logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig Xentia MFS-55-4601/S - dziwne zachowanie po resecie

zebro 29 Wrz 2008 22:32 2481 4
REKLAMA
  • #1 5583810
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Tv jak w temacie chassis K1, po zresetowaniu pamięci ustawiłem wszystkie nastawy wzorując się na innym sprawnym odbiorniku. Jest niby wszystko ok. dopoki nie wyłączy się tv włącznikiem sieciowym. Po właczeniu wtedy obraz jest ciemny, że nie widać nawet osd. Dopiero wejście w tryb serwisowy w opcje tam gdzie ustawia się nap skreen ( liczba 297) odbiornik ponownie wejdzie w stan idealnego odbioru. Będzie tak chodził i po wyjściu z trybu serwisowego oraz po wyłączeniach odbiornika pilotem. Włączenie ze stanby pilotem też powoduje poprawny odbiór.
    Wyłączenie i właczenie przełącznikiem sieciowym powoduje powrót to stanu opisywanego- przyciemnionego obrazu. Co może być tego powodem, opcje w S2 ustawiałem różne i nic to nie pomogło. Napięcie SKREEN ustawiałem zgodnie ze wskazówkami zawartymi w SE4/2007.
  • REKLAMA
  • #2 5584796
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj ,a co było powodem że resetowałeś pamięć ?,możliwe że pamięć nie zostaje zapisana ,podstaw nową kostke i zobaczymy co dalej.Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 5585916
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Telewizor miał uszkodzenie w postaci złej korekcji tzw.poduszka. Początkowo myślałem,że uległy przestawieniu opcje. Regulacja nic nie wnosiła więc przystąpiono do poszukiwań usterki na płycie. Uszkodzony okazał się kondek siedzący w korekcji. Ale wcześniej poszukując reg. dotyczącej korekcji przez przypadek zresetowałem ustawienia i tv wrócił do nastaw fabrycznych. Pamięć trzyma, gdyż geometrię udało się ustawić po tej wymianie kondka niemal idealnie.
    Drążąc temat wklepałem ręcznie wszystkie opcje bazując na innym sprawnym tv, i żebym nie wyłączył tv przeł. sieciowym to bym tego efektu nawet nie zauważył, gdyż odbiornik wyłączany pilotem i ponownie włączany zachowuje się normalnie.
    Po wyłączeniu sieciówką i włączeniu startuje ciemny z ledwo widocznym menu i dopiero SAMO wejście w tryb serwisowy do ustawień w opcje SKREEN ADJ. powoduje rozświetlenie rastra do normalnej jasności.

Dodano po 32 [minuty]:

zauważyłem, też, że tv startuje przyciemiony, ale z przesytem to czerwonego to zielonego albo niebieskiego koloru. Co dziwne po wejściu we wspomniane obcje natychmiast przechodzi do normalnego odbioru.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5590175
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    witam;)
    myœlę,ze podczas regulacji w opcjach serw korekcji "ruszyłeœ"coœ i zostało to zapamietane.
    Zmień opcje.
    START LINE MESUR. 12
    spróbuj zapamiętać np; 15
REKLAMA