logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podnieść klapę w piecu CO? Szukam prostego mechanizmu zasilania

*Impala* 27 Sie 2008 00:37 4423 7
REKLAMA
  • #1 5478573
    *Impala*
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam , potrzebuję zrobić w piecu tzw. miarkownik który ma za zadanie przy przekroczeniu temp. zamknąć klapę pieca , a przy opadnięciu temp. ma ją podnieść , sprawę termostatu pomijam ponieważ mam z bojlera na wodę . Pozostaje kwestia techniczna czyli co będzie podnosiło klapę, znalazłem jakieś elektro magnesy ale albo za słabe albo za mały skok , znalazłem także otwieracz wlewu paliwa od passata który jest bardzo mocny ale działa on na zasadzie silnika z przekładnia "góra dół" i żeby to jakoś działało musiał bym kombinować z krańcówka rozłączającymi silnik . Potrzebuję coś prostego co by podniosło klapę po podaniu zasilania , a po odcięciu siły grawitacji zrobiły by swoje. W internecie znalazłem jakieś info o styczniku (conajmniej 25a) podnoszącym klapę . (zaraz idę poszukać i sprawdzić moc takiej cewki ze stycznika ... jak znajde :D)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5481419
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Nie wiem ile ta klapa od Twojego pieca waży, ale możesz pomyśleć by użyć jakiś większy serwomechanizm modelarski. Czujnik temperatury mógłby sterować układem elektronicznym, a ten w zależności od temperatury na piecu - zamyka lub odmyka klapę. Taki sterownik robił by to płynnie a nie skokowo czyli zamknięty - otwarty. Chociaż tak też można.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5483221
    jarek555
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Odwiedź np CASTORAMĘ. Wśród kotłów c.o. znajdzie się regulator temperatury kotła działający na zasadzie termostatu z dźwignią i łańcuszkiem. Są to regulatory firmy ESBE (www.esbe.pl) zwane "miarownikami ciągu". Koszt ok. 100,-zł
  • #4 5483420
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Potwierdzam wypowiedź jarek555, miałem coś takiego przy piecu i działało bardzo dobrze.
  • #5 5483454
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Możesz też spróbować siłowniki od samochodowego centralnego zamka :)

Pozdrawiam
    KJ1
  • REKLAMA
  • #6 5484344
    karpik0
    Poziom 10  
    A może jakiś elektromagnes,podnośnik do szyb samochodowych
  • REKLAMA
  • #7 5485391
    *Impala*
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    O miarkowniku słyszalem i widziałem i jeżeli nic nie wymyślę to trzeba będzie kupić , na razie właśnie rozbrajam sprzęty w poszukiwaniu elektro magnesu , a jak wygląda taki siłownik od centralnego zamka ? ma silnik w środku czy elektro magnes i jak u niego z pracą ciągłą ? nie spali się ? Jeżeli chodzi o podnośnik szyb samochodowych to rodzi się znowu problem przy opuszczeniu klapy w razie braku prądu. W każdym bądź razie będę coś kombinował do sezonu grzewczego jeszcze trochę .

Pozdrawiam .
  • #8 5486357
    dste5
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    W Elektronice Praktycznej nr 9/99 jest taki układ.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego mechanizmu podnoszenia klapy w piecu CO, który działałby jako miarkownik ciągu, zamykający klapę przy przekroczeniu temperatury i podnoszący ją po jej spadku. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie większego serwomechanizmu modelarskiego sterowanego układem elektronicznym, który umożliwiłby płynną regulację klapy. Alternatywnie wskazano na gotowe regulatory temperatury kotła z dźwignią i łańcuszkiem, tzw. miarowniki ciągu firmy ESBE, dostępne w sklepach takich jak Castorama. Inne sugestie to wykorzystanie siłowników od samochodowego centralnego zamka lub elektromagnesów, np. podnośników szyb samochodowych, jednak pojawiają się wątpliwości co do ich siły, skoku oraz pracy ciągłej i bezpieczeństwa przy braku zasilania. Wspomniano również o układzie elektronicznym opublikowanym w Elektronice Praktycznej nr 9/99, który może służyć do sterowania takim mechanizmem. Wskazano na konieczność prostego rozwiązania, które po podaniu zasilania podnosi klapę, a po odcięciu zasilania pozwala na jej opadnięcie pod wpływem grawitacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA