logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpowrotnie usunąć dane z HDD w domowych warunkach? Metody i narzędzia

migol21 04 Mar 2008 15:46 5107 11
REKLAMA
  • #1 4872237
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Pytanie może laickie ale sporo osób styka się z tematem skasowania w domowych warunkach bezpowrotnie danych na dysku.

1) Mamy dysk który działa (w tym momencie model jest mniej istotny) Jak w domowych warunkach bezpowrotnie usunąć dane by nawet serwis przywracający utracone dane nie mógł ich odczytać bez niszczenia dysku ?
    2) Mamy dysk uszkodzony na tyle że w domowych warunkach nie uda się go nam naprawić lecz w serwisie wyspecjalizowanym jest możliwe naprawienie i odzysk danych. Jak bezpowrotnie zniszczyć HDD w domowych warunkach by całkowicie uniemożliwić odzysk danych ?

Problem często spotykany przy odsprzedaży hdd czy zestawów komputerowych albo też wyrzucaniu sprzętów do utylizacji.

Są programy (MHDD zeruje dysk czy to wystarczy ?)
    albo Active@ KillDisk czy faktycznie po tego typu operacji dysk jest nie do odczytu ?

Zwykle przewiercałem dysk wiertarką w paru miejscach na wylot przewiercając talerze ale szkoda niszczyć sprawne dyski natomiast nie jestem przekonany do programów.

Prosił bym o odpowiedzi proste , proste rozwiązania w domowych warunkach ale skuteczne.
  • REKLAMA
  • #2 4872277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4872324
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ale to nie rozwiązuje sprawy z uszkodzonymi dyskami oraz sprawy kiedy takich dysków jest 100 kasowanie zerowanie trwa . Czy jest prostszy łatwy sposób domowy do rozwiązania tego typu problemu ?

np. hipotetycznie .

Mam 100 - 200 HDD część nie działająca część sprawna wszystkie mają istotne dane , które należy zniszczyć zutylizować . Jak zrobić to w domowych warunkach szybko prosto i skutecznie ? Te które działają można skasować MHDD i ERASE choć to trwa, a co z tymi które są padnięte a istnieje ryzyko że można je naprawić i odzyskać dane ?

Może jakieś sprytne urządzenie które by sprawnie rozwiązało szybko skutecznie pewnie i nie wymagało zaawansowanej wiedzy by można je zbudować samemu .

Swego czasu kolega polecał generator wysokiego napięcia 30 KV 40 KV i mówił ze można traktować tym elektronikę ale elektronikę można przełożyć .

Uderzenie młotkiem też jest rozwiązaniem ,ale jak uderzyć żeby być pewnym że na pewno już danych nie budiet ? W domu czasem nie da się użyć metod siłowych. Jeśli ma się śrubokręty można rozkręcić HDD wyjąć talerze porysować je pogiąć powinno wystarczyć tylko brakuje mi pewności dlatego wole spytać fachowców może mają ciekawsze pomysły.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 4872948
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Wszystko wymaga zakupienia urządzenia. niestety :(. Czy jest jakiś sposób na to by stworzyć taki degausser domowymi sposobami ?.

Był by on zdaje się najciekawszym i chyba najlepszym rozwiązaniem. choć w domowych warunkach trudno takie urządzenie kupić młotek jest tak samo skuteczny tylko pytanie było gdzie najlepiej uderzyć. Moim zdaniem, ale pewności nie mam ,chyba najlepiej uderzać tak aby zniszczyć łożysko silnika i zgiąć lub nadwyrężyć talerze.

Czy generator napięcia 30KV 40KV i potraktowanie takim napięciem hdd coś pomoże ? Budowa takiego urządzenia chyba nie jest strasznie skomplikowana (np. układ zapłonowy w samochodach).
  • #8 4873106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4873238
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Siłownik hydrauliczny , zastosowany jako prasa zgniatająca , lub wiertarka i kilka zaledwie otworów w talerzach .
    Drastyczne ale skuteczne .

Pozdrawiam .
  • #10 4873432
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Z wszystkich podpowiedzi chyba najciekawsza jest ta o magnesie . Czy kolega Nirvanowiec mógł by rozwinąć temat magnesu ?

Dziękuje wszystkim za rady ale tak jak mówiłem koszt młota pewnie nie jest mały ,młotek znacznie mniej kosztuje ,budowa sterowanego siłownika też jest bardziej skomplikowana i trochę bardziej niewygodna.

Do działających dysków wiadomo można użyć MHDD trochę trwa ale działa
    Ale do niedziałających Magnes był by bardzo udanym pomysłem.

Pytanie czy to zadziała i jest pewne i czy da się to zrobić bez rozebrania dysku ? oraz jaki magnes o jakich parametrach trzeba by zastosować aby był skuteczny ? Może w takim razie jest możliwość użycia elektromagnesu ?

Jest jeszcze możliwość zakupu zwykłej gilotyny chyba jest to tańsze rozwiązanie tylko gilotyna musiała by być duża co zajmuje miejsce w warunkach domowych będzie ciężko coś takiego trzymać w pokoju.
  • REKLAMA
  • #12 4873624
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dziękuję bardzo myślę że kolega Nirvanowiec chyba uchwycił sedno , jak dla mnie o to mi właśnie chodziło metoda prosta ,czysta i przyjemna łatwa w zastosowaniu i możliwa dla każdego nie wymaga wielkich kosztów i skuteczna mam nadzieję .

Dlatego jeśli nie ma więcej sugestii i pomysłów to zamknę temat .

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod trwałego usuwania danych z dysków HDD w warunkach domowych, zarówno z działających, jak i uszkodzonych nośników. W przypadku sprawnych dysków rekomendowane jest użycie programów do nadpisywania danych, takich jak MHDD z komendą ERASE lub Active@ KillDisk, które skutecznie zerują zawartość i uniemożliwiają odzyskanie danych przez serwisy specjalistyczne. Problem pojawia się przy dyskach uszkodzonych, które mogą zostać naprawione i odzyskane w serwisie. W takich przypadkach proponowane są metody fizycznego zniszczenia nośnika, np. przewiercanie talerzy, uderzenia młotkiem w elementy mechaniczne (łożyska, talerze) lub zgniatanie siłownikiem hydraulicznym. Alternatywnie wskazywane są urządzenia degausser, które demagnetyzują talerze, jednak ich zakup jest kosztowny i trudny do realizacji w domu. Pojawiła się też sugestia budowy domowego degaussera lub użycia silnego magnesu (elektromagnesu) do trwałego usunięcia danych bez rozbierania dysku. Dyskusja zawiera linki do przykładów profesjonalnych degausserów oraz do wątków omawiających skuteczność tych metod. Ostatecznie najprostsze i skuteczne rozwiązania to nadpisanie danych na działających dyskach oraz fizyczne uszkodzenie talerzy i mechaniki w przypadku dysków uszkodzonych, z uwzględnieniem ograniczeń domowych warunków i kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA