logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie moge przekopiowac tekstu za pomoca Ctrl+V Ctrl+C

Fisher 24 Lut 2004 18:34 53330 7
REKLAMA
  • #1 517445
    Fisher
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie dzialaja mi skroty klawiszowe Ctrl+c, Ctrl+v, bez problemu natomiast moge kopiowac za pomoca menu, wklej, kopiuj,cut, nie wiem jaka jest przyczyna, podejrzewam ze po instalacji pakietu Java SDK1.4... zmieienily sie ustawienia,
    nie wiem gdzie szukac przyczyny
    Czy ktos moze wie jak i gdzie moge przywrocic te skroty klawiszowe odpowiedzialne za kopiowanie??
    Dodam ze jest to system win98.
  • REKLAMA
  • #2 517831
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Sprawdz jeszcze czy dzialaja ci skroty: Ctrl+Insert oraz Shift+Insert (odpowiedniki ctrl+c, ctrl+v)...
  • REKLAMA
  • #3 517935
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Sprawdź czy przypadkiem nie zmienił Ci się układ klawiatury (Ustawienia Regionalne).
  • #4 519539
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6559
    Masz wirusa Blaster...
    Update: albo nie masz, skoro to 98... choć "ręcznie" da się go zainstalować ponoć i w tym systemie.
  • REKLAMA
  • #5 520014
    Fisher
    Poziom 11  
    -dziala mi shift+Insert, shift+delete, ale ctrl+insert nie dziala, ostatnio uzywalem czesto tych skrotow w IDE Borlanda3.1 C++, (pod konsola); byc moze cos sie przestawilo i pod winda tez to dziala, ale jak to przestawic na ctrl+c, ctrl+v ?

- ustawienia regionalne nie zmienily sie, jest ustawiony jezyk polski,
    tylko co mnie zdziwilo kiedy kliknalem w pasek wyboru to wyswietlila mi sie lista wyboru zawierajaca ok 20 powtarzajacych sie ustawien dla polski, dla angielskiego, i kilka takich samych znakow czy stringow "-Ż"

- ostatnio sprawdzalem Antyvirus-kasperski i nie znalazlem zadnych wirusow, sprobuje jeszcze zeskanowac online mskvirem

ostatnio tez robilem aktualizacje ( Windows update ) i zainstalowalem sporo pakietow ale nie mialem czasu czytac co sie instaluje, byc moze ta aktualizacja zrobila jakies zmiany w ustawieniach .

Jak moge przywrocic poprzednie ustawienia (tzn Ctrl+c, ctrl+v)
  • #6 520328
    Fisher
    Poziom 11  
    OK, znalazlem trojana: troj_esepor.c
    http://www.trendmicro.com/vinfo/virusencyclo/default5.asp?VName=TROJ_ESEPOR.C

problem jest taki ze nie moge sie dostac do task menagera (Ctrl+Alt+Delete), bo nie dziala klawisz CTRL, czy jest jakis inny sposob zeby sie dostac do tego menagera i pozamykac zadania??

jak mozna uaktywnic klawisz CTRL ?? wiem ze mozna zablokowac funkcje wlaczania menagera przez Ctrl+Alt+Shift w rejestrze. czy ten klawisz Ctrl zostal rowniez zablokowany w rejestrze jezeli tak to jak mozna go odblokowac?
  • REKLAMA
  • #7 520358
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    jak chcesz powyłączać conieco to możesz to zrobić START - URUCHOM i wpisz msconfig i masz dostęp do konfiguracji systemu. Może Ci to pomóc.
  • #8 526355
    Fisher
    Poziom 11  
    dzieki za rady, spyhunter wykryl trojana w moim systemie, podal mi dokladnie lokalizacje w rejestrach; i tu mam pytanie: jak usune te wpisy z rejestrow to czy pozbede sie go calkowicie? Spyhunterem nie moge tego zrobic bo musialbym nabyc pelna wersje, a inne programy jak Ad-aware, spy sweeper nie wykrywaja nic.

co do klawisza ctrl to sie odblokowal, ale za to przestaly dzialac 2 klawisze PageUp i PageDown.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik systemu Windows 98 zgłasza problem z niedziałającymi skrótami klawiszowymi Ctrl+C i Ctrl+V, mimo że kopiowanie i wklejanie przez menu kontekstowe działa poprawnie. Podejrzewa, że przyczyną mogą być zmiany po instalacji Java SDK 1.4 lub aktualizacjach systemowych. Wskazano, aby sprawdzić działanie alternatywnych skrótów Ctrl+Insert i Shift+Insert oraz ustawienia regionalne klawiatury. W trakcie diagnozy wykryto obecność trojana TROJ_ESEPOR.C, który mógł blokować klawisz Ctrl i dostęp do Menedżera zadań (Ctrl+Alt+Del). Użytkownik nie mógł korzystać z Menedżera zadań, ale po usunięciu trojana za pomocą SpyHunter klawisz Ctrl został odblokowany, choć pojawiły się problemy z klawiszami PageUp i PageDown. Zasugerowano użycie msconfig do zarządzania uruchamianymi procesami i wpisami w rejestrze. Pytano również o skuteczne usuwanie wpisów rejestru związanych z trojanem bez pełnej wersji programu antywirusowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA