.
mariusz.lubicz napisał: lepiej najpierw wpisać losowe żeby wprowadzić chaos w danych
- czy możesz wyjaśnić po co? Zniszczenie danych nie jest uzależnione od poziomu entropii wzorca nadpisującego. Zresztą sprawdź sobie - większość algorytmów pod pojęciem nadpisywania wartością losową rozumie wylosowanie jakiegoś jednego bajtu i wypełnienie całego nośnika właśnie tą wartością. Poziom chaosu praktycznie taki sam, jak dla nadpisania zerami. Ze świecą szukać algorytmu realnie generującego losowy ciąg bajtów dla całej przestrzeli LBA.
mariusz.lubicz napisał: Właśnie sam akt wpisania zer w sektor to powoduje.
- bzdura - dysku naprawdę nie obchodzi, co zapisujesz, jego interesuje zgodność zapisywanej.odczytywanej zawartości z sumą kontrolną. Problemy są detektowane właśnie przez sprawdzanie zgodności sum kontrolnych. Zero nie jest jakąś szczególną, wyjątkową wartością, tylko co najwyżej nam psychologicznie może się wydawać, że jedynka znaczy "coś", a zero "nic".