Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, bo wydaje mi się, że moje pytanko można podpiąć pod ten.
Mianowicie przełączając na widok 3D (np. Altium 3D brown) nie mogę obracać płytki. Wyświetla się wiadomość: "Action not available in 3D view". Co należy zrobić, by móc obracać płytką ? Na zamieszczonym zdjęciu widzę, że można.
Tego jestem świadomy. Tylko że podczas próby obrotu wyskakuje komunikat.
I mam pytanko czy to wina ustawień programu, czy sprzętu ??
Zamieszczam zdjęcie by pokazać o co mi chodzi:
Jeśli ktoś zna przyczynę tego, to byłbym wdzięczny za pomoc
Dzięki za pomoc. Teraz wszystko działa . Tak bardzo się skupiłem nad tym komunikatem, że nie wpadłem na to by sprawdzić inny klawisz myszki . No ale w końcu wszyscy uczymy się czegoś nowego.
Tak przy okazji polecam programik Kompas-3D do tworzenia obudów w formacie Step. Jeśli oczywiście komuś chce się bawić
A ja mam takie pytanie. Jak w widoku 3D WŁĄCZYĆ wyświetlanie komponentów? Nacisnałem L, Show Component Bodies i tylko na scalakach dał czarny prostopadłocian. Żadnych rezystorów, kondensatorów etc. Nawet ręcznie dodałem PCB3D model do kondensatora ale i tak go nie wyświetla. Mam wersję 6.8 AD.
Musisz dodać 3d body, albo w samej bibliotece z elementem (dodać ciało do footprinta ) , albo bezpośrednio na płytce.
Jeżeli dodałeś "ręcznie PCB3D model do kondensatora" to spróbuj użyć narzędzia Tools -> Legacy Tools -> Legacy 3D View przy otwartym pliku .PCBDOC
Dobra, zrobiłem inaczej, bo chodziło mi o modele STEP. Upgradowałem sobie altiuma do wersji 6.9 winter. No i łądnie pododawałem modele STEP. Ale teraz mam dwa pytania:
1. Czy mogę mieć dwa modele do tego samego footprinta? W końcu np. rezystory i kondensatory 0603 mają ten sam footprint.
2. Czy da się nałożyć teksturę na model ściągnięty z pliku step? Mam np. obudowe QFP208, ale chciałem żeby na niej było jeszcze logo procudenta i nazwa ukłądu.
✨ W dyskusji poruszono temat wyłączania warstwy opisu (tekstów) w widoku 3D w programie Altium Designer. Aby wyłączyć warstwę opisu w trybie 3D (klawisz 3), należy w menu View przejść do Workspace Panels, wybrać Editor, zaznaczyć PCB3D, a następnie odznaczyć opcję Text. W wersji 7 Altium Designer można również nacisnąć klawisz L w trybie 3D i odznaczyć odpowiednią opcję. Poruszono także problem obracania płytki w widoku 3D, gdzie obrót realizowany jest za pomocą kombinacji klawisza Shift i prawego przycisku myszy. W przypadku komunikatu "Action not available in 3D view" należy upewnić się, że używa się właściwej kombinacji klawiszy i przycisków myszy. Dodatkowo omówiono kwestie wyświetlania komponentów 3D, gdzie konieczne jest dodanie modeli 3D (np. STEP) do footprintów lub bezpośrednio na płytce. W starszych wersjach Altium (np. 6.8) zalecane jest użycie narzędzia Legacy 3D View. Poruszono także pytania dotyczące możliwości przypisania dwóch modeli do jednego footprinta oraz nakładania tekstur na modele STEP, np. w celu dodania logo producenta i oznaczeń układu na obudowie. Wygenerowane przez model językowy.