logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja i podłączenie silnika z 6 przewodami i kondensatorem

rafalcej 24 Wrz 2008 19:07 8966 11
  • #1 5567705
    rafalcej
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Nie mam pojęcia jak go podłączyć. Proszę was o pomoc w zidentyfikowaniu tego silnika. Posiada on 6 przewodów i kondensator. Tylko takie fotografie udało się zrobić. Jest do niego przełącznik rozruch-praca 3 segmenty i 3 pozycje -typu łuk-25 ale niestety w rozsypce.

• #2 5568244
    FALOWNIKI.info
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Na zdjęciu nie widać jakie tam jest napięcie na tej tabliczce ?
  • #3 5568296
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Z tego co widać na zdjęciu to silnik trójfazowy więc:
    1. Oddziel wyprowadzenia każdego z zwojeń.
    2. Połącz je w szereg i zasil prądem stałym o wartości nie większej niż dla uzwojenia, powiedzmy 1A (napięcie będzie sporo niższe niż sieciowe).
    3. Jeśli okaże się, że przy zasilaniu jak wyżej próba obracania wirnikiem nie napotyka na żaden opór (brak hamowania dynamicznego) - poczujesz, to masz uzwojenia połączone początek jednego z końcem drugiego szeregowo i już możesz sobie spokojnie oznaczyć początek i koniec każdego z nich - wg uznania jedno z uzwojeń i analogicznie resztę.
    4. Patrz w linkach:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=silnik+tr...fazowy+z+jednej+fazy&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic88174.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic81691.html
  • #4 5568373
    rafalcej
    Poziom 11  
    wszystko się zgadza ale przy próbach wydzielenia uzwojeń cztery przewody są połączone niskimi rezystancjami i pozostałe dwa także (ze sobą) więc nie mogę wydzielić owych uzwojeń jak ma to miejsce w silniku trójfazowym

Dodano po 2 [minuty]:

a co do napięcia na tabliczce to jest tam 220V
  • #5 5568426
    mikitap
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Jest to silnik jednofazowy, prawdopodobnie z wyłącznikiem odśrodkowym. Jeśli jest do tego kondensator prawidłowe podłączenie może sprawić małe trudności niewtajemniczonemu.
    Proszę zrób dokładniejsze zdjęcie tabliczki znamionowej (symbol silnika) lub przepisz dane a postaram się przesłać schemat podłączenia do sieci.
    Czy nadal chcesz używać wyłącznika?
  • #6 5568485
    rafalcej
    Poziom 11  
    Kondensator jest widoczny u góry na zdjęciu, a z tabliczki nie daje się odczytać symbolu silnika.

Wyłącznik jest potrzebny bo chodzi tu o jego podłączenie i ułożenie zworek. Ktoś go zupełnie rozebrał i trzeba go złożyć i podłączyć.
    Nie jest to mój silnik więc postaram się spisać jak najwięcej informacji z tabliczki. Widziałem też, że zasilany był z sieci 3-fazowej.
  • #7 5569436
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 182
    rafalcej napisał:
    Kondensator jest widoczny u góry na zdjęciu, a z tabliczki nie daje się odczytać symbolu silnika.

Wyłącznik jest potrzebny bo chodzi tu o jego podłączenie i ułożenie zworek. Ktoś go zupełnie rozebrał i trzeba go złożyć i podłączyć.
    Nie jest to mój silnik więc postaram się spisać jak najwięcej informacji z tabliczki. Widziałem też, że zasilany był z sieci 3-fazowej.

Witam.Widziałeś ,że był przyłączony do sieci 3~ , czy może tylko posiadał taką wtyczkę na końcu przewodu przyłączeniowego Jak delikatnie przetrzesz mokrą szmatą tabliczkę ,to łatwiej będzie ci coś odczytać.
    Po lewej stronie od wartości 50Hz jest znak "~" Popatrz czy nie ma przy nim cyfry 3.
    Osobiście sadzę że to silnik 1-fazowy .Jeśli dobrze odczytałem prąd (około 13A) to silnik może mieć w granicach 1,5 kW . Ale to tylko spekulacje.Podaj rezystancję poszczególych par przewodów.
    Jeśli jak napisałeś (....cztery przewody są połączone niskimi rezystancjami....) to może oznaczać uszkodzenie uzwojenia.

Na przewodach masz oznaczenia ;odczytaj je.
  • #8 5570297
    e2rd.o
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    Jest to silnik 1-fazowy 1.5 kW prawdopodobnie SFe 100-L4A. Przewody niebieski i biały to końcówki uzwojenia rozruchowego R1 i R2, a z uzwojenia pracy U1 i U2 oraz U3 i U4. W tym silniku nie ma wyłącznika odśrodkowego tylko jest specjalnie złożony z trzech segmentów przełącznik ŁUK o pozycjach zero/rozruch/praca jak znajdę schemat to wrzucę.
  • #9 5573508
    rafalcej
    Poziom 11  
    Cytat:

Jest to silnik 1-fazowy 1.5 kW prawdopodobnie SFe 100-L4A. Przewody niebieski i biały to końcówki uzwojenia rozruchowego R1 i R2, a z uzwojenia pracy U1 i U2 oraz U3 i U4. W tym silniku nie ma wyłącznika odśrodkowego tylko jest specjalnie złożony z trzech segmentów przełącznik ŁUK o pozycjach zero/rozruch/praca jak znajdę schemat to wrzucę.

Tak jest to silnik 1,5kW. I z części oznaczenia, które częściowo widać, wszystko by pasowało. Wyłącznik też się zgadza. Jeśli można to proszę o schemat połączeń i zworek przełącznika.
  • #11 5575654
    rafalcej
    Poziom 11  
    Cytat:
    Oto schemat o który prosisz. Jak widzisz obydwa uzwojenia pracy nie są ze sobą połączone w środku, więc nie powinno być między nimi przejścia.
    https://obrazki.elektroda.pl/89_1222462342.jpg

Tak widać wyraźnie co do tych uzwojeń. Po niedzieli sprawdzę to dokładnie. Dowiedziałem się też, że powodem rozłączenia tego silnika były przypalone styki wyłącznika czego przyczyną mogło być owe połączenie między uzwojeniami. Złożę wyłącznik, wezmę induktor i sprawdzę to jeszcze raz.
  • #12 5586116
    rafalcej
    Poziom 11  
    Dzisiaj byłem przy tym silniku. Przyjrzałem się tabliczce i to jest ten silnik (oznaczenia na przewodach też pasują).Okazało się, że ma on zwarcie między jednym uzwojeniem roboczym U3-U4, a uzwojeniem rozruchowym R1-R2 dokładnie między R2-U4 (na obrazku Z-X). Ma on także przebicie izolacji na tych uszkodzonych uzwojeniach. Właściciel ma podjąć decyzję o przewinięciu.

Bardzo dziękuje za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji i podłączenia silnika elektrycznego z sześcioma przewodami i kondensatorem oraz przełącznikiem typu ŁUK o trzech segmentach i pozycjach: rozruch, praca, zero. Silnik jest jednofazowy o mocy około 1,5 kW, prawdopodobnie model SFe 100-L4A, zasilany napięciem 220 V. Przewody oznaczone są jako końcówki uzwojenia rozruchowego (R1, R2) oraz uzwojenia pracy (U1, U2, U3, U4). Przełącznik nie jest wyłącznikiem odśrodkowym, lecz specjalnym przełącznikiem ŁUK, który wymaga odpowiedniego ułożenia zworek. W trakcie diagnozy stwierdzono zwarcie między uzwojeniem rozruchowym a roboczym (R2-U4) oraz przebicie izolacji, co wskazuje na konieczność przewinięcia silnika. Zaproponowano schemat połączeń, podkreślając, że uzwojenia pracy nie są połączone wewnętrznie, co jest istotne przy montażu i testach. Wskazano również na potrzebę dokładnego odczytania oznaczeń na tabliczce znamionowej i przewodach oraz pomiarów rezystancji w celu potwierdzenia stanu uzwojeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA