logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega 2.5v6 Modyfikacja Lpg = ekonomia.Prosba o jakiśschemat

MarkusV6 23 Wrz 2008 21:07 2106 3
REKLAMA
  • #1 5564946
    MarkusV6
    Poziom 2  
    Witam,
    Ostatnio dręczy mnie pomysł modyfikacji zwykłej instalacji gazowej.
    A mianowicie: posiadam omegę B 2.5 V6 w której za poradą "pseudo fachowców" założyłęm zwykły gaz tj. nie sekwencję. Niby nie mam z nia wiekszych problemów pomijając fakt że kontrola trakcji nie działa ale chciałbym ograniczyć w pewnym stopniu spalanie poprzez odcięcie zaworu parownika wówczas gdy np. hamuję silnikiem i teoretycznie na wtryskiwaczach paliwowch napiecie = 0V.
    Do tego potrzebowałbym jakiegos układu tj.

logika działania:
    -jeżeli na wejściu do układu pojawi sie jakiekolwiek napiecie (np. pobrane z wtryskiwacza) wówczas na wyjsciu będzie 0 lub 12 V
    - jeżeli napiecie = 0 wówczas na wyjsciu bedzie 0 lub 12V (dowolnie)

ważne:

1)wejscie, sygnał napięcia '+' i '-' w zakresie wartości 0-12V (w sumie zmierzony waha sie w granicach 0,20 - 1V, bo to chyba~12V *czas wtrysku i przez to tak wychodzi),
    2)najlepiej oddzielne zasilanie 12V z akumulatora (żeby nie powodowało zakłoceń z sygnałem wejścia)
    3) wyjście "+" i "- " 0V lub ~12V (opcja)

Będę bardzo wdzieczny za pomoc. Dziękuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5564985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5567053
    blacktop
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Odcinanie zaworu raczej nie zda egzaminu, ponieważ ogranicza on dopływ fazy ciekłej gazu do reduktora, a nie wypływ z niego odparowanego gazu /odłącz zasilanie z cewki zaworu na pracującym silniku- silnik zgaśnie dopiero po chwili/
    Elektronika w niektórych centralkach II generacji, ma funkcję przymykania silniczka krokowego gazu podczas hamowania silnikiem /sygnał z TPS/ - więc lepiej sprawdź jak jest u Ciebie.
    Istnieją również zawory Cut-Off zakładane na rurę doprowadzającą gaz do miksera.
    Pozatym uważam, że takie kombinacje lepiej zostawić "pseudo fachowcom" - :wink: bez urazy.
  • #4 5567664
    MarkusV6
    Poziom 2  
    W ramach sprostowania to tak o odcięcie cewki mi chodziło.

Hm,hm a właśnie coś w stylu Cut-off chciałbymzrobić. Tylko że to zwykła instalacja z reczną regulacją dawki gazu i bez zamontowanej centralki sterujacej i tylko takie rozwiaznie widze.
    A od strony nie pożadanych wystrzałów to sprawdziłem i nie powinno być z tym problemów. (testowałem poprzez reczne opłaczanie cewki).

Ale OK moze sobie odpuszczę ten temat i poprostu sprzedam auto.:D

Dzięki za uswiadomienie potencjalnego problemu. Pozdrawiam.
REKLAMA