logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fajny wzmacniacz PW 9013, Fonica, uszkodziłem ścieżki

bruno_wątpliwy 23 Paź 2008 00:28 3983 9
  • #1 5659414
    bruno_wątpliwy
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ludzi dobrej woli - chodzi o to że mam od niedawna polski wzmacniacz mocy z lat 80 taki jak w temacie. Był bardzo dobrze zachowany i grał jak dla mnie bardzo przyjemnie i dynamicznie(porównywałem z WS442). Wzorując się na poczynaniach autora "stefcio" w temacie:Wskrzeszanie Fonici PW9010 wymieniłem większość kondensatorów elektrolitycznych. Prace wykonywałem myślę dość rozważnie bo zaopatrzyłem się w schemat oraz instrukcję serwisową (plik o nazwie pw9013_1.zip) które znalazłem na forum elektroda. Wymieniając elementy kierowałem się uwagami wielu forumowiczów o dużej zasadności wymiany starych elektrolitów na nowe.
    Zastąpienie kond elektrol. 2.2uf kond. Wima MKT 4.7uf przyniosło niesamowite korzyści i spowodowało że wzmacniacz otrzymał "nową duszę".
    Problem powstał w momencie wymiany kond. oznaczonego na schemacie C124 (z wymianą C224 nie było problemu). Ja najpierw wymieniłem zastępując Elwa 220uf na Jamicon 220uf a później poprawiłem wstawiając nippon-chemicon 330uf i chyba uszkodziłem ścieżki. Porównując oba kanały C124 - kanał lewy i C224 - kanał prawy jest różnica w dźwięku tzn. w lewym spadła dynamika i zwiększyła się ilość wysokich tonów....Na pewno uszkodziłem tylko nie mając w tym względzie żadnego doświadczenia próbowałem ratować sytuację łatając przerwę za pomocą wlutowania cienkiej końcowki odciętej od kondensatora - działać działa ale jest gorzej...

Proszę pomóżcie i powiedzcie jak należy fachowo naprawić ścieżkę bo sprzęt jest bardzo fajny i grał przepięknie dopóki nie przedobrzyłem pakując coraz lepsze wg. mnie kondensatory.
    Zamieszczam fragmenty schematu i instrukcji serwisowej z zaznaczeniem miejsca uszkodzenia (jeśli dla jasności ktoś potrzebuje całości schematu to mogę przesłać na PW lub e-mail):
  • #2 5659537
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Ten kondensator który zaznaczyłeś, jest tylko filtrem zasilania jednej strony przedwzmacniacza. Nie ma więc specjalnie dużo wspólnego z brzmieniem kanału. Ładnie że poprawiłeś sobie zerwany druk / ścieżkę drucikiem elementu, ale może po prostu zlałeś niechcący cyną gdzieś w pobliżu ścieżki elementów fizycznego toru audio.

p.s. Na przyszłość; nie wczuwaj się we wszystkie kondensatory - tj. wymieniaj jeśli chcesz mieć świeże, ale eksperymentuj przede wszystkim w torach sygnałowych (tak jak ten 2,2µF na 4.7µF), a nie "tu może jeszcze dam 330µF (na linii zasilania)", bo ktoś uchem nietoperza usłyszał poprawę i proponuje.

pozdr.
  • Pomocny post
    #3 5660235
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Odbudowa ścieżki to tylko przywrócenie połączenia elektrycznego bez możliwości zwarcia, a nie lutowanie artystyczne. Można użyć odcinka srebrzanki, lub przewodu w izolacji. I nie wpadaj w panikę, że prąd "zobaczy" inny rodzaj połączenia, a w rezultacie zmieni się brzmienie. To zwykła autosugestia i myślenie życzeniowe. Nie wpadaj w zachwyt nad nowym brzmieniem toru po wymianie kondensatorów, ponieważ to zatrąca szarlataństwem. We wszystkich krajowych wzmacniaczach "z epoki" należałoby przekonstruować cały człon regulacji barwy, ulepszyć przedwzmacniacz, zaekranować transformator i zmienić gniazda oraz zaciski.
    Sam wzmacniacz mocy też do przeróbek. W sumie-zrobić od nowa.
  • #4 5660287
    bruno_wątpliwy
    Poziom 11  
    A czy warto eksperymentować z kond. związanymi bezpośrednio z barwą dźwięku tj C116-C217 wymieniając na MKP i C120-C221 wymieniając na cos bardziej współczesnego? Czy raczej ten wzmacniacz najlepiej jest przystosowany do współpracy z kondensatorami marki Miflex mkse?

Dodano po 2 [godziny] 9 [minuty]:

dybas napisał:
    We wszystkich krajowych wzmacniaczach "z epoki" należałoby przekonstruować cały człon regulacji barwy, ulepszyć przedwzmacniacz, zaekranować transformator i zmienić gniazda oraz zaciski.

Transformator jest zaekranowany, gniazda do głośników są na zaciski
    Czy cyna lutownicza i srebrzanka to to samo?
  • Pomocny post
    #5 5660675
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    bruno_wątpliwy napisał:

Czy cyna lutownicza i srebrzanka to to samo?
    Nie, nie to samo. Cyna się topi a srebrzanka nie. Weź kawałek przewodu w izolacji zlutuj i nie panikuj.
  • #6 5661722
    bruno_wątpliwy
    Poziom 11  
    Dzięki za Wasze uwagi zdaje się że teraz już wiem co mam zrobić

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

A więc zrobiłem tak : wstawiłem dodatkowy zaizolowany kabelek pełniący rolę obwodnicy niepewnej ścieżki.
    ... ale jeszcze zapytam czy jest jakaś możliwość stabilnego przyklejenia odklejającej się ścieżki? Czym to ew. podkleić?
  • Pomocny post
    #7 5662199
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Poxipol - ale cieniutka warstewka..! Żadnych tam przypadkiem "superglue" nie stosuj (tj. sam tak nie czynię) - zostawia nieestetyczne naloty, w sumie nie jest trwały i po podgrzaniu ścieżki podczas lutowania, emituje niezbyt przyjazne związki (dla np. oka).
  • #8 5671548
    bruno_wątpliwy
    Poziom 11  
    Korzystając że to mój temat przekieruję go trochę
    ...może jest ktoś kto w PW-9013 zamienił żarówkę tą zapalającą się w momencie włączeniu urządzenia na diodę LED ... i uzależnił to od opóźnionego załączania głośników?
  • #9 5672628
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    A widzisz jakiś problem w tym?
  • #10 5674274
    bruno_wątpliwy
    Poziom 11  
    Conajwyżej dyskomfort... ale tak mi się wydaje że fajniej wyglądał by ten PW z czerwoną diodą zapalającą się w momencie załączania się kolumn ... ale problemu nie ma żadnego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy renowacji polskiego wzmacniacza mocy PW 9013 z lat 80., w szczególności wymiany kondensatorów elektrolitycznych na nowe, co znacząco poprawiło brzmienie urządzenia. Problem pojawił się przy wymianie kondensatora C124, gdzie uszkodzone zostały ścieżki na płytce. Zalecane jest odbudowanie ścieżek za pomocą srebrzanki lub przewodu izolowanego, unikając nadmiernego lutowania, które może powodować zwarcia lub pogorszenie jakości dźwięku. Wymiana kondensatorów w torach sygnałowych (np. 2,2 µF na 4,7 µF typu MKT) przynosi lepsze efekty niż eksperymenty na kondensatorach filtrujących zasilanie. Wzmacniacz najlepiej współpracuje z kondensatorami Miflex MKSE, a do stabilizacji odklejających się ścieżek polecany jest cienka warstwa kleju Poxipol, unikając superglue ze względu na nieestetyczne naloty i toksyczne opary podczas lutowania. Poruszono także temat modyfikacji wskaźnika zasilania – zamiany żarówki na diodę LED z opóźnionym załączaniem głośników, co jest kwestią estetyczną, a nie funkcjonalną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA