logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fonika CDF102R - Problemy z odtwarzaniem płyt CD po wymianie lasera

Rubinh 05 Mar 2004 22:24 1211 4
REKLAMA
  • #1 533552
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    Jest problem z w/w odtwarzaczem CD. Po włożeniu płyty odczytuje index ale wywołanie PLAY stwarza mu problemy. Kręci płytą przez kilka sekund, wkońcu zaskakuje i odtwarza. Wyczyściłem prowadnice lasera i przesmarowałem je podobnie kółka zębate, wymieniłem laser ( niezbyt tani) i ... bez zmian. Brak elementów regulacyjnych utrudnia ingerencję w zmianę param. Trudno czepiać się lasera, jest nowy, wierzę w ustawienia fabryczne. Próba odczytu z innego tracku niż 1 kończy się fiaskiem. Kręci płytą do znudzenia, głowica lasera pozycjonowana jest przypadkowo, nie widać normalnej reakcji w jej przesuwaniu się po prowadnicach. Pomiary wykazują prawidłowości w napięciach i impulsach lecz praca jest jak wyżej. Brak mi już pomysłów. Może jakieś sugestie?.
  • REKLAMA
  • #2 540310
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Muszę sie przyznać ze nie robiłem nigdy tego odtwarzacza ale ja bym nie wierzył w te "fabryczne ustawienia"delikatne podkręcenie prądu (emisji)lasera nie zaszkodzi ,poza tym jest jeszcze coś co przewaznie zawsze pomaga mianowicie zmniejszenie odleglości między płyta a soczewką lasera .np. poprzez obnizenie talerzyka na ktorym spoczywa płyta ....
  • REKLAMA
  • #3 540342
    Rubinh
    Poziom 24  
    Zał€żmy, że nie wierzę ustawieniom fabrycznym lasera, zmieniałem delikatnie położenie rezystora nastawnego na starym laserze - reakcja identyczna a w skrajnych przypadkach całkowity brak reakcji. Nowy jaser kosztuje 110 zł, cały odtwarzacz niewiele więcej. Nie regulując niczego na nowym laserze jest szansa jego zwrotu i odzyskania pieniędzy. Jest jeszcze inne zachowanie mechanizmu, próba odczytania np. ostatniego utworu na płycie z punktu startu nie powoduje przepozycjonowania lasera w to miejsce, on próbuję coś robić ale nigdy nie ustawi się w odpowiednim miejscu. Można to osiągnąć jedynie przytrzymując klawisz przesuwu w momencie kiedy już "zaskoczył" na tracku "1". Przestałem winić laser uważają, że ewentualna naprawa sprowadza się bowiem do cech prestiżowych i nie ma nic wspólnego z ekonomią.
  • REKLAMA
  • #4 541274
    KRUKOSZ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Sprubuj ustawić szubkość reakcji laseru do tego celu użyj potencjometru znajdującego sie na płytce . Po tej regulacji silnik będzie przesówał laser z większą dokładnością spowoduje to lepszy odczyt i szybsze zmienianie piosenek
  • #5 542024
    Rubinh
    Poziom 24  
    Na płytce jest tylko jeden PR-ek którego kręcenie powoduje wyłącznie pogorszenie reakcji, ostawiony jest w tej chwili optymalnie i dochodzę do wniosku, że tylko wymiana elektroniki może w tym staruszku coś zmienić ale to już inna ballada. Dziękuję kolegom za zainteresowanie.
REKLAMA