logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mikrofon bezprzewodowy 50m, 88-108 MHz, 9V, dynamiczny?

osnapus 06 Mar 2004 19:40 3144 9
REKLAMA
  • #1 534813
    osnapus
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Macie może pomysły jak zbudować taki mikrofon bezprzewodowy:

- zasięg min. 50 metrów
    - częstotliwość nadawania 88-108 MHz
    - dobra stałość częstotliwości
    - zasilanie 9V
    - nie musi być całkiem miniaturowy - chodzi o taki np.na pasek albo mała skrzyneczka do zawieszenia na pasku na ramię
    - wejście standardu mikrofonowego 5 mV
    - jako mikrofon zwykły dynamiczny

?? :?:
  • REKLAMA
  • #3 536652
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    J-244 - najlepszy chyba z dostepnych zestawów na rynku "Mikrofon bezprzewodowy". Bawiłem sie nim kiedyś i osiągi miał niezłe. Przy napieciu zasilania 24V i antenie ground plane bez zupełnego dopasowania, ponieważ nadajnik był bezposrednio podłaczony do przeciwwag i promiennika, zasięg był ok. 1km dodajac ze antena była wtedy na strychu.
  • REKLAMA
  • #4 538755
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    moja propozycja konstrukcji mechanicznej - wykorzystaj tzw "kapsułę" - czyli wkładka dynamiczna i ta "siatka" osłonowa, reszta z rury PCW (oklejona np czarną folią samoprzylepną) - tam możesz wcisnąć dowolną elektronikę, do tego 3- pozycyjny wyłącznik - rozwiazanie często stosowane w profesjonalnym sprzęcie 1-poz - całkowite wyłączenie, 2-poz - włączona fala nośna wcz z zablokowanym sygnałem mikrofonu mcz - tzw mute 3 poz- całkowite właczenie. Ta konstrukcja uzywanie zestawu wsposób bardzo łagodby dla uszu słuchaczy -zakładam ze bedziesz korzystał ze zwykłego tunera FM na pasmo 88-108 - te radia nie mają zbyt szybkiego wyciszania szumów (SQELCH) więc przy wyłaczaniu będą trzaski , szumy ... a tak to jest nośna bez sygnału mcz ..., do zasilania jakić pakiecik akumulatorków (odpada wtedy rozkecanie obudowy w celu wyjęcia baterii) z gniazdem na małego jack-a do łądowania, no i ok 30 cm miękkiego przewodu jako antenka ....
  • REKLAMA
  • #5 538859
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Popieram pogląd o nadajniku Jabla. Kit kosztuje koło 10zł. Jeżeli chcesz skan, to zapraszam na moją stronę: www.ilo.opole.pl/~apyka01 i w dziale radio znajdziesz skany. Do nadajnika można też dobudować wzmacniacz na tranzystorze BC966S i będzie śmigało nawet duuzo dalej. Układ możan przestroić na stary FM za pomocą jednego rezystora i chyba jeszcze jakiegoś kondensatora - już nie pamiętam. Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz: apyka01(_at_)ilo.opole.pl

Sorry, ale strona jest w fazie projektu, więc się nie przejmuj grafiką.

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • #6 538942
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

Adam Pyka napisał:
    Do nadajnika można też dobudować wzmacniacz na tranzystorze BC966S i będzie śmigało nawet duuzo dalej.

Chyba pomyłka . Nie BC966S tylko BF966S.
    Będzie chłopak pytał , zakładał nowe tematy.....
    Chyba , że to jakiś nowy typ tranzystora , którego nie znam . Jeśli tak , to przepraszam.
  • #7 538965
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Ja polecam J-247. Jest to jedyny nadajnik z kitu który mi działał jak należy. Ma bardzo duży zasięg, mogłem nadawać po całym mieszkaniu (a mam M-5). Do kolegi mieszkającego w bloku naprzeciw (ok. 200m) starczało tylko do najbliższego pokoju)
  • REKLAMA
  • #8 971230
    Melker_1991
    Poziom 12  
    J-244 to fajna sprawa, bardzo latwy i szybki w montazu, a pozatym jak na taki maly, i tani, to ma duzy zasieg, mialem taki, ale chyba sie rozstroil, poprostu juz nienadaje na 88-108 ...

P.S. JAK ZROBIC SĄDE ?
  • #10 982479
    Miniczek
    Poziom 11  
    WOW zeczywiscie duuuuuuuuuuuuuuuuzo schematów :) Tylko szkoda ze po angielsku bo nic z tego nie wiem co to za schematy :(

WIELKIE DZIEKI !!! :)

NARAZIE!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy mikrofonu bezprzewodowego o zasięgu minimum 50 metrów, pracującego w paśmie FM 88-108 MHz, zasilanego napięciem 9V i wykorzystującego dynamiczną kapsułę mikrofonową o standardowym sygnale wejściowym 5 mV. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie gotowych zestawów nadajników, takich jak Jabela, J-244 oraz J-247, które charakteryzują się dobrym zasięgiem i stabilnością częstotliwości. Nadajnik J-244 jest ceniony za łatwość montażu i zasięg, choć wymaga zasilania 24V dla optymalnej pracy, a jego częstotliwość można dostroić za pomocą elementów pasywnych. Konstrukcja mechaniczna może bazować na rurze PCW z dynamiczną kapsułą i prostym przełącznikiem trójpozycyjnym (wyłączony, nośna bez sygnału, pełne włączenie), co poprawia komfort użytkowania i eliminuje trzaski przy wyciszaniu. Zalecane jest stosowanie anteny typu ground plane lub miękkiego przewodu o długości około 30 cm jako anteny nadawczej. Dodatkowo, do nadajnika można dobudować wzmacniacz na tranzystorze BF966S, co zwiększa zasięg transmisji. Wskazano również źródła schematów nadajników FM dostępne online, choć w języku angielskim.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA