logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić wkrętarkę 12V na zasilanie sieciowe bez drogiego transformatora?

spam28 24 Wrz 2008 22:43 56030 64
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zasilić wkrętarkę 12 V z sieci bez dużego, drogiego transformatora?

Najprościej podłączyć wkrętarkę do taniego zasilacza AT/ATX o odpowiedniej wydajności na linii 12 V, ale trzeba liczyć się z tym, że przy rozruchu może zadziałać zabezpieczenie przeciążeniowe [#5568842][#5569017] Jeśli chcesz pewniejsze rozwiązanie, forumowicze polecali zwykły toroid około 150 W, mostek 20 A i kondensator filtrujący około 10000 µF; przy pracy po kilkanaście–kilkadziesiąt sekund i długich przerwach taki zasilacz da radę, bo transformator się nie zdąży nagrzać [#5569165][#5587058] Dla wkrętarki 14,4 V można też użyć transformatora 12 V, ale po prostowaniu z klasycznymi diodami dostaniesz około 10 V, więc lepiej zastosować diody Schottky’ego albo podnieść napięcie wtórne [#5586899] Do prostownika wystarczy radiator z aluminium, a zamiast płytki można użyć po prostu odpowiednio połączonych diod o dużym prądzie, np. z alternatora samochodowego [#5589825] Jeśli urządzenie ma działać czasowo i bezpiecznie przy zaniku sieci, padła też propozycja bufora z akumulatorem żelowym 7 Ah ładowanym prostownikiem i odłączanym przekaźnikiem [#5569567]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 5568784
    spam28
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam,
    Mam wkrętarkę akumulatorową, tyle że chciałbym ją przerobić na sieciową. Bateria jest pod 12V i teraz myśląc po mojemu muszę tam dać taki wielki transformator który sporo kosztuje:| Czy jest jakiś lepszy sposób żeby to przerobić? Wkrętarki chciałbym używać wraz z specjalną pompą zasilaną wiertarką/wkrętarką, jednak do tego muszę mieć sieciowe urządzenie.
  • Pomocny post
    #2 5568842
    lamer89
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Można by wykorzystać tani i łatwodostęþny zasilacz at/atx o odpowiedniej obciążalności linii 12v. zasilacz osobno, i wkrętarka na kablu.
    Można by też kupić nowe akumulatory i wymienić w tej baterii.
    Koszty wyjdą napewno przynajmniej połowe mniejsze niż nowa bateria.
  • #3 5568969
    spam28
    Poziom 10  
    Dobra to teraz pytanie co będzie jak zasilacz będzie słabszy niż moc wiertarki? Wiertarka nie będzie miała pełnych obrotów czy spali mi się zasilacz. Dodam że będę używał 5 razy dziennie po 30s.
  • Pomocny post
    #4 5569017
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    zasilacz się wyłączy(w każdym razie powinien), po pewnym czasie może ulec uszkodzeniu. Mimo wszystko transformator byłby lepszy, gdyż nic mu się nie stanie podczas rozruchu wkrętarki (plynie paokrotnie wyższy prąd), a w zasilaczu atx mogłoby zadziałać zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Cenowo różnica jest niewielka - chyba tylko w kosztach wysyłki. Szczególnie, że biorąc z transformatora przez zaledwie 30 sekund prąd, możesz sobie pozwolić na przeciążenie go, gdyż nie zdąży się nagrzać w tym czasie.
  • #5 5569095
    spam28
    Poziom 10  
    Czyli rozumiem że z transformatorem jest tak że on daje tyle mocy ile jest pobór tylko może się przegrzać, więc mogę wsadzić słabszy transformator niż wkrętarka. Czyli przyjmując że mam wkrętarkę o mocy użytkowej 200W na ile muszę mieć min. transformator?
  • Pomocny post
    #6 5569165
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 5569567
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Swoją wkrętarkę zasilam buforem : toroid 12V/60W , mostek prostowniczy 20A i akumulatorek żelowy 7 Ah . Ten zestaw pracuje u mnie już ponad 5 lat i nie mam z nim żadnych problemów .
    Pozdrawiam .
  • #8 5570441
    spam28
    Poziom 10  
    elektrit - nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą pojemnością filtrującą? uF kojarzą mi się z kondensatorami których tu nie ma.

Stary1952 - ja mam oryginalną baterie i ładowarkę do tego i mógłbym to wszystko na stałe połączyć, ale problem w tym że to ma być włączane czasowo włącznikiem który musi być w gniazdku. Mając baterie nie będę mógł tego w ten sposób wyłączać.
  • Pomocny post
    #9 5570985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5571098
    spam28
    Poziom 10  
    No to o co w takim razie chodzi z tą pojemnością?
  • Pomocny post
    #11 5571169
    telemah
    Poziom 27  
    Ocena: 62
    Ja zasilam swoją wkrętarkę jakimś starym prostownikiem do ładowania akumulatorów - nie ma w nim żadnych kondensatorów tylko trafo o mocy ok
    300Watt z odczepami do regulacji + mostek prostowniczy jeszcze selenowy :D i wszystko - przy takim zasilaniu spokojnie wiercę nawet otwory w grubych radiatorach w blasze i twardych tworzywach - w alu i tworzywach sztucznych wierciłem nawet wiertłem 10-tką i dawała radę .Wkrętarka to żółta TOYA dostałem ją za free z całkiem zużytymi akumulatorami .
  • #12 5571525
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    spam28 napisał:

Stary1952 - ja mam oryginalną baterie i ładowarkę do tego i mógłbym to wszystko na stałe połączyć, ale problem w tym że to ma być włączane czasowo włącznikiem który musi być w gniazdku. Mając baterie nie będę mógł tego w ten sposób wyłączać.

W swoim poście napisałem : zasilam wkrętarkę buforem akumulator - prostownik , dodaję : akumulator jest dołączony do prostownika poprzez przekaźnik tak , że po odłączeniu napięcia sieciowego wkrętarka nie ma żadnego zasilania . Cewka przekaźnika jest zasilana bezpośrednio z prostownika .
    Pozdrawiam .
  • #13 5571557
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 5571663
    qryszard
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Brat używa przerobionego starego UPS-a.
  • #15 5572304
    spam28
    Poziom 10  
    elektrit napisał:
    Ja to chyba cyknę foto zasilacza jaki zrobiłem, bo widzę że ktoś bardziej zrozumie obrazek niż słowo pisane.
    Cóż się dziwić, przecież to pokolenie wychowane na komiksach...

Komiksów nie czytam/oglądam ale za zdjęcie byłbym wdzięczny:D
  • #16 5580138
    spam28
    Poziom 10  
    Ponawiam prośbę o zdjęcie lub schemat.
  • #17 5580158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 5580178
    spam28
    Poziom 10  
    Ale kondensator przed mostkiem czy za mostkiem? I właściwie jaka jest jego rola?

Wkrętarka jest dokładnie na 14,4V
    Mogę w to wmontować transformator 12V i kondensator 16v?
  • #19 5580218
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5580241
    spam28
    Poziom 10  
    Wolałem się upewnić. Zapewne po to by wkrętarka na starcie miała wystarczającą ilość prądu.

Ponawiam pytanie:
    Wkrętarka jest dokładnie na 14,4V
    Mogę w to wmontować transformator 12V i kondensator 16v?
  • Pomocny post
    #21 5580260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #22 5580778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 5585456
    spam28
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za zdjęcia, ale teraz zrodziła się kolejna wątpliwość.

Cytat:
    mostek, TAK I TYLKO TAK! Diody wyjęte z zasilaczy PC.

Czy muszą być koniecznie te diody, czy może być taki zwykły kwadratowy mostek prostowniczy. Jeśli diody to czy ta by się nadała:
    MBR2045
    Dioda Schottky 45V 20A
    i ile bym ich potrzebował? 3 jak u Ciebie? Bo nie bardzo wiem jak to się podłącza, w mostku mam 4 druciki i wiadomo jak podłączyć, a tutaj tylko 3...
  • Pomocny post
    #24 5586899
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 5587027
    spam28
    Poziom 10  
    Dobra to już rozumiem. Tylko cały czas dręczy mnie jedno -
    czy jak dam transformator o mocy 150VA a pobór będzie 200W to mimo że to będzie trwało ok. 10s to czy nie będzie mi wywalać korków albo czy z czasem transformator się nie zepsuje. Wolałbym mimo wszystko spać spokojnie jak gdzieś wyjadę, że nic się w domu nie stanie. W odwijanie zwojów nie chce się bawić bo nie mam o tym zielonego pojęcia,
  • Pomocny post
    #26 5587055
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #27 5587058
    Lutek49
    Poziom 36  
    Ocena: 407
    Ważna jest również częstotliwość włączania tak zasilanej wiertarki (pracować będzie około 10 sekund a jak często będzie włączana?). Jeśli odstępy czasowe między poszczególnymi uruchomieniami będą wystarczająco długie to transformator nie zdąży się nawet nagrzać.
  • #28 5587078
    spam28
    Poziom 10  
    No po kilka godzin odstępy więc da radę. W takim razie wyprostuję diodami Schottky i mam nadzieję że wkrętarka 14,4 uciągnie z 12V na wtórnym bo takiego na 15V raczej nie uda mi się kupić.
  • #29 5588871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 5589525
    spam28
    Poziom 10  
    Przyznam że temat zaczyna mnie coraz bardziej przerastać :cry:
    Myślałem żeby to poprostu polutować kabelkami zamiast robić płytkę bo nigdy takiego czegoś nie robiłem.
    I nie wiem czy na te 10 sekund muszę dawać radiatory.
    Znalazłem taki schemat: Link Czy to by się nadało, bo niestety ale w tej płytce nie potrafię się połapać? I powinienem kupić diody z 2 złączami czy z 3?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przeróbki wkrętarki akumulatorowej 12V na zasilanie sieciowe bez użycia drogiego transformatora. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie zasilacza AT/ATX o odpowiedniej mocy na linii 12V lub budowę prostego zasilacza buforowego z transformatorem toroidalnym (około 150W), mostkiem prostowniczym (minimum 20A) i kondensatorem filtrującym (około 10000µF). Wskazano, że transformator może być przeciążany krótkotrwale (np. 30 sekund) bez ryzyka uszkodzenia, co jest korzystne przy rozruchu wkrętarki, gdy prąd rozruchowy jest wielokrotnie wyższy. Zalecane jest stosowanie diod Schottky’ego (np. MBR2545) w mostku prostowniczym ze względu na niski spadek napięcia, co poprawia efektywność zasilania. Omówiono także kwestie zabezpieczeń: wystarczy bezpiecznik topikowy (np. 800mA) oraz ewentualne termiki w transformatorze; różnicówka nie chroni przed zwarciem transformatora. Wskazano, że przy rzadkim i krótkim użytkowaniu (np. 5 razy dziennie po 30 sekund) transformator nie zdąży się przegrzać. Dodatkowo zasugerowano możliwość zastosowania buforowego zasilania z akumulatorem żelowym 7Ah ładowanym prostownikiem, co zwiększa bezpieczeństwo i stabilność zasilania. Podkreślono konieczność stosowania grubych przewodów (minimum 0,75 mm²) oraz radiatorów dla diod prostowniczych. W dyskusji pojawiły się także schematy i zdjęcia układów prostowników z diodami Schottky’ego oraz porady dotyczące montażu i łączenia diod w mostek prostowniczy. Poruszono również temat napięcia transformatora w kontekście wkrętarek o napięciu nominalnym 14,4V, gdzie transformator 12V z kondensatorem 16V jest akceptowalny, choć można rozważyć transformator o wyższym napięciu wtórnym lub dowinięcie zwojów. Wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa pracy instalacji przy długotrwałym zasilaniu sieciowym zostały rozwiane poprzez zastosowanie odpowiednich bezpieczników i ewentualnych termostatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA