logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos – kody błyskowe, jak odczytać bez komputera, gaśnięcie na benzynie

ladamaniac 04 Mar 2004 09:20 16177 13
REKLAMA
  • #1 530566
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2062
    Szukam kodów błyskowych do lanosa (może obejdzie się bez komputera) , podobno gdzieś były na elektrodzie, ale nie znalazłem. Auto gaśnie na wolnych obrotach na benzynie, falują mu obroty, czasem w czasie jazdy zaświeca się check. Na gazie jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 530582
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    A jaki tam jest silniczek. Jak monowtrysk na multeku to zobacz tu: http://www.corsa.of.pl/ w dziale warsztat to jest opel corsa ale lanos to koreański "opel"
  • REKLAMA
  • #3 530601
    all_tel
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    ja w lanosie mialem zabrudzony silniczek krokowy po czyszczeniu wszystko wrocilo do normy tu masz opisane jak to zrobic i sa jakies kody dzial - Manuale http://lanos.autokacik.pl/
  • #4 530630
    tarnowski
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Mom zdaniem to nie jest wina komputera.Szukałbym przyczyn:
    -sonda lambda
    -rodzaj i sposób montażu mixera gazu
    -może jeszcze silnik krokowy obr.b.j ale skoro jak piszesz (pływają ) to raczej nie
  • #5 530785
    wloc
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Kody sa takie jak w oplu trzeba poszukac na forum sa napewno
  • #6 531368
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Jeżeli obroty falują na benzynie to masz nieszczelny kolektor ssący Najprawdopodobnie lampka wyświetli ci kod nr.35 tj.uszkodzony silniczek biegu jałowego lub nieszczelności w układzie kolektora ssącego / dzikie powietrze/. Zewrzyj w gnieżdzie diagnostycznym A z B i przekręć kluczyk w stacyjce na zapłon. Lampka wyświetli ci najpierw kod 12 a potem kod uszkodzenia. Gdy usuniesz awarię zdejmij ok.2min ujemną klemę akumulatora aby wykasować błędy.UWAGA nie zdejmuj przed wyświetleniem kodów. Następnie musisz zaprogramować komputer.Zapal zimny samochód i pozostaw go na benzynie na wolnych obrotach aż włączy się dwa razy wentylator.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #7 531595
    sowczas
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Bitte... :wink:
    Załączniki:
    • Daewoo.zip (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 944645
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Mam podobny problem. Najpierw check zaczoł zapalać się co jakiś czas a teraz świeci się non stop. Jak odpalam zimny to na benzynie łapie wysokie obroty i zaraz gasnie jak go potrzymam na obrotach i przełączy się na gaz to jest prawie ok tylko lekko falują obroty. Sprawdzałem czy niema gdzieś nieszczelności ale wszystko wydaje się być ok. Sprawdzałem błędy ale nic niepokazuje i już szczeże mówiąc niewiem co z nim zrobić. Teraz check świeci się non stop.
  • REKLAMA
  • #9 946623
    krzysiekk11
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Miałem bardzo podobny przypadek w Lanosie... na gazie OK na benzynie pływał, zwłaszcza na zimnym silniku. Po wyczyszczeniu silnika krokowego od beznyny przeszło, więc potwierdza sie też to co napisał kolega wyżej.
  • #10 946678
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    apo czyszczeniu trzeba go czyms nasmarować czy tylko czyscimy i składamy?
  • #11 946924
    krzysiekk11
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ja dałem mu odrobinke (kilka kropel) oleju... Narazie jest ok..... zobaczymy co bedzie dalej
  • #12 1257997
    kedzior1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    przy silniku z prawej strony masz dwa czujniki nie pamietam ktory ale wykrec obydwa i wyczysc powinno to wytrzymac jakies 5000 tys kilometrow a przy wymianie tego zacznie sie pokazywac dopiero po 20000 tys.km. pozdrawiam
  • #13 1260101
    kabulio
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    A może kolega by napisał wogóle co to za lanos bo koledzy szukają usterek a nawet nie wiadomo czy to ósemka czy szesnastka.
  • #14 1308939
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Lanosy podejrzewam że wszystkie mają elektryczną pompę paliwa w baku i na początek proponował bym wymienić przekaźnik zasilający ją. Po jakieś 30000 do 40000 lubi padać niestety nie całkiem , po prostu jest na nim zły styk i dzieją się cuda.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z Daewoo Lanos, w szczególności gaśnięcia silnika na benzynie, falowania obrotów oraz sposobów odczytu kodów błyskowych bez użycia komputera. Użytkownicy sugerują, że kody błyskowe w Lanosie są takie same jak w Oplu i można je odczytać poprzez zwarcie pinów diagnostycznych (A i B) w gnieździe diagnostycznym, co powoduje wyświetlenie kodów przez kontrolkę check engine. Najczęściej wskazywanym problemem jest nieszczelny kolektor ssący lub uszkodzony silniczek biegu jałowego (kod 35). Zalecane jest także czyszczenie silniczka krokowego, co często rozwiązuje problem falujących obrotów na benzynie, a po czyszczeniu można go lekko nasmarować olejem. Wskazano również na możliwe usterki sondy lambda, przekaźnika pompy paliwa oraz czujników przy silniku. Problemy pojawiają się głównie na benzynie, natomiast na gazie silnik pracuje prawidłowo. Po usunięciu usterek należy wykasować błędy poprzez odłączenie ujemnej klemy akumulatora i zaprogramować komputer, obserwując pracę wentylatora chłodnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA