logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie trzech kinkietów pod dwa wyłączniki

patik29 08 Paź 2008 22:45 7380 8
  • #1 5613619
    patik29
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam!
    Tym razem mam taką oto sytuację:
    W jednym pomieszczeniu na trzech ścianach mam po jednym kinkiecie do którego dochodzą trzy żyły. Na dwóch przeciwległych ścianach są puszki pod wyłączniki, w których również są po trzy żyły. Czy tak przygotowana instalacja jest po 2 wyłączniki dwuklawiszowe, a może pod 2 wyłączniki jednoklawiszowe schodowe. Prawdopodobnie 3 żyły wskazują na możliwość wyłączenia i załączenia równocześnie z dwóch miejsc. Czy szanowni forumowicze w tej gmatwaninie kabli mają inne propozycje? Nie mam jeszcze kupionych wyłączników,a nie chciałbym kupić nieodpowiednie np 2 schodowe jak ta sytuacja moze wymaga 2 podwójnych
    dzieki serdeczne pozdrawiam
  • #2 5613737
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Odpowiedz na to pytanie to tak jak wróżenie z fusów.

Ja bym postawił na dwa wyłączniki schodowe ale równie dobrze może być podwójny do dwóch i pojedynczy do jednego kinkietu np. przy łóżku - ilość żył w puszce nie zawsze mówi nam o rodzaju wyłącznika.

Jeśli to schodowe to tylko w jednej puszce będziesz mieć fazę.
  • #3 5613844
    agran
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Należałoby zapytać autora co miał na myśli wykonując tą instalację. Ale do rzeczy- jeżeli instalacja jest już połączona to przed zakupem wyłączników w tych puszkach w których mają być możesz łączyć ze sobą te wystające końce przewodów. Zobaczysz czy cokolwiek się zapala. Jeżeli miały by być schodowe to tylko wtedy by się coś zaświeciło jak w jednej i w drugiej przewody były by pozwierane. Na podstawie tego powinno się udać "poznanie myśli autora" co do rodzaju wyłączników. W puszce "wyłącznikowej" zwarcia się nie zrobi - możesz robić różne kombinacje. Zachowaj szczególną ostrożność przed porażeniem!! Powodzenia
  • #4 5614934
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Wyłącz napięcie z tego obwodu oświetlenia. Doprowadź przewód fazowy z jakiegoś przedłużacza na przewód fazowy dowolnego kinkietu np. czarny, brązowy (bez żarówek, najlepiej wypusty bez zamontowanych lamp)
    1. Jeżeli neonówka będzie się świeciła na pozostałych tzn. że wszystkie lampy są połaczone równolegle poprzez jeden wyłącznik, jeżeli zaświeci tylko na jednej tzn. że dwie prauja równolegle (są możliwe jeszcze inne kombinacje, podać napięcie kolejno na dwie pozostałę lampy i wyciągnąc wnioski)
    2. Przy takim podaniu napięcia na lampy przy zastosowaniu przełączników schodowych (FAZA) powinna się pojawić tylko na jednym z nich na jednej żyle przewodu i nigdzie więcej. Po podaniu napięcia na każdą lampę sprawdzić jaki potencjał pojawia się na żyłąch przewodów w puszkach wyłącznikowych.
    3. Jeżeli napięcie pojawi się przy podawaniu napięcia według punktu Ad.1 na wyłączniku dwókrotnie na innych żyłach, to jest to wyłącznik świecznikowy (podwójny) jeżeli tylko jednokrotnie to zwykły wyłącznik jednoklawiszowy.
    Może być:
    Podwójny i pojedynczy lub dwa schodowe.
    Zależy jaką inwencje miał w danym dniu elektryk. :D
    Przewody: N-NIEBIESKI, L-LINIOWY, FAZA, ŻÓLTO-ZIELONY--OCHRONNY
    Czy to kinkiety na jedną żarówkę.?
    Chyba nic nie pogmatwałem.
    Powodzenia i z duża ostrożnoscią.
  • #5 5616284
    patik29
    Poziom 10  
    Witam!
    Dzięki za znaczne rozjaśnienie. Z robiłem testy wg waszych wskazówek i tak.
    1. Bez podłączenia kinkietów (3szt pojedyńcze) w jednej i drugiej puszce na jednej żyle napięcie na pozostałych brak, więc schodowe odpadają.
    2. Po zamontowaniu kinkietów w pierwszej puszce (dodam jeszcze, że znajduje sie ona w szeregu pozostałych dwóch wyłączników dwuklawiszowych do 2 żyrandoli) w zależności od zwarcia z jednym z przewodów bez napięcia z przewodem pod napięciem świeci się jeden kinkiet lub dwa równocześnie. Druga puszka w tym czasie każdy przewód osobno.
    3. Przy takich samych testach w drugiej puszce zero efektów świetlnych :) (dodam że ta puszka znajduje się przy oknie tarasowym obok drugiej puszki z dwoma przewodami jeden z napięciem drugi bez) Prawdopodobnie puszka z dwoma żyłami jest pod wyłącznik lampy na zewnątrz budynku.
    4 Wynika z tego, że w szeregu trzech puszek należy zastosować 3 podwójne wyłączniki 2 do żyrandoli i 1 do kinkietów, ale w takim razie jaki wyłącznik przy oknie bo nie mam pomysłu. Czy np przy zastsowaniu podwójnego można będzie sterować oświetleniem kinkietów z dwóch miejsc? Czy może np pojedyńczy z podwójnymi?
    jeszcze raz dzieki za pomoc
  • #6 5616908
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    patik29 napisał:
    Witam!
    (...)
    3. Przy takich samych testach w drugiej puszce zero efektów świetlnych :) (dodam że ta puszka znajduje się przy oknie tarasowym obok drugiej puszki z dwoma przewodami jeden z napięciem drugi bez) Prawdopodobnie puszka z dwoma żyłami jest pod wyłącznik lampy na zewnątrz budynku.(...)

Może być to:
    -sterowanie żaluzjami;

-wyłącznik do gniazdka 230V na zewnątrz;

-schodowy do kinkietów ale źle połączony przez elektryka ( zdarza się ale w tym przypadku wątpliwe);

- nie wiadomo co, trzeba sprawdzić.

Cytat:
    Czy np przy zastsowaniu podwójnego można będzie sterować oświetleniem kinkietów z dwóch miejsc? Czy może np pojedyńczy z podwójnymi?

Z opisanej przez Ciebie sytuacji niestety nie.
  • #7 5617370
    jorgkrab
    Poziom 21  
    Ocena: 71
    Z Twojego opisu wynika, że ta puszka, która Ci pozostała do podłączenia pod oknem z przewodem trzyżyłowym pełni niezależną rolę od obwodu kinkietów, które praktyczne uruchomiłeś.
    Skoro one już działają przy dwuklawiszowym przełączniku to możesz im dać już spokój, sterowanie wyłącznikami schodowymi dla nich odpada.
    Może to jest gniazdo: :?:
    Sprawdź wokoło jakie jeszcze punkty świetlne pozostały niepodpięte i zidentyfikuj do nich wyłączniki, wyglada na to, że może to być wyłącznik świecznikowy lub schodowy(może masz gdzieś w pobliżu jakieś schody lub zapotrzebowanie na zgaszenie lub zapalenie lampy z zewnątrz domu?).
    Praktycznie robi się instalacje do puszek wyłącznikowych najczęsicej przewodem 3x a wykrzystuje sie 2-wie zyly co też należy wziąć pod uwagę. :D
    Jak coś napiszesz to może będzie jaśniej :D

Pozdrawiam
  • #8 5619555
    patik29
    Poziom 10  
    Witam!
    Oprócz wymienionych wcześniej odbiorników wewnątrz już nic nie ma. Tak jak radzi jorgkab z kinkietami daje spokój nurtuje mnie jeszcze do czego moze być ta puszka z trzema przewodami przy oknie, ale prawdopodobnie tak jak mówi Łukasz-O może to byc wyłącznik światła na zewnątrz, a drugi z dwoma przewdami to wyłącznik gniazda 220V równiez na zewnątrz. Choć podejrzewałem, że kinkiety mogły byc niezależnie załączane z dwóch różnych wyłączników. Gniazda 220V i TV znajdują sie na wysokości około 30cm nad podłogą a wyłączniki światla około 150 cm wiec wątpię aby elektryk w tym przypadku zrobił wyjątek :)
    Jeszcze raz dzieki serdeczne za pomoc
    PS. tak przy okazji czy istnieje jakas prosta metoda na zrobienie załączenia światła np na 1min po czym samoistnie by sie wyłączyło. W tej chwili mam zastosowany wyłącznik zwierny ale w momencie puszczenia przycisku światło gaśnie
  • #9 5619825
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    patik29 napisał:
    Witam!
    (...) Choć podejrzewałem, że kinkiety mogły byc niezależnie załączane z dwóch różnych wyłączników.

Sterowanie niezależne z dwóch różnych miejsc w Twoim przypadku to nic innego jak wyłączniki schodowe.
    Słuchaj, a nie prościej zapytać elektryka który wykonywał tą instalacje? Zakładam, że mieszkanie jest nowe lub po remoncie.

Jeśli posiadasz domek jednorodzinny i jest możliwość wejścia do pokoju przez ogród i taras to wyłącznik schodowy ma sens, natomiast jeśli to zwykły balkon to raczej nie stosuje się takiego rozwiązania - choć wszystko zależy od inwestora.
    Często też schodowe maja zastosowanie w sypialniach przy łóżku.

Wiem, upierasz się przy tym schodowym ;) ale jeśli miał być to taki wyłącznik to już z tego miejsca piszę, że został błędnie podłączony gdzieś w puszce. Czasem się to niestety zdarza, wiem to po sobie tu łącze tam gadam z hydraulikiem a myślami jestem gdzie indziej :D

Sprawdź najpierw czy posiadasz gniazdo 230V na zewnątrz i którym wyłącznikiem zapalasz oświetlenie zewnętrzne.

Cytat:
    (...)PS. tak przy okazji czy istnieje jakas prosta metoda na zrobienie załączenia światła np na 1min po czym samoistnie by sie wyłączyło. W tej chwili mam zastosowany wyłącznik zwierny ale w momencie puszczenia przycisku światło gaśnie

Nie ma żadnego problemu Kolego, wystarczy zastosować automat schodowy ( czasowy ). Jeśli posiadasz głębokie puszki z powodzeniem taki zmieścisz pod wyłącznikiem - oczywiście nie każdej firmy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia trzech kinkietów w jednym pomieszczeniu, gdzie na dwóch przeciwległych ścianach znajdują się puszki z przewodami do wyłączników. W instalacji występują trzy żyły przy kinkietach oraz trzy żyły w puszkach wyłącznikowych, co sugeruje możliwość sterowania światłem z dwóch miejsc. Analiza i testy wykazały, że wyłączniki schodowe raczej nie są zastosowane, ponieważ napięcie pojawia się tylko na jednej żyle w puszce bez efektu zapalania światła z dwóch miejsc. Puszka z trzema przewodami przy oknie prawdopodobnie służy do sterowania oświetleniem zewnętrznym lub gniazdem 230V na zewnątrz. Zalecane jest stosowanie wyłączników podwójnych (dwuklawiszowych) do kinkietów i żyrandoli, a wyłączniki schodowe odpadają w obecnej konfiguracji. Wskazano również możliwość zastosowania automatu schodowego do samoczynnego wyłączania światła po określonym czasie. Podkreślono konieczność dokładnego sprawdzenia instalacji i ewentualnego kontaktu z wykonawcą instalacji w celu potwierdzenia funkcji poszczególnych przewodów i wyłączników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA