logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rocoh 4615 - Smoła na kopii po wymianie developera, co sprawdzić?

mac 1 11 Mar 2004 21:15 1308 17
REKLAMA
  • #1 543088
    mac 1
    Poziom 11  
    potrzebuję wiadomości odnośnie rocoha 4615. Wymieniłem developer i mam na kipii smołę. przeprowadziłem inicjację 66 wprowadziłem nowe ustawienia na 30 do poziomu 1 i na 53 na 126 i nic, co może być jeszcze być? proszę o pomoc . wszystkie elektrody są przeczyszczone lustra też a załdowałem devloper typ 3
  • REKLAMA
  • #2 543099
    zygimarley
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Podnieś wartość kodem 48 (światło) i sprawdż 56 czy jest 2,5V Światełkiem możesz podnosić dosyć dużo raczej nic się nie stanie.
  • REKLAMA
  • #3 544566
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    tzn. co? przedozowuje? masz grubo nałożony toner, czy zwyczajnie ciemną kopię?
  • REKLAMA
  • #4 544589
    mac 1
    Poziom 11  
    jest pasek około 3 cm dwvelopera na kartce a później ciemna raszta utrwalonego toneru murzyn bez rzadnych szczegułów z oryginałów
  • #5 544640
    martinkrys
    czyli przedozowane, stało sie to bezpośrednio po wymianie developera, czy przed było dobrze (bez smoły)
  • #6 544654
    mac 1
    Poziom 11  
    przed było sypanie tonerem dlatego zmieniłem developer ale nim to zrobiłem mimo wszystko było coś widać tylko, tyle że za mgłą i z kleksami
  • #7 544739
    martinkrys
    jesteś pewien,że wsypałeś dobry developer?
  • #8 545191
    leslu
    Poziom 13  
    Jezeli masz na kartce deweloper z tonerem brakuje prawdopodownie napiecia nawalku magnetycznym sprawdz gniazdo wywolywaczki lub sam modul czy przy wymianie niezapomniales o takiej malej blaszce przy
    walku
  • #9 545756
    mac 1
    Poziom 11  
    sory a gdzie ta blaszka miała być bo przy czyszczeniu nic takiego nie zauważyłem. Dzięki za podpowiedź z ładowaniem
  • #10 545862
    mac 1
    Poziom 11  
    sory a gdzie ta blaszka miała być bo przy czyszczeniu nic takiego nie zauważyłem. Dzięki za podpowiedź z ładowaniem
  • #11 545916
    martinkrys
    właśnie, gdzie tam jest blaszka? Developing BIas bierze na wałek z tyłu maszyny.
  • REKLAMA
  • #12 551127
    alcapone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sprawdz wałek magnetyczny czy aby nie ma tam jakiejs szywki ,będzie zwierac nap,BIAS.
  • #13 551205
    martinkrys
    a czy przpadkiem ni erozregulowałeś optyki, to się zdarza w tych kopiarkach, chociaż objawy dziwne
  • #14 555459
    drVitt
    Poziom 11  
    Zrób tak: wyczyść optykę (najdokładniej 6 lustro). Jeżeli robi kleksy zmień toner na Katunowski. W kodzie 38 przejdź na 4 albo 2. Można w 48 zwiększyć światło.
  • #15 555959
    martinkrys
    ale Jemu "wali" developer na kopie, cos musi być "pochrzanione" w Imaging unicie
  • #16 556284
    mac 1
    Poziom 11  
    po wymianie całego zespołu ( wywoływaczki ) robi dobre kopie. zespół pożyczyłem. teraz na starym zespole nie nanosi się całkiem deweloper na wałwk magnetyczny co jest grane to już nie wiem?
  • #17 747245
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam. Jeżeli kopia jest czarna, zabrudzona i w dodatku widać na kartce ślady developera na całej powierzchni to brakuje masy bębna. Wyjmij bęben. Patrząc od boku, w środku zobaczysz blaszkę rozładowującą. Odegnij ją lekko na zewnątrz i problem z glowy.
  • #18 748578
    tito
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Jeżeli nie masz dewelopera na wałku magnetycznym to może zdążył się wysypać. Najlepiej to wyczyść dobrze unit ze starego deweloperu i zasyp oryginałem ale do tego modelu. Kody takie jak 30, 38, 53, itd ustaw według serwisówki natomiast kod 48 reguluje światło, kod 54 najlepiej jak ustawi się po inicjalizacji kodem 66 poniżej 100 ale bywa różnie. Dobrze jest przy każdym przeglądzie zrobić resety na kodach 93, 94, 95, kopiarka ma lepsze wyczernienie i deweloper wytrzymuje dłużej. Toner polecam oryginał bo katunowski to przeciż podruba średniej jakości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej kopiarki Ricoh 4615 pojawił się problem z nadmiernym nanoszeniem developera (smołą) na kopii po wymianie developera typu 3. Pomimo przeprowadzonej inicjacji (kod 66) i ustawień kodów 30, 38, 48, 53 oraz 54, problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył pasek developera na kartce oraz ciemne, jednolite plamy. Wskazano, że przyczyną może być przedozowanie developera, brak odpowiedniego napięcia na wałku magnetycznym, uszkodzenie lub brak kontaktu blaszki rozładowującej bęben, a także ewentualne zwarcie na wałku magnetycznym. Zalecano sprawdzenie i wyczyszczenie elektrod, lustra (szczególnie lustra nr 6), wałka magnetycznego oraz blaszki rozładowującej bęben, a także poprawne ustawienie kodów serwisowych zgodnie z instrukcją serwisową. Sugerowano użycie oryginalnego tonera zamiast zamienników (np. Katun). Po wymianie całego zespołu wywoływaczki na sprawny zespół pożyczony, kopie były dobre, co wskazuje na problem z uszkodzonym lub źle zamontowanym zespołem developera. Dodatkowo podkreślono konieczność resetów kodów 93, 94, 95 dla lepszego wyczernienia i trwałości developera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA