logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szarpanie przy niskich obrotach w Alfa 147 1.6 z BRC Sequent 24 - co sprawdzić?

psiwik 04 Sie 2008 20:45 35185 36
REKLAMA
  • #31 10144886
    nilats
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam,
    mam podobny problem w fordzie galaxy 2.0 '98. instalacja to sequent 24, centralka w wersji 07. poszarpuje, podczas mocniejszego dodawania gazu na niskich obrotach - np. jazda w korkach. świece i przewody nowe. mam interfejs do gazkuchni, więc jesli mogę coś zrobić samemu, to chętnie się tego nauczę.

ps. komputer błędu żadnego nie wywala - sprawdzałem wielokrotnie - i w serwisie forda i samodzielnie (elm 327).
  • REKLAMA
  • #32 10149140
    terki
    Poziom 11  
    Witam,

Jestem swiezo po diagnostyce. Sytuacja jest dziwna - komp wywala bledy:

18177
    18433
    18689
    18945

Diagnosta powiedzial ze jest to wypadanie zaplonow na wszystkich cylindrach.
    Dodal ze malo prawdopodobne aby awarii ulegly wszystkie 4 cewki zaplonowe.
    Powiedzial ze prawdopodobnie gazownicy jak rozlaczali wiazki i instalowali gazowe wtryski to cos niezbyt dobrze polaczyli.

Czy ktos z was spotkal sie z takimi bledami?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #33 10174022
    herbus82
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam. Posiedam renault scenic 1,6 8v 1998rok oraz instalację lpg sequent 24. Problem polega na tym, że pali na trzy gary jak jest zimny i to tylko na Lpg bo na pb jest wszystko ok. Kiedyś na paliwie i gazie strasznie falował na wolnych obrotach ale pomogło lekkie otworzenie przepustnicy i czyszczenie krokowca chociaż wcale niepotrzebne. W lato zero problemów ale nadeszła zima i pracuje normalnie dopiero po przejechaniu 15-20km. dawno po osiągnięciu temperatury przy której włącza się wiatrak. Gaziarze powiedzieli że padł komputer Lpg i koszt 500zł. Moim zdaniem tak jakby wtrysk się odblokowywał po nagrzaniu. Kable i świece wymienione na ngk. Zawsze nie pali na ten sam cylinder drugi od lewej patrząc na motor od przodu. Odłączając wtyczkę od wtryskiwacza przestaje klekotać, zero reakcji silnika na resztę reaguje. Moje przemyślenia:
    1. sprawdzić kompresję
    2. nowy wtryskiwacz
    3. sprawdzić wtryskiwacz ale jak(klekocze)
    4. może reduktor ( płyn chłodniczy już dawno nagrzany a szarpanie znika potem)
    5. przeczyścić wtryskiwacz (słyszałem żeby wlać wd-40 do listwy wtryskowej)
    Może ktoś już to przerabiał ze swoją instalką lub renatką.

Po problemie wyczyszczone wtryski wd-40 do listwy i wymieniony jeden wtryskiwacz. walić gaziarzy samemu najlepiej to ogarnąć.
  • #34 10192658
    terki
    Poziom 11  
    Hej,

Po trzeciej wizycie u gazownika problem wydaje sie byc rozwiazany.

Przyczyna wypadania zaplonow byla niedocisnieta wiazka od wtryskow PB.

Auto juz nie szarpie, nie przelacza na PB. Zauwazylem tylko ze jest jakby minimalnie mniej dynamiczne - ale to pewnie kwestia ustawienia mieszanki.

Dziekuje za wszystkie opinie i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #35 10242062
    myszonek21
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam problem z moją Ravką 01r, silnik AZFE 150 kM, świeżo co zamontowano w nim instalację BRC sequent24 + lubryfikacja. Samochód zanim zamontowano LPG wszystko wymieniono prócz świec(gazownik kazał nie ruszać). Dodam że testowałem go ok.6000 km(zero problemów). Kiedy zamontowano dosłownie na drugi dzień zaczęło się delikatne podszarpywanie przy mniejszych obrotach( do ok.2500 obrotów), wyskoczył check (słyszałem o wrażliwości na gaz), w trakcie przyspieszania check zaczął migać. Gazownik nie mógł zdiagnozować co było przczyną checka, więc u diagnosty ustaliłem że są przerwy w dopływie prądu na 1 i 4 cylinder. Więc gazownik wymienił mi świece, następnie 2 cewki i się dopiero teraz zaczęło. Zaczęło teraz tak szarpać zarówno na benzynie jak i na gazie, obroty spadają poniżej 1000 brotów(400-600), samochód jak mu się daje mocno w gaz to się dusi. I jak teraz przyspieszam to również na benzynie check miga. Co to może być bo gazownik uważa że to wina auta a nie instalacji. Ale jak mu Ravkę zaprowadzałem była to igiełka.
  • REKLAMA
  • #36 10243055
    terki
    Poziom 11  
    Czesc, moze z twoja Rav byc to samo co z moim Civikiem. Gazownik zwalal na wszystko inne a przyczyna bylo niedbale polaczenie wiazki elektrycznej z wtryskiem benzyny. Montaz LPG musi byc staranny. Normalne ze najpierw sie biora za wymiane komponentow bo to najprostsze. U mnie wypadaly zaplony na wszystkich 4 cylindrach i tez mi kazali cewki wymieniac :). Nie daj sie zbyc. Oddales auto sprawne - gaz masz na gwarancji - niech robia az do skutku. Powodzenia
  • #37 11414614
    mizon
    Poziom 2  
    Witam, zamontowałem instalacje BRC do PEUGEOT 308 . Tego samego dnia zgłosiłem się że szarpie i się zaczęło. Niskie obroty tak 1500 lekkie dodanie gazu dwa przyduszenia i normalnie wchodzi na obroty. Odpuszczenie gazu szarpnięcie. Wcześniej było jeszcze duszenie przy ruszaniu i musiałem po zgaszeniu kręcić z 5 sekund żeby zapalił. Byli Technicy z BRC GŁÓWNA SIEDZIBA i co się dowiedziałem ? Przekładnia szarpie, szef warsztatu że brak koła dwu-masowego, no i wreszcie że to są silniki wysoko obrotowe i ma tak szarpać ! Rewelka normalnie za 2700 BRC do tego świece 200 i od groma gazu i benzyny na regulacje. Zrobili chyba wszystko co tylko można sobie tu wymienić. Cewki , świece, nowy program, miliony razy ustawanie w trasie i tydzień jazdy na benzynie po czym znowu ustawianie na gazie. Teraz jadę jeszcze raz do warsztatu bo mam wyciek gazu a później do peugeot poleconego przez BRC główna siedziba ! Potem już tylko sąd. Silnik wibruje i szarpie . Wątpię żeby to nie miało wpływu na niego bo od dwóch miesięcy regularnie jeżdżę na naprawy i poprawy. ODRADZAM ZAMONTOWANIE GAZU BRC ! WIEM ŻE WIELU SIĘ UDAŁO I MAJĄ DOBRZE ALE WĄTPIĘ ŻEBY KTOŚ CHCIAŁ PRZECHODZIĆ PRZEZ TO CO JA !

Podsumowanie tematu

✨ Problem szarpania silnika Alfa Romeo 147 1.6 z instalacją LPG BRC Sequent 24 występuje głównie przy niskich obrotach, zwłaszcza podczas jazdy w korku i przy dodawaniu gazu. Objawy to nierówna praca silnika, wypadanie zapłonów na jednym cylindrze, zadławienie przy przyspieszaniu, zwiększone zużycie paliwa oraz chwilowe pracowanie silnika po wyłączeniu zapłonu. Instalacja jest nowa, montowana około dwóch miesięcy temu. Próby regulacji, wymiana reduktora i wtryskiwaczy (z pomarańczowych na niebieskie) oraz wgranie nowego oprogramowania poprawiły działanie, choć początkowo gazownik miał trudności z prawidłowym ustawieniem mapy i podłączeniem sygnałów, co mogło powodować błędy i wypadanie zapłonów. Diagnostyka wykazała błędy zapłonowe na wszystkich cylindrach, co sugerowało wadliwe połączenia wiązek elektrycznych lub nieprawidłowy montaż instalacji LPG. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia gazu na listwie (1400-1600 mbar na biegu jałowym, powyżej 2000 mbar przy pełnym otwarciu gazu), korekta mapy wtrysku, kontrola wiązek i połączeń elektrycznych, a także wymiana wtryskiwaczy na odpowiednie dla mocy silnika (77 kW). Wskazano również na konieczność profesjonalnej konfiguracji instalacji, najlepiej z użyciem aktualnego oprogramowania ze strony producenta (np. Czakram). Problemy podobne zgłaszali użytkownicy innych aut z instalacją BRC Sequent 24, gdzie przyczyną były błędy montażowe, niewłaściwe ustawienia map, wadliwe wtryskiwacze lub elementy układu zapłonowego. W niektórych przypadkach pomogła korekta składu mieszanki, zmiana świec, przewodów lub elementów zapłonowych. Wskazano na potrzebę rzetelnej diagnostyki i profesjonalnego serwisu, gdyż nieprawidłowy montaż i konfiguracja instalacji LPG mogą prowadzić do poważnych problemów z pracą silnika i zwiększonego zużycia paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA