logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić aby radio gasło po wyjęciu kluczyka ze stacyjki??

kacluk1987 06 Sie 2008 12:57 19174 11
REKLAMA
  • #1 5413466
    kacluk1987
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    podpiąłem radio i jest tak ze jak włożę kluczyk do stacyjki i włącze zapłon radio gra, lecz po jego wyjęciu radio się wyłacza- czyli też prawidłowo.. ale teraz jak jeszcze zrobić aby grało bez włączonego zapłony?? radio to panasonic cq-c1303 4x50w
  • REKLAMA
  • #2 5413616
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 277
    Albo rybka albo pipka.
    Odłącz załączany plus idący od stacyjki, podłącz go do stałego plusa od akumulatora.Warto wówczas sprawdzić przy wyłączonym radiu pobierany prąd, bo bywają radia prądożerne w stanie wyłączenia.
  • #3 5414009
    kacluk1987
    Poziom 10  
    tak tylko jak go przepne to radio będzie cały czas grało niezależnie czy mam włączony zapłon. i wyłączać też trzeb będzie ręcznie.. a chciałem mieć tzn inteligentne włączanie... czyżby moje radio nie potrafiło tak??
  • REKLAMA
  • #4 5414042
    darkowi
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    O ile dobrze rozumiem - chcesz mieć wyłączane radio wraz z zapłonem ale też możliwość słuchania od czasu do czasu na postoju? Najprościej podwójne zasilanie i przełącznik...
  • #5 5415627
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    kacluk1987 napisał:
    Jak zrobić aby radio gasło po wyjęciu kluczyka ze stacyjki??

Nie da się. Stacyjka nie ma pozycji "po wyjęciu kluczyka".
  • REKLAMA
  • #6 5415659
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Tak panie to tylko w... radiach blaupunkta jest. I niektórych seryjnie montowanych w autach. Funkcja "one hour", która umożliwia włączenia radia radia bez kluczyka na okres jednej godziny.
    A w tym przypadku albo - albo. Polecam lekturę na temat logiki zapłonu na stronie www.studio24.prv.pl
  • REKLAMA
  • #7 5415674
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Błażej napisał:
    Tak panie to tylko w... radiach blaupunkta jest. I niektórych seryjnie montowanych w autach.

Zgadza się, ale to już inna para kaloszy. Pozostańmy w zadanym temacie.
  • #8 5416156
    kacluk1987
    Poziom 10  
    czyli zostaje opcja z podwójnym zasilaniem jak to napisał użtkownik darkowi... i jakiś przełącznik że gdy włączony zapłon to żeby drugie zasilanie odcinało...
    a jak wyjmnę kluczyk przełączam przełącznik i znów radio gra na postoju... Mam racje?? co sądzicie o takim rozwiązaniu..??
  • #9 5416196
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Może być. A jakie to auto? Bo jeśli stacyjka ma opcję "pozycja 1", czyli załącza radio bez załączania auta, to nie kombinowałbym. I jeśli zdecydujesz się na dodatkowy wyłącznik, to musisz wstawić diody separujące, bo w przeciwnym wypadku, po podaniu napięcia z wyłącznika "cofnie" się ono na auto po przewodzie ACC.
  • #10 5416199
    kacluk1987
    Poziom 10  
    samochód to fiat uno 2000r.. radyjko na chwile obecną zasilane jest z gniazda zapalniczki.. a we wtyczce od zegara znalazłem odcinany + po wyjęciu kluczyka

Dodano po 2 [minuty]:

Błażej masz racje.. czyli pewnie nic z tego.. bo podejrzewam iż uno nie ma pozycji 1 w stacyjce-sa stary samochód.... czyli zostajne normalne podłączenie.. a chciałem mieć wygodę jak w seryjnym radiu w fiacie brava..
  • #11 5416348
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Coś wygląda na to, że nie chce się tobie sprawdzić co masz w samochodzie. Przypuszczam, że jest tam pozycja włączone urządzenia poza zapłonem. I tą należałoby wykorzystać. Oczywiście kluczyk pozostaje w stacyjce i to daje pewność, że po wyjściu z samochodu (z kluczykiem) radio też będzie wyłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu podłączenia radia samochodowego Panasonic CQ-C1303 tak, aby wyłączało się automatycznie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, ale jednocześnie umożliwiało odtwarzanie bez włączonego zapłonu. Standardowo radio działa po włączeniu zapłonu i wyłącza się po jego wyjęciu. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie radia do stałego plusa z akumulatora oraz do plusa załączanego od stacyjki, co wymaga zastosowania podwójnego zasilania i przełącznika umożliwiającego ręczne włączanie radia na postoju. Wskazano, że niektóre radia Blaupunkt mają funkcję "one hour" pozwalającą na działanie radia bez kluczyka przez określony czas, jednak Panasonic CQ-C1303 takiej funkcji nie posiada. W przypadku Fiata Uno z 2000 roku, który nie ma pozycji "1" w stacyjce umożliwiającej zasilanie radia bez zapłonu, najlepszym rozwiązaniem jest podwójne zasilanie z przełącznikiem i diodami separującymi, aby uniknąć cofania napięcia na przewodzie ACC. Wskazano również, że należy zweryfikować, czy w stacyjce nie ma pozycji umożliwiającej zasilanie urządzeń bez zapłonu, co mogłoby uprościć instalację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA