Witam, ostatniej nocy doszło do kolejnego włamania w mojej posesji... złodzieje wyważyli drzwi domu, ale wcześniej próbowali dostać się piwnicą. Skradziono również rower z garażu.
Wydaje mi się że najlepszym pomysłem będzie czujnik ruchu
- w garażu
- na korytarzu w domu [korytarz oznaczyłem na zielono - łączy wszystkie pokoje]
- na schodach, pod balkonem [tak by monitorowały wejście do domu i kawałek podwórza.
Czujniki te zaznaczyłem na Niebiesko.
Dodatkowo chciałbym założyć czujki otwierania drzwi przy wejściu do piwnicy i przy oknie do piwnicy. Oznaczyłem je na fioletowo.
Nie mam pojęcia jak to wszystko połączyć, zasilanie może być z 230v [również przez zasilacze]. W domu mieszkają 2 osoby, najlepiej gdyby włącznik monitoringu był na pilot czy jakoś wmontowany w zamek głównych drzwi do domu. Posiadam jakąś syrenę od starego alarmu.
Zależy mi na kosztach, ponieważ poniosłem spore straty po wczorajszym włamaniu.
Syrena musi być głośna i trudna do wyłączenia [może oddzielne zasilanie] a w przyszłości chciałbym mieć możliwość podłączenia modułu informującego za pomocą GSM.
g][/url]
Wydaje mi się że najlepszym pomysłem będzie czujnik ruchu
- w garażu
- na korytarzu w domu [korytarz oznaczyłem na zielono - łączy wszystkie pokoje]
- na schodach, pod balkonem [tak by monitorowały wejście do domu i kawałek podwórza.
Czujniki te zaznaczyłem na Niebiesko.
Dodatkowo chciałbym założyć czujki otwierania drzwi przy wejściu do piwnicy i przy oknie do piwnicy. Oznaczyłem je na fioletowo.
Nie mam pojęcia jak to wszystko połączyć, zasilanie może być z 230v [również przez zasilacze]. W domu mieszkają 2 osoby, najlepiej gdyby włącznik monitoringu był na pilot czy jakoś wmontowany w zamek głównych drzwi do domu. Posiadam jakąś syrenę od starego alarmu.
Zależy mi na kosztach, ponieważ poniosłem spore straty po wczorajszym włamaniu.
Syrena musi być głośna i trudna do wyłączenia [może oddzielne zasilanie] a w przyszłości chciałbym mieć możliwość podłączenia modułu informującego za pomocą GSM.
g][/url]