logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić paralizator elektryczny do efektów specjalnych w filmie?

rastabiba 24 Wrz 2008 12:16 4747 6
REKLAMA
  • #1 5566402
    rastabiba
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Witam
    Robię efekty specjalne do filmu.
    Mam wykonać paralizator elektryczny, który będzie dawać iskrę ale nie będzie kopać ;]
    Kupiłem zwykły paralizator i chciałem go przerobić. Myślałem o ograniczeniu prądu, jednak powielacz ma tak duże straty , że ograniczenie prądu nic nie daje.
    Może ktoś wie jak przerobić taki paralizator, albo ktoś wie jak zrobić iskrę która nie będzie kopać ?
    Jak na razie to wyprowadziłem iskrownik z tego paralizatora na zewnątrz, trochę kopie i mała iskra , ale to już coś ;]
  • REKLAMA
  • #2 5566622
    kult
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    chcesz wodę, która nie będzie mokra? wyjaśnij, co rozumiesz przez "jak zrobić iskrę która nie będzie kopać?" ?
  • REKLAMA
  • #3 5566795
    rastabiba
    Poziom 22  
    Wysokie napięcie o dużej częstotliwości płynie po naskórku i nie kopie.
    Albo iskra elektrostatyczna.
    Tylko jak coś takiego uzyskać ;]
    Wystarczy jak iskra nie będzie kopać przez ubranie ;]
  • REKLAMA
  • #5 5831714
    rastabiba
    Poziom 22  
    Dorobienie na kompie dużo kosztuje i gorzej wygląda ;]
    Kupiłem paralizator elektrody schowałem do środka. Na zewnątrz wyprowadziłem elektrody iskrownika. Na iskrowniku jest "tylko" kilka kV ;]
    Teraz kopie jak zapalniczka piezo a iskra jest całkiem spoko :D
  • #6 5831737
    northx
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Potrzebujesz iskry takiej jak w cewce tesli. Nie wiem czy scena będzie na to pozwalała, ale innym wyjściem z sytuacji może być metalowa płytka/folia pod ubraniem rażonego, (będąca przewodnikiem dla iskry zamiast ciała) odizolowana od skóry kawałkiem gumy czy innego izolatora.
  • REKLAMA
  • #7 5833446
    rastabiba
    Poziom 22  
    Iskra miała dotknąć policzka ;]
    Poza tym nigdy nie wiadomo co reżyser wymyśli ;]
    Folia aluminiowa powodowałaby zwarcie elektrod i zanik iskry ;] Błyszczące rzeczy za dobrze widzi kamera ;] Na początku myślałem by dać izolację z silikonu, ale paralizator ma 200 000 V, więc jakiej grubości musiałby być silikon, aby była pewność , że nie nastąpi przebicie ?
    Nad transformatorem tesli myślałem, ale jest on dużych rozmiarów i chyba zbyt bezpieczny nie jest ;]
    Ostatnio na amerykańskim filmie widziałem paralizator który miał iskrę z 4 centymetry, ale tam dokładany był do brzucha, więc pewnie jakoś to odizolowali.
    A może zrobili to jakoś inaczej ?
    Tylko jak ?
    Tak jak ja zrobiłem , że wyprowadziłem iskrę z iskrownika wszystkim bardzo się podobał, tylko iskra miała milimetr a nie 4 centymetry ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki paralizatora elektrycznego na potrzeby efektów specjalnych w filmie, tak aby generował widoczną iskrę, ale nie powodował porażenia prądem. Autor próbował ograniczyć prąd, jednak ze względu na straty w powielaczu napięcia, metoda ta okazała się nieskuteczna. Zaproponowano wykorzystanie wysokiego napięcia o dużej częstotliwości, które płynie po powierzchni skóry i nie kopie, lub iskry elektrostatycznej. W praktyce autor schował elektrody paralizatora i wyprowadził na zewnątrz elektrody iskrownika, co dało efekt iskry o długości około 1 mm i porażenie porównywalne do zapalniczki piezoelektrycznej. Wskazano, że iskra musi przebić powietrze, co zawsze będzie odczuwalne. Zaproponowano też użycie cewki Tesli dla uzyskania iskry, jednak jest ona duża i potencjalnie niebezpieczna. Rozważano izolację iskry od skóry za pomocą materiałów takich jak silikon, jednak przy napięciu rzędu 200 kV wymagałoby to bardzo grubej warstwy, aby zapobiec przebiciu. Alternatywnie sugerowano zastosowanie metalowej płytki lub folii jako przewodnika iskry zamiast ciała, izolowanej od skóry, jednak folia może powodować zwarcie elektrod i zanik iskry. Wspomniano o paralizatorze z filmu amerykańskiego, który generował iskrę o długości 4 cm, prawdopodobnie dzięki specjalnej izolacji lub konstrukcji. Ostatecznie autor uzyskał efekt iskry o długości około 1 mm, który był akceptowalny wizualnie i bezpieczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA