logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dźwięku w radiu kasetowym: adapter MP3 czy transmiter FM?

dominior2 28 Wrz 2008 20:08 1404 7
REKLAMA
  • #1 5580211
    dominior2
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie utraty jakości dźwięku. Mam radio na kasete i chce je zostawic. Jakie rozwiązanie polecicie mi. Dostałem informacje o dwóch możliwościach podłączenia:
    1. Odtwarzacz MP3 z adapterem czyli kasetą. (osobiście modłączyłem odtwarzacz CD/MP3 Philips Expanium - b. dobry jakościowo sprzęt jednak dał mi za mało radości w moim systemie głośników, podkreśle że zestaw jest dobrej jakości składa się z 8 głośników i jest oryginalnym systemem nagłośnienia).
    2. Transmiter FM czyli te zabawki na allegro do 50 zł które nadają częstotliwośc i radio odbiera.
    Którą opcję mi polecacie ? Może macie inne propozycje- pamiętajcie jednak radio na kasete musi zostac.
  • REKLAMA
  • #2 5580222
    StiviHouse
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    jesli mowa o tym 'czyms' to to i to nie ma z jakoscia nic wspolnego/
  • REKLAMA
  • #3 5580299
    dominior2
    Poziom 12  
    Wiec co mozna wykombinowac w tym zestawie. Jest to w Audi A4 mod. 2002 i wole zostawic kasete to mi chociaz szyby nie wybija :)
  • #4 5580322
    BlueSystem
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    zmieniaka CD ?
  • #5 5580355
    dominior2
    Poziom 12  
    No zmieniarka to nie jest zły pomysł tylko jest jedno tylko. Ile płyt CD nagram na 4GB karte SD w transmiterze FM ? Róźnica jest znaczna.
  • REKLAMA
  • #6 5580710
    grzes195
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    A nie lepiej sobie kupić nowe radio,niż mieć marnej jakości dźwieku przy 8 głośnikach jak wspominałes??
  • REKLAMA
  • #7 5580886
    dominior2
    Poziom 12  
    Jak byś jeździł po Warszawie to byś zrozumiał różnice między fabrycznym radiem na kasety a dokładanym radyjkiem. Ja poznałem jeżdżąc poprzednim autem. To radio tez jest bardzo dobre bo to fabryczne radyjko audi szukam tylko jak by tu znaleźc rozwiązanie z połączeniem jakości i jakiegoś mp3.
  • #8 5580928
    BlueSystem
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    czasami te fabryczne radia mają wejście AUX przez mini iso z Tyłu itp, jest tez opcja oszukania radia ze podlaczysz mp3 zamiast zmieniarki, ale nie wiem dokladnie co i jak, szukaj na forum Audi lepiej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy jakości dźwięku w fabrycznym radiu kasetowym Audi A4 z 2002 roku, przy zachowaniu oryginalnego odtwarzacza kasetowego. Rozważane są dwie metody: użycie adaptera kasetowego podłączonego do odtwarzacza MP3 oraz zastosowanie transmitera FM. Użytkownik posiada wysokiej jakości system nagłośnienia z 8 głośnikami, jednak adapter MP3 nie spełnił oczekiwań jakościowych. Transmitery FM dostępne na rynku są tanie, ale ich jakość jest dyskusyjna. Pojawiła się sugestia rozważenia zmieniarki CD lub nowego radia, jednak użytkownik preferuje pozostanie przy radiu kasetowym. Wskazano także możliwość wykorzystania wejścia AUX lub podłączenia MP3 zamiast zmieniarki poprzez mini ISO, co wymaga jednak dokładniejszego sprawdzenia i poszukiwań na forach tematycznych Audi. Ogólnie, żadna z prostych opcji (adapter kasetowy czy transmiter FM) nie gwarantuje wysokiej jakości dźwięku w tym systemie, a rozwiązania alternatywne wymagają modyfikacji lub wymiany sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA