logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałbym przerobić stare radio na odtwarzacz mp3

DMGGREEN 30 Sty 2017 14:52 2433 10
REKLAMA
  • #1 16239659
    DMGGREEN
    Poziom 7  
    Witam chciałbym tak jak w temacie przerobić radio/odtwarzacz płyt i kaset tak bym mógł podłączyć do niego telefon. Radio wygląda tak:

głównie chodzi mi o same głośniki, może być bez radia tylko, że trochę czytałem i piszą że bez wzmacniacza będzie bez sensu bo chciałem same głośniki podłączyć jackiem do telefonu. Od razu piszę że wejście na głośniki wygląda o tak:

Jeśli był już temat który mógłby mi pomóc to prosiłbym o podlinkowanie.
  • REKLAMA
  • #2 16239672
    soltys1207
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Najprostszym sposobem będzie kupno kasety transmitera z kablem.

Moderowany przez Mirek Z.:

Błąd ort. poprawiłem, nieregulaminowy link do aukcji usunąłem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.13, p.3.1.18.

• #3 16239679
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    Bez schematu ciężko będzie rozgryźć. Proponowałbym podłączyć wyjście z MP3 zamiast głowicy magnetofonu. Sygnał niestety może być za silny, ale sadze, ze któryś z kolegów zaproponuje tłumik - to tylko cztery rezystory.

Jednocześnie polecałbym odłączyć zasilanie silnika aby wyeliminować zakłócenia przez niego powodowane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 16239830
    DMGGREEN
    Poziom 7  
    A takie pytanie czy istnieje możliwość kupna małego taniego wzmacniacza z wyjściem jak na zdjęciu by móc podłączyć do niego głośniki i wyjściem usb/jack dla np.telefonu
  • REKLAMA
  • #7 16239881
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    Jaki masz budżet? Jakiej mocy to ma byc? Chcesz uszczęśliwić swoją muzyką współlokatorów, najbliższych sąsiadów czy cały blok?
    Najtańsze to głośniczki do komputera, ale jakość będzie zależna od ceny.
    Droższa to wzmacniacz z kolumnami.

Ciekawa opcja to głośniczki BlueTooth.
    Mam Sony SRS-X11, to ma własną baterie wystarczająca na 12 godzin grania, dźwięk bardzo fajny, ma możliwość dołączenia MP3 po kabelku.
  • #8 16240328
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    sanfran napisał:
    Proponowałbym podłączyć wyjście z MP3 zamiast głowicy magnetofonu.
    Przedwzmacniacz magnetofonowej głowicy ma korekcję!
  • #9 16242753
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    A może tak jak tu? Jest więcej takich projektów, poszukaj.
  • #10 16249973
    DMGGREEN
    Poziom 7  
    Powiem, że ten adapter kasetowy działa dość zadowalająco jak na taki sprzęt
  • #11 16251256
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Można jeszcze podłączyć MP3 poprzez transmiter FM i odbierać muzykę za pomocą radia na zakresie UKF(cena ok.40zł).Można też zastosować transmiter bluetooth i przekazywać muzykę bezprzewodowo bezpośrednio z telefonu np. Logitech Audio Adapter for Bluetooth 980-000912 (cena od 120-160zł).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przerobić stare radio na odtwarzacz MP3, aby podłączyć telefon. Wskazano, że najprostszym rozwiązaniem jest użycie adaptera kasetowego, który umożliwia podłączenie MP3 do radia. Inne propozycje obejmują podłączenie wyjścia MP3 zamiast głowicy magnetofonu oraz zastosowanie wzmacniacza, aby poprawić jakość dźwięku. Użytkownik rozważa również użycie transmitera FM lub Bluetooth do bezprzewodowego przesyłania muzyki. W dyskusji podkreślono znaczenie jakości dźwięku oraz możliwości zakupu taniego wzmacniacza z odpowiednimi wyjściami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA