logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik Blaupunkt Blue Magic 4 Ohm - czy nadaje się na subwoofer do miniwieży?

wydramax 15 Sie 2008 16:21 2147 14
REKLAMA
  • #1 5441594
    wydramax
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

Ostatnio u siebie na strychu znalazłem taki oto głośnik (fotki poniżej). Jest to głośnik firmy Blaupunkt, z serii Blue Magic, niestety naklejka z danymi została zerwana. Nie wiem ile ma mocy. Opór wynosi 4 Ohm.
    Jeśli ktoś z Was ma taki głośnik, to poprosze o podanie mocy.
    Mam taki plan, żeby z tego głośnika zbudować skrzynię basową do miniwieży (Thomson Altima 260), skrzynia oczywiście liczona (w miarę możliwości). Ani na miniwieży, ani w instrukcji nie ma podanych wartości liczbowych co do głosnika niskotonowego, stąd więc moje pytanie: Czy moge bez żadnych przeciwskazań zbudowac skrzynię basową i później podłączyć do miniwieży?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5441656
    wydramax
    Poziom 16  
    16 cm. Ja chce mieć normalny bass, nie chcę jakiegoś ekstremalnego dźwięku.

Moderowany przez Artur k.:

Normalnego bassu to nie ma. Normalny może być jedynie Bas

• #4 5441662
    lyndzik
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    jak chcesz zbudować sub do wieży to musi mieć własny wzmacniacz czyli musi być aktywny bo szamam wieża nie da sobie rady braknie mocy
  • REKLAMA
  • #5 5441672
    wydramax
    Poziom 16  
    No to tak jak myślałem. Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #7 5441704
    wydramax
    Poziom 16  
    więc w ogóle szkoda coś robic z tego głośnika
  • #9 5441742
    wydramax
    Poziom 16  
    muzyka z kompa, a miniwiezy używam jako wzmacniacza.
    w miniwieży standardowe głośniki ubogie w bas
  • #10 5441913
    wlodek1450
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, postaraj sie może o jakiś wzmacniacz domowy i myśl o zrobieniu subwoofera lub tuby bo z tej wierzy jak juz poprzednicy napisali nic nie wyciagniesz a jak zaczniesz mysleć konkretniej o takich rzeczach to podpowiem ci że najlepiej kupic glosnik niż brać jakieś stare bo jak się popsuje bedziesz zachodzil w myśl skąd wziąść następny :)
  • #11 5442171
    cmal
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Żadnej tuby! To jest najgorszy typ subwoofera jaki może być. Jeżeli chodzi o tą w kształcie "wału".
  • #12 5442190
    lyndzik
    Poziom 18  
    Tuba w domu to nie jest za ładne lepiej zwykłego suba lecz ten głośnik tez sie za bardzo nienadaje
  • #13 5443474
    wydramax
    Poziom 16  
    chodziło mi o subwoofer np. w ksztalcie prostopadlościanu albo sześcianu.
  • #14 5444768
    lyndzik
    Poziom 18  
    sześcian będzie najlepszy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania głośnika Blaupunkt Blue Magic o impedancji 4 Ohm i średnicy 16 cm jako subwoofera do miniwieży Thomson Altima 260. Użytkownik nie zna mocy głośnika, a naklejka z danymi została zerwana. Wskazano, że głośnik o takiej średnicy ma bardzo wysoką częstotliwość graniczną (około 12 kHz), co czyni go nieodpowiednim do reprodukcji niskich tonów basowych. Ponadto, miniwieża nie posiada wystarczającej mocy, aby efektywnie napędzić taki subwoofer pasywny, dlatego konieczne byłoby zastosowanie wzmacniacza zewnętrznego i aktywnego subwoofera. Dyskusja odradza budowę tuby basowej, sugerując raczej obudowę w kształcie prostopadłościanu lub sześcianu, jednak ostatecznie uznano, że głośnik Blaupunkt Blue Magic nie nadaje się do tego celu. Zalecane jest zakupienie dedykowanego głośnika niskotonowego oraz wzmacniacza domowego dla uzyskania lepszej jakości basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA