logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ELEMIS 5550TM - Jak sprawdzić trafopowielacz przy braku startu?

mordka 04 Mar 2004 12:13 2378 13
REKLAMA
  • #1 530832
    mordka
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nie startuje ,a po odłączeniu wyprowadzenia nr:1 trafopowielacza pojawiają się napięcia i warkot w głośniku(nr:1 trafopowielacza to jest zasilanie z BU508D),nie mam pewności czy to uszkodzenie trafopowielacza?.Może macie rady jak to dokładnie sprawdzić ,bo jak to trafko to szkoda kasy na starego grata.
  • REKLAMA
  • #2 530889
    Michał.S
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    WITAM.mim skromnym zdaniem masz jednak uszkodzony trafopowielacz co dosyc czesto zdazało sie w tych odbiornikach ale warto sprawdzic sam tranzystor BU , a trafko niejest takie drogie ,sprawdz jeszcze czy miemasz zwarcia na 200v na płytce kineskopu mozei uszkodzony jest jeden z TDA 6101. powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 530919
    mordka
    Poziom 14  
    nie wiem jakie ma być napięcie na łytce kinola ,przy odłączonym trafopowielaczu jak pisałem wyżej mam 127volt
    Jakoś nie umię znależć odpowiedników trafo pow ,mam kilka może by coś z pasiło?
    Czy BU508D ma rezystor wewnątrz? ,bo na omomierzu pokazuje mi 92om pomiędzy dwoma wyprowadzeniami ,to samo ma D1555
  • REKLAMA
  • #4 530955
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    jak masz kilka trafopowielaczy to podłącz takie na którym wiesz gdzie jest wyprowadzenie na bu i zasilanie podłącz wyjscie na bu i zasilanie trafa pod zasilanie i przy zachowaniu środów bezpieczeństwa możesz włączyć i jak bedzie działać a na starym przy podłączonym tylko zasilaniu u bu nie działa to trafo stare masz uszkodzone
  • #5 530970
    swa
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    BU 508 D nie ma rezystora.Przy takich wskazaniach na mierniku przy pomiarze w obie strony wszystko wskazuje na to że jest uwalony.
  • #6 531008
    mordka
    Poziom 14  
    wymieniłem BU508D i dalej to samo ,ale jest takie coś: po odłączeniu przewodu wn z kinola i przy pierwszym załączeniu sypnie na chwilę ogniem z tego przewodu do masy z odległości 3 centymetrów ,czy to normalne przy padniętym trafopowielaczu?
  • #7 531111
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    :arrow: mordka baw się tak dalej jak uwalisz parę scalaków to podstawisz wreszcie trafo. O trafo zapytaj np. w Cybor techu.
  • #8 531163
    bajan
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    wymień split to w nich pada
  • #9 531181
    Michał.S
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jest to normaln objaw poprawnie dzałajacego trafopowielacza, ale zgadzam sie z kolegom DARKIEM . C jak uwalisz procesory takimi eksperymentami to wtedy napewno niebedzie szie oplacac naprawiac ten telewizor
  • REKLAMA
  • #10 531224
    mordka
    Poziom 14  
    macie Panowie rację wylutowałem trafko i widzę że pomiędzy ferrytem a korpusem jest małe wybrzuszenie i nawet jakaś masa biała z niego zaczeła wypływać no ale tv nie mój ,niech znajomy martwi się o części.Dzięgi za podpowiedzi.
  • #11 533423
    mordka
    Poziom 14  
    to jeszcze raz ja, wymieniłem trafopowielacz i BU508D i telewizor gra ,znajomy odebrał ale teraz przyszedł i mówi że po załączeniu głos ryczy na foll ,da się przyciszyć i wpisać memory ale po ponownym załączeniu jest to samo na foll ,nie wiem jak inne ustawienia czy pamięta bo nie sprawdzałem, nawet nie zwróciłem uwagi czy zdalne jest na PCA i osobnej pamięci, a jak tak to czy to jest wina pamięci?.
  • #12 533854
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Procek: PCA84C641P/068, czyli zapamietanie nastaw normalizacyjnych - jak dla PCA84C640P/030:
    wyregulować -> Store -> PP -> Store.
    Jeśli nie zapamięta - pamięć do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #13 627604
    Greginus
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, panowie mam pytanie odnośnie procka i pamięci, bo widzę, że temat ten się przewinął: jak zachowuje się procek PCA84C640P (u mnie /023 z pamięią PCF8581CP) po wyjęciu pamięci??? Mam ciekawego kwiatka, który łyka sygnał tylko z Euro, (OSD działa poprawnie) po wpięciu anteny i wpuszczeniu go w tryb szukania wygląda na to, że coś znajduje - częstotliwość wyświetlana staje - lecz nie daje się to zapamiętać. Cały czas pisze, że kanał jest CLEARED i zamiast numeru kanału wyświetla "FE". Stąd moje pytanie - czy takie mogą być objawy uwalonej kości pamięci, czy też coś innego w nim piszczy...
    Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii, to plizzzzz help :(
  • #14 627639
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Bez układu pamięci ot ma działać normalnie.
    Czy prawidłowo próbujesz wpisać do pamięci? - powinno być tak (po znalezieniu 'stacji'): STORE -> nr programu(z pilota lub klawiszami P+, P-) -> STORE.
    Jeśli nie zapamięta, pamięć do wymiany (przy założeniu, że jej zasilanie jest Ok); można włożyć np. 24C02 (w takim przypadku - 7.noga na masę).
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku startu telewizora ELEMIS 5550TM z powodu podejrzenia uszkodzenia trafopowielacza zasilanego z tranzystora BU508D. Po odłączeniu wyprowadzenia nr 1 trafopowielacza pojawiają się napięcia i warkot w głośniku, co sugeruje uszkodzenie trafopowielacza lub tranzystora BU508D. Pomiar rezystancji BU508D wskazuje na uszkodzenie tranzystora, jednak wymiana BU508D nie rozwiązała problemu. Wskazano, że uszkodzony trafopowielacz może powodować iskrzenie na przewodzie sygnałowym po pierwszym załączeniu. Zalecane jest porównanie z innym sprawnym trafopowielaczem oraz sprawdzenie ewentualnych zwarć na płytce kineskopu i układzie TDA6101. Po wymianie trafopowielacza i BU508D telewizor zaczął działać, lecz pojawił się problem z pamięcią ustawień (głośność na full po włączeniu). Dyskusja dotyczyła także procesora PCA84C641P/068 (zgodnego z PCA84C640P/030) i pamięci PCF8581CP, gdzie brak zapamiętywania ustawień może wskazywać na uszkodzoną pamięć. Procedura zapisu pamięci wymaga prawidłowego użycia funkcji STORE. W przypadku braku zapisu pamięci zalecana jest wymiana układu pamięci, np. na 24C02 z odpowiednim podłączeniem nóżki 7 do masy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA