Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran na monitorze

Jankesik8 07 Sie 2008 18:51 17517 17
  • #1 07 Sie 2008 18:51
    Jankesik8
    Poziom 9  

    Witam mam problem.Do dziś komputer działał poprawnie aż nagle przestał łapać kontakt z monitorem.Po włączeniu komputera i podłączeniu z kartą graficzną pojawia się czarny ekran,świeci tylko lampka od monitora a właściwie mruga.Sprawdzałem monitor i karte i są ok.Posiadam płyte gigabyte m51gm s2g z zintegrowaną grafiką.Gdy przełączam na zintegrowaną wszystko jest ok.Robiłem reset biosu i wyciągałem baterie z płyty głównej-jest ok,zasilacz jest ok.Obecnie pracuje na karcie zintegrowanej a stara jest podlączona do płyty głównej jednak nie przypięta do monitora ale wiatraczek od karty kręci się.Jak myślicie w czym może być problem?

    0 17
  • #2 07 Sie 2008 18:56
    ajpier
    Poziom 37  

    Po pierwsze co to za karta, po drugie wypadało by ją sprawdzić na innym komputerze. Zainstalowanie na nowo sterowników też nie było by głupie.

    0
  • #3 07 Sie 2008 18:59
    Jankesik8
    Poziom 9  

    Galaxy 7300gt 256mb.Karta była sprawdzana na innym komputerze i działa.Jak moge zainstalować sterowniki jeśli nie da się zobaczyć czegokolwiek poza czarnym ekranem na monitorze gdy jest aktywna?Troche czytania ze zrozumieniem

    0
  • #4 07 Sie 2008 19:08
    ajpier
    Poziom 37  

    Owszem można zainstalować. W trybie awaryjny odinstaluj sterowniki i na nowo zainstaluj

    0
  • #5 07 Sie 2008 20:00
    K!lleR
    Poziom 39  

    Ekran monitora jest od początku włączenia komputera czarny?

    0
  • #6 07 Sie 2008 20:14
    Jankesik8
    Poziom 9  

    Od początku jest czarny i nie jestem w stanie wejść w awaryjny bo nie widzę nic

    1
  • #7 07 Sie 2008 20:18
    K!lleR
    Poziom 39  

    Nie posiada szanowny kolega innej karty na podmianę, na czas usunięcia sterowników? Niech kolega spróbuje wykonać CLEAR CMOS zworką lub mikrostykiem na płycie.

    0
  • #8 07 Sie 2008 20:33
    bartekwr
    Poziom 17  

    A co mają w tym przypadku sterowniki? Z tego co się orientuję to ładują się później, skoro jest czarny ekran od samego Startu to prędzej bios lub uszkodzenie portu karty. Oczywiście mogę się mylić:) po prostu zaciekawiła mnie killer Twoja wypowiedź:) pozdrawiam:)

    0
  • #9 07 Sie 2008 22:11
    Jankesik8
    Poziom 9  

    Do biosu mogę wejść bez problemu.Myślę o uszkodzeniu portu pci express na płycie głównej.Niestety nie mam karty na podmiane.Jest jakiś inny prosty sposób sprawdzenia płyty?:?:

    0
  • #10 11 Sie 2008 19:08
    maxwell055
    Poziom 16  

    Komputer wydaje oznaki życia (muzyka odpalenia windowsa i tego typu rzeczy)? Może masz spaloną płytę główną lub coś z ramem? Podaj dokładną konfigurację, wróżkami nie jesteśmy...

    0
  • #11 11 Sie 2008 19:50
    Damian_AHB
    Poziom 10  

    Nie za bardzo zrozumiałem kolegę Jankesik8 :

    Monitor ci się włącza do momentu ładowania systemu.
    Jeżeli tak to później są ładowane sterowniki. czyli błąd pojawia się gdzieś tutaj.

    Całkiem możliwe jest że wyszyłeś z odświeżaniem bądź rozdzielczością po za zakres monitora ( tak jest z moim Nec 190V ).
    Dałem mu odświeżanie 30 Hz i nic czarno. :D

    Jeżeli mówisz że karta działa i monitor działa :D to spróbuj jeszcze wyciągnąć kartę i wyczyścić port PCI-E / AGP specjalnym preparatem TYLKO NIE WODĄ, chyba że destylowaną, ale ona może ci się zabrudzić Przełóż od kogoś pamięć RAM by sprawdzić czy to nie wina ramu / możesz tez włożyć inna kartę grafiki i podpiąć monitor jeśli się uruchomi to wykluczamy tu ze uszkodzenie znajduje się w RAMie, procesorze, płycie głównej.

    Wtedy uszkodzenie znajduje się na 99% na karcie graficznej.
    Pokombinuj.

    Pozdrawiam

    0
  • #12 15 Sie 2008 15:03
    Jankesik8
    Poziom 9  

    Obecnie pracuje na zintegrowanej karcie graficznej która jest na płycie głównej i wszystko chodzi ok.Pamiec ok,dysk i reszta bez zarzutów.Monitor normalnie sie włącza na tej karcie natomiast na karcie podpiętej pod gniazdko pci express nie włącza sie wogóle przy odpaleniu kompa odrazu jest czarny i nic sie nie pokazuje ale nie mam też komunikatu no signal

    0
  • #13 15 Sie 2008 17:43
    K!lleR
    Poziom 39  

    Czyli wychodzi na uszkodzoną kartę graficzną. Aby to wyelimonować na 100% musiałby kolega mieć jakąś kartę PCI-E na podmianę. Jeśli monitor odpali to wina leży po stronie karty, jeśli nie to uszkodzona jest magistrala PCI-E.

    0
  • #14 15 Sie 2008 18:29
    Jankesik8
    Poziom 9  

    Podejrzewam magistrale pci-e bo karta na innym komputerze hula.
    Jak długo mogą naprawiać płytę główną jeśli oddam ją na gwarancje?Płyta Gigabyta? Pytam bo zapewne idzie do jakiegoś serwisu który ma x dni na naprawę?

    0
  • #17 16 Sie 2008 03:23
    Robert B
    Poziom 43  

    Niekoniecznie. Przecież to Ty masz papiery gwarancyjne i wystarczy przeczytać warunki gwarancji. Takie to trudne?

    0
  • #18 16 Sie 2008 07:53
    K!lleR
    Poziom 39  

    Swego czasu oddawałem płytę Giga-Byte na gwarancję. Czas naprawy łącznie z wysyłką w dwie strony 27 dni.

    0