Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha RX-496RDS - zero reakcji, nie włącza się

30 Sep 2008 20:10 2983 15
  • Level 19  
    Witam!
    Dostałem taki amplituner od znajomego tylko jest uszkodzony. Usterka polega na tym, że po włączeniu pojawiają się kreski poziome koloru czerwonego na wyświetlaczu.

    Co mu może dolegać??
    Pomożecie w naprawie??
  • Admin of Audio group
    Te poziome kreski to najprawdopodobniej żarniki wyświetlacza VFD.
    Czy oprócz wyświetlacza, amplituner jest sprawny?
  • Level 19  
    Zero reakcji na przycisk power. Nic nie dziala. Jak możesz to pomóż w jakiejś diagnozie. Kreski wyskakują wtedy jeżeli ręcznie odpale przekaźnik na module zasilacza.
  • Admin of Audio group
    Co mam napisać?
    Przecież nie wiem co mu jest, bo nie mam go na stole.
    Miernik w dłoń i mierzyć, przede wszystkim napięcie pomocnicze st-by i zasilające z głównego zasilacza.
    Schemat masz?
  • Level 19  
    Jeżeli możesz podesłać to bardzo Cię proszę. Mój mail to misbart_71(malpa)o2.pl.
  • Level 19  
    Tranzystor Q1 strasznie się grzeje i napięcie wejścia procesora wynosi 2.2V
  • Admin of Audio group
    Odłącz procesor od zasilania i zobacz co się będzie działo z napięciem na wyjściu stabilizatora - za diodą D3.
  • Level 19  
    Napięcie za diodą bez proca wynosi 3.7 a z 2.2 V
  • Admin of Audio group
    Gdzieś pewnie jest przywarcie do masy.
    Odłącz całą gałąź tego zasilania i po kolei sprawdzaj co i jak.
    Warto też sprawdzić pracę samego stabilizatora. Na katodzie D1 jest poprawne napięcie? Co z napięciem przed stabilizatorem?
  • Level 19  
    Na diodzie D1 jest napięcie 4.5 bez procka. A napięcie zasilania tej gałęzi 7.5.

    Nadal się bardzo grzeje ten tranzystor stabilizujący.
  • Admin of Audio group
    Jak mam rozumieć "Na diodzie D1 jest napięcie 4.5"?
    Interesuje mnie napięcie na katodzie tej diody!

    Odłącz katody diod D3 i D4 od reszty układu ponownie dokonaj pomiaru napięć.
  • Level 19  
    Po odłączeniu katod diod D3 i D4 napięcie na katodzie diody d1 jest 5.17 V.

    Czy możliwe jest że jest uszkodzony procesor??

    Przy próbie reanimacji dostrzegłem że zasilanie procka ma prawie że zwarcie do masy. Na mierniku z zakresem pomiaru ciągłości obwodu na wyświetlaczu taki pomiar 050. Co o tym myślicie??

    Możecie cokolwiek mi doradzić??

    Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem CZTERY posty. [hefid]
  • Level 19  
    Czy jest możliwość sprawdzenia procesora??
  • Level 10  
    Prawdopodobnie masz uszkodzony procesor, ja w swojej htr-5760 na ciągłości mam 011 i taki sam objaw amplitunera tylko że najpierw zdechł mi element 7201l55 taki dziwny stabilizatorek napięcia dodatniego na 5,5V.
  • Level 19  
    Wymiana procesora pomaga w 100%