logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Język jako wirtualna klawiatura

mi_ma 25 Sie 2008 19:16 3566 5
REKLAMA
  • Język jako wirtualna klawiatura

Naukowcy z Georgia Tech pracują nad systemem sterowania językiem, który pozwoliłby przekształcić nasz język w narzędzie do obsługi komputerów i wózków inwalidzkich. Ten projekt ma ogromne znaczenie dla osób niepełnosprawnych,a w szczególności dla osób sparaliżowanych. Wiele osób jest sparaliżowanych od szyi w dół, przez co nie są w stanie samodzielnie funkcjonować. Opracowanie takiego systemu pozwoliłoby im na przywrócenie możliwości poruszania się i wypracowania metod samodzielnego funkcjonowania. Poprzez umieszczenie niewielkiego magnesu pod językiem istnieje możliwość użycia go jako wirtualnej klawiatury. Czujniki śledzące umieszczone na wysokości policzków pozwalają na odczytywanie ruchów języka, a dzięki temu kontrolowania zaprojektowanych aplikacji i urządzeń.

Język jako wirtualna klawiatura

Źródło http://news.wired.com/dynamic/stories/T/TEC_T...ME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2008-08-25-07-33-38

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mi_ma
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: elektronika wojskowa
    mi_ma napisał 831 postów o ocenie 814. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 5475045
    discolitez
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Hmm... Czy ja wiem. Wymachiwane jezykiem, to niezabardzo estetyczne. Moze lepiej by bylo wykozystac mimike twarzy?
  • REKLAMA
  • #3 5476812
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Silniejszy magnes i mozesz memlac jezorem w ustach, a czujniki i tak to wylapia. Zreszta to prototyp dopiero ;)
  • REKLAMA
  • #4 5479201
    Nie-elektronik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    discolitez napisał:
    Hmm... Czy ja wiem. Wymachiwane jezykiem, to niezabardzo estetyczne. Moze lepiej by bylo wykozystac mimike twarzy?
    - popieram.
    Mogłoby to być używane co najwyżej w domu, na zewnątrz raczej nie zdałoby egzaminu. Bardziej jestem za sterowaniem falami mózgowymi co z kolei jest dużo trudniejsze. Nie mniej jednak + za pomysł =]
  • REKLAMA
  • #5 5493406
    marszalek_duck
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Wyobraźcie sobie że ktoś stoi teraz przy informacji (Takiej co teraz są w sklepach np. galeria krakowska) i wymachuje tak językiem. No ale mam dla tego zastosowanie:
    Drugie urządzenie jako odbiornik i naśladowca tych ruchów języka i można zrobić bezprzewodową minetę. TO by bardzo pomogło związkom które żyją w oddaleniu np. Mąż jest marynarzem i nie ma go przez 3 miesiące w domu ale utrzymuje z nią kontakty seksualne za pomocą tego urządzenia. Albo są te sex kamery na necie to można by zrobić takie portale że oprócz kamery gościu montuje sobie podobne urządzenie i... Na tym wszystkim można by zrobić niezłe pieniądze.
  • #6 5493735
    discolitez
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A do do mojego postu. Ten projekt po paru ulepszenieach byłby nawed nawed. Chodzi mi o to ze mozna by bylo machac jezykiem wewnatrz jamy ustnej z zamknieta buzia :) Ale porblem taki ze niezabardzo to jak monitrowac :) chuba ze wszczepic jakies elektrody do jezyka by odbieraly sygnały dochodzace do miesni jezyka :) Taki czlowiek niemachał by jezykiem w publicznych miejscach itp. mimika to zez niezbyd dobry pomysl, ale bepszy od jezyka. Chociaz jakis przechodzien moze byc niezbyd zadowolony jak sie zmarszczy ktor w jego strone :P Choc wolal bym sie zmarszczyc niz wystawic jezyk.
REKLAMA