W pierwszym poście napisałeś "muszę zbudować" - to mnie trochę zmyliło.
Generalnie z konstrukcjami elektronicznymi to jest tak, że od razu i na 100% to można podać schemat do urządzeń bardzo banalnych (np. "migające światełko") lub takich, które są po prostu modyfikacją już opracowanych układów (np. przeróbka wzmacniacza 40W na 100W).
Wszystkie inne przypadki wyglądają tak, że najpierw jest projekt, potem prototyp nad którym nierzadko dymek się unosi i dopiero po usunięciu paru drobnych błędów i dobraniu niektórych elementów nieco "doświadczalnie" można mówić o uzyskaniu dobrego efektu.
Jeśli więc oczekiwałeś gotowego schematu, na podstawie którego ktoś kiedyś bez wysiłku zbuduje od razu działający prototyp, to ja ci go nie podam i wątpię żeby się znalazł ktoś tak genialny.
Jeśli mimo to się nie zniechęciłeś, to mogę pomóc znaleźć jakieś przykładowe schematy, lub samemu coś zaproponować, ale z zastrzeżeniem, że będą to układy DO WYPRÓBOWANIA.
Do twojego problemu można podejść na dwa sposoby :
1. Odizolować cały układ pomiarowy z przetwornikiem A/C (analogowo->cyfrowy) od dalszej części (tej gdzie będzie mikrokontroler 8051), tzn. zbudować mały wzmacniacz (a w zasadzie wtórnik napięcia na wzmacniaczu operacyjnym), za nim prostownik aktywny, a dalej musi być przetwornik A/C i mikrokontroler, względnie mikrokontroler który ma wbudowany przetwornik A/C. Do tego mikrokontrolera trzeba będzie napisać program, który będzie odczytywał wartość z przetwornika i wysyłał ją przez port szeregowy RS232, który to sygnał poprzez transoptor trafi do odbiornika - 8051. Układ musi mieć całkowicie niezależne zasilanie (żadnych połączeń z tą częścią gdzie jest 8051).
2. Odizolować tylko sygnał analogowy. Można to zrobić np. za pomocą podwójnego transoptora. Przykład odpowiedniego układu jest w książce U.Tietze Ch.Schenk "Układy półprzewodnikowe" - rys. 25.13 str. 876 (mogę podesłać ci skan tej strony jak się odezwiesz na priv, ale tutaj nie zamieszczę, żeby mnie nie oskarżyli o reprodukcję bez zgody autorów).
Za takim układem trzeba umieścić aktywny prostownik i przetwornik A/C, drugi procesor jest wtedy zbędny, wystarczy "nauczyć" 8051 żeby czytał z przetwornika równolegle lub przez I2C. Układ będzie wymagał dwóch niezależnych zasilaczy (poprzedni miał jeden), ale nie ma drugiego mikroprocesora i nie trzeba pisać dla niego programu.
Proponuję żebyś przejrzał tę książkę co powyżej (jest nieco "teoretyczna") jeśli masz do niej dostęp, ewentualnie możesz też przejrzeć P.Horowitz, W.Hill "Sztuka elektroniki". Da ci to jakieś pojęcie o tym co wyżej napisałem (skoro - jak twierdzisz - z elektroniką niewiele cię łączy).