logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po podłączeniu karty graficznej do Gigabyte M51GM-S2G

Jankesik8 07 Sie 2008 18:51 19974 17
REKLAMA
  • #1 5417969
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam problem.Do dziś komputer działał poprawnie aż nagle przestał łapać kontakt z monitorem.Po włączeniu komputera i podłączeniu z kartą graficzną pojawia się czarny ekran,świeci tylko lampka od monitora a właściwie mruga.Sprawdzałem monitor i karte i są ok.Posiadam płyte gigabyte m51gm s2g z zintegrowaną grafiką.Gdy przełączam na zintegrowaną wszystko jest ok.Robiłem reset biosu i wyciągałem baterie z płyty głównej-jest ok,zasilacz jest ok.Obecnie pracuje na karcie zintegrowanej a stara jest podlączona do płyty głównej jednak nie przypięta do monitora ale wiatraczek od karty kręci się.Jak myślicie w czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 5417985
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Po pierwsze co to za karta, po drugie wypadało by ją sprawdzić na innym komputerze. Zainstalowanie na nowo sterowników też nie było by głupie.
  • REKLAMA
  • #3 5417996
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Galaxy 7300gt 256mb.Karta była sprawdzana na innym komputerze i działa.Jak moge zainstalować sterowniki jeśli nie da się zobaczyć czegokolwiek poza czarnym ekranem na monitorze gdy jest aktywna?Troche czytania ze zrozumieniem
  • #4 5418021
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 477
    Owszem można zainstalować. W trybie awaryjny odinstaluj sterowniki i na nowo zainstaluj
  • #5 5418190
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Ekran monitora jest od początku włączenia komputera czarny?
  • #6 5418233
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Od początku jest czarny i nie jestem w stanie wejść w awaryjny bo nie widzę nic
  • #7 5418248
    K!lleR
    Poziom 39  
    Nie posiada szanowny kolega innej karty na podmianę, na czas usunięcia sterowników? Niech kolega spróbuje wykonać CLEAR CMOS zworką lub mikrostykiem na płycie.
  • #8 5418295
    bartekwr
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    A co mają w tym przypadku sterowniki? Z tego co się orientuję to ładują się później, skoro jest czarny ekran od samego Startu to prędzej bios lub uszkodzenie portu karty. Oczywiście mogę się mylić:) po prostu zaciekawiła mnie killer Twoja wypowiedź:) pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #9 5418702
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Do biosu mogę wejść bez problemu.Myślę o uszkodzeniu portu pci express na płycie głównej.Niestety nie mam karty na podmiane.Jest jakiś inny prosty sposób sprawdzenia płyty?:?:
  • #10 5429922
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Komputer wydaje oznaki życia (muzyka odpalenia windowsa i tego typu rzeczy)? Może masz spaloną płytę główną lub coś z ramem? Podaj dokładną konfigurację, wróżkami nie jesteśmy...
  • #11 5430025
    Damian_AHB
    Poziom 10  
    Nie za bardzo zrozumiałem kolegę Jankesik8 :

Monitor ci się włącza do momentu ładowania systemu.
    Jeżeli tak to później są ładowane sterowniki. czyli błąd pojawia się gdzieś tutaj.

Całkiem możliwe jest że wyszyłeś z odświeżaniem bądź rozdzielczością po za zakres monitora ( tak jest z moim Nec 190V ).
    Dałem mu odświeżanie 30 Hz i nic czarno. :D

Jeżeli mówisz że karta działa i monitor działa :D to spróbuj jeszcze wyciągnąć kartę i wyczyścić port PCI-E / AGP specjalnym preparatem TYLKO NIE WODĄ, chyba że destylowaną, ale ona może ci się zabrudzić Przełóż od kogoś pamięć RAM by sprawdzić czy to nie wina ramu / możesz tez włożyć inna kartę grafiki i podpiąć monitor jeśli się uruchomi to wykluczamy tu ze uszkodzenie znajduje się w RAMie, procesorze, płycie głównej.

Wtedy uszkodzenie znajduje się na 99% na karcie graficznej.
    Pokombinuj.

Pozdrawiam
  • #12 5441354
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Obecnie pracuje na zintegrowanej karcie graficznej która jest na płycie głównej i wszystko chodzi ok.Pamiec ok,dysk i reszta bez zarzutów.Monitor normalnie sie włącza na tej karcie natomiast na karcie podpiętej pod gniazdko pci express nie włącza sie wogóle przy odpaleniu kompa odrazu jest czarny i nic sie nie pokazuje ale nie mam też komunikatu no signal
  • #13 5441874
    K!lleR
    Poziom 39  
    Czyli wychodzi na uszkodzoną kartę graficzną. Aby to wyelimonować na 100% musiałby kolega mieć jakąś kartę PCI-E na podmianę. Jeśli monitor odpali to wina leży po stronie karty, jeśli nie to uszkodzona jest magistrala PCI-E.
  • #14 5442013
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Podejrzewam magistrale pci-e bo karta na innym komputerze hula.
    Jak długo mogą naprawiać płytę główną jeśli oddam ją na gwarancje?Płyta Gigabyta? Pytam bo zapewne idzie do jakiegoś serwisu który ma x dni na naprawę?
  • REKLAMA
  • #15 5442105
    K!lleR
    Poziom 39  
    Około 1/m
  • #16 5442922
    Jankesik8
    Poziom 10  
    Miesiąc?
  • #17 5443242
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Niekoniecznie. Przecież to Ty masz papiery gwarancyjne i wystarczy przeczytać warunki gwarancji. Takie to trudne?
  • #18 5443290
    K!lleR
    Poziom 39  
    Swego czasu oddawałem płytę Giga-Byte na gwarancję. Czas naprawy łącznie z wysyłką w dwie strony 27 dni.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy czarnego ekranu po podłączeniu karty graficznej Galaxy 7300GT 256MB do płyty głównej Gigabyte M51GM-S2G z zintegrowaną grafiką. Komputer uruchamia się, wentylator karty działa, jednak monitor nie wyświetla obrazu i sygnalizuje brak sygnału. Zintegrowana grafika działa poprawnie, a karta graficzna sprawdzona na innym komputerze działa bez zarzutu. Próby resetu BIOS-u (CLEAR CMOS) i odinstalowania sterowników w trybie awaryjnym są utrudnione z powodu braku obrazu. Podejrzewa się uszkodzenie magistrali PCI Express na płycie głównej, gdyż karta działa na innym sprzęcie. Wskazano również możliwość uszkodzenia portu PCI-E lub problem z ustawieniami odświeżania i rozdzielczości. Zalecane jest sprawdzenie płyty głównej, pamięci RAM oraz ewentualna wymiana karty na inną PCI-E w celu wykluczenia uszkodzenia magistrali. Czas naprawy płyty głównej na gwarancji Gigabyte szacowany jest na około miesiąc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA