Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bosch SGV57T03EU - nie wypompowuje wody

tomaszd1 04 Paź 2008 21:41 12497 17
  • #1 04 Paź 2008 21:41
    tomaszd1
    Poziom 9  

    Witam,
    mam problem ze zmywarką jak w temacie. Pozostawia wodę - brudną. Wygląda, że przez cały cykl ani razu nie wypompował. Gdy program dochodzi do momentu wypompowywanie słychać taki cichy "tik" i coś jakby b. cichutko brzęczy.
    Przeczytaniu wiele postów i wychodzi mi, że to może być zablokowana czymś pompa (filtry przeczyściłem).... Niestety nie mogę się do niej dostać - niby napisane w instrukcji, że od środka po zdemontowaniu filtrów i odkręceniu śrubki (Torx T20) powinien być do niej dostęp, ale u mnie tej śrubki po prostu nie ma (sic!).
    Prośba o pomoc:
    1. czy to na pewno pompa
    2. jeśli tka to jak się do niej dostać.

    Z góry dzięki
    Tomek

    0 17
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 04 Paź 2008 22:02
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Jeśli tej śrubki nie ma to może ktoś jej zapomniał wkręcić, a ta zaślepka pompy i tak się będzie trzymać. Usuń wodę, zdemontuj i sprawdź co zablokowało pompę.

    0
  • #3 04 Paź 2008 22:07
    Andrzej G
    Specjalista AGD

    Jeśli nie ma śrubki to masz wersję z blokadką z tworzywa, którą trzeba przekręcić o 90 stopni żeby wyjąć osłonę turbinki.

    0
  • #4 04 Paź 2008 22:39
    tomaszd1
    Poziom 9  

    Dzięki bardzo za szybkie odpowiedzi :)
    Ewidentnie nie ma więcej śrubek ani miejsc na nie ;) Jedyne co mi się udało uzyskać to jak na zdjęciu. Zamieszczam 2: jedno z przed odkręcenia,
    Zmywarka Bosch SGV57T03EU - nie wypompowuje wody
    drugie po wymontowaniu tego co się dało....
    Zmywarka Bosch SGV57T03EU - nie wypompowuje wody.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #5 04 Paź 2008 22:53
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Na samym dole masz coś w rodzaju grzebienia wyjmij go zgodnie z twoim foto po lewej stronie pod tym grzebieniem jest otwór którego szukasz

    1
  • #6 05 Paź 2008 00:07
    tomaszd1
    Poziom 9  

    dzięki, ale ten "grzebień" zdaje się stanowić całość z resztą białego elementu. Nie da się go zdjąć.... :(

    0
  • Pomocny post
    #7 05 Paź 2008 08:05
    ROBSON33
    Moderator AGD

    W takim razie masz jeszcze jedną drogę od przodu .
    pod drzwiczkami musisz odkręcić osłonę a nastęonie silnik pompy

    1
  • #8 05 Paź 2008 11:04
    tomaszd1
    Poziom 9  

    dzięki za pomoc.
    już wprawdzie wcześniej próbowałem od przodu, ale brakło mi odwagi ;) teraz wyjąłem pompę, nic jej nie blokuje. Podłączyłem bezpośrednio do prądu i się kręci, a więc działa. rurka od pompy w stronę tego zbiornika wodnego na lewej ściance też nie jest zatkana, bo przez nią już spuszczałem wodę (po odłączenie od tegoż zbiornika). Odpływ też nie jest zatkany - sprawdzałem pompując powietrze....
    Ma ktoś może jakiś pomysł, jaki może być inny powód nieodpompowywania wody, co jeszcze sprawdzić?

    1
  • Pomocny post
    #9 05 Paź 2008 11:27
    pwmis
    Poziom 18  

    Złóż wszystko napełnij wiaderkiem zmywarkę i puść program, powinno wypompować (zawsze to robi na początku), jeśli nie to sprawdź napięcie zasilające pompę. Sprawdź drożność węża spustowego odłączając go od kanalizacji (nie masz tam czasem zaworu zwrotnego?) i pod wiaderko.
    Pozdrawiam

    0
  • #10 05 Paź 2008 14:00
    tomaszd1
    Poziom 9  

    Napięcie na pompie jest - sprawdzałem.
    wąż odpływowy jest drożny, zaworu zwrotnego nie ma...
    Spróbuję zaraz złożyć i napełnić wodą, ale chyba nie pójdzie, bo już tak wcześniej było jak woda została to próbowałem puścić kolejny program i nic. Dam znać.

    Dodano po 12 [minuty]:

    o rany - nie rozumiem.... wodę wypompowało na początku programu....
    Teraz zapuściłem cały program i zobaczymy.... trzymam kciuki ;)

    0
  • #11 05 Paź 2008 14:24
    mrhari
    Moderator AGD i automatyka

    Zawsze wypuszcza na początku.

    0
  • #12 05 Paź 2008 14:34
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Prawdopodobnie silnik pompy na wykończeniu jak rozebrałeś pompę pokręciłeś i odblokowałeś na początku
    pisałeś (Gdy program dochodzi do momentu wypompowywanie słychać taki cichy "tik" i coś jakby b. cichutko brzęczy. ) to plus to co pisałeś potem na to wskazuje.

    1
  • #13 05 Paź 2008 16:26
    tomaszd1
    Poziom 9  

    jestem po pierwszym całym cyklu po złożeniu i wodą została wypompowana!!! teraz puściłem kolejny raz ;)

    ROBSON33: czy sugerujesz, że pompa wkrótce padnie zupełnie? Można taką gdzieś kupić?

    0
  • Pomocny post
    #14 05 Paź 2008 19:11
    ROBSON33
    Moderator AGD

    z mojego doświadczenia wynika że tak koszt ok 40-60 zł sprawdź na forum linki do sklepów potrzebny ci silnik pompy

    0
  • #15 07 Sty 2013 13:23
    vangembelen
    Poziom 7  

    Witam.
    Proszę o pomoc .
    Zmywarka bosch sgv57to3eu.
    Nie działają przyciski w programatorze nie świecą się diody działa na jednym programie czas 123 min .
    Resetowanie nic nie pomaga wtyczka z gniazda też.
    Proszę o sugestie co może być powodem.
    Pozdrawiam.

    0
  • #16 07 Sty 2013 15:43
    egon42
    Poziom 37  

    vangembelen napisał:
    Resetowanie nic nie pomaga
    Resetuje w ogóle program czy nie ? Może trzeba by zacząć od sprawdzenie przycisków.

    0
  • #17 07 Sty 2013 17:06
    vangembelen
    Poziom 7  

    Włączam zmywarkę i wyswietla się jedynie czas zmywania.
    Gdy resetuję przyciskami czas zero pojawia się kod błędu e3 e0.
    Gdy przytrzymuję jakiś program i włączam zmywarkę to dioda naciskana świeci i tak czyniąc po kolei świecą czyli to nie jest problem tych przycisków tylko czegoś co odpowiada za wybór programu.
    Normalnie jak nacisnę przycisk to zapala się dioda i swieci a w moim przypadku naciskam i nic stały czas jedynie się wyświetla.
    Pomocy.

    0
  • #18 08 Kwi 2013 09:47
    vangembelen
    Poziom 7  

    Panowie ponawiam temat.
    Programator nie działa.
    Brak możliwości wyboru programu działa jak się wydaje jedynie program testowy.
    Nie świecą żadne diody a na wyświetlaczu podje jedynie czas 123 min.
    Gdy resetuję tzn trzymam przyciski diody się podświetlają w tym momencie po puszczeniu przycisków gasną i nic nie można zmienić.
    Pomóżcie .Bosch SGV 57 TO 3 EU

    Dodano po 3 [minuty]:

    Panowie ponawiam temat.
    Programator nie działa.
    Brak możliwości wyboru programu działa jak się wydaje jedynie program testowy.
    Nie świecą żadne diody a na wyświetlaczu podaje jedynie czas 123 min.
    Gdy resetuję tzn trzymam przyciski diody się podświetlają w tym momencie po puszczeniu przycisków gasną i nic nie można zmienić.
    Pomóżcie .Bosch SGV 57 TO 3 EU

    1