logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrzeżenie przed oszustem na forum - wyłudzanie pieniędzy za sprzęt

Blues-66 27 Paź 2008 18:24 48861 219
REKLAMA
  • #1 5673369
    Blues-66
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Drodzy Forumowicze!

Wśród nas jest osoba, która prawdopodobnie wyłudza drobne kwoty, ale na dosyć dużą skalę.
    Mechanizm jest następujący. Wyszukuje w topikach informacji, że ktoś poszukuje jakiejś części lub urządzenia, a następnie wysyła E-maila, że taką część lub urządzenie posiada i chętnie odsprzeda. Pieniądze płyną na jego konto, sprzęt nie przychodzi, a z jego strony brak jakiegokolwiek kontaktu. Nie reaguje na E-maile ani na zapytanie przez GG.

Proszę wszystkie osoby, które zostały w ten sposób oszukane, aby zamieściły tu informację z krótkim opisem zdarzenia.
    Chodzi o to, aby ustalić skalę zjawiska i w zależności od tego podjąć jakieś działania - jakie, to już ustalimy wspólnie, jak na razie, to przychodzi mi do głowy np. zawiadomienie Policji, Urzędu Skarbowego itp.
    Dysponuję jego IP (stałe), numerem GG oraz numerem konta bankowego.

Zgłosiły się do mnie dwie kolejne osoby naciągnięte w ten sam sposób. Dlatego zamieściłem ten temat na Forum, aby ostrzec innych, ale również dlatego, ponieważ uważam, że nie można stać bezczynnie, gdy ktoś mnie okrada. Nawet, jeśli to jest mała kwota. Ponadto, takie fora jak elektroda.pl opierają się na zaufaniu. Możemy się kłócić na tematy fachowe, wspieramy się dzieląc się wiedzą i doświadczeniem ale nie okradamy się, bo to podważa sens istnienia każdego forum.
    Chodzi o zasady! Nie liczę na odzyskanie pieniędzy, a tylko na ukaranie oszusta.

Informacja dla Moderatorów: POSIADAM ZGODĘ ADMINISTRACJI NA ZAŁOŻENIE TEMATU

Polecam regulamin forum!
  • REKLAMA
  • #2 5673399
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Jeżeli dysponujesz nr. konta to masz także jego dane wiec...
  • #3 5673406
    Blues-66
    Poziom 11  
    Puszak, mam imię i nazwisko - tylko nie wiem, czy prawdziwe.
  • #4 5673422
    Sarbek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam.
    Ja również zostałem oszukany najprawdopodobniej przez tą samą osobę.
    W połowie maja napisałem na forum ogłoszenie w sprawie kupna amplitunera ZRK AT9100 i korektora Radmor 5472.
    Oszust napisał do mnie na gg, że posiada to czego szukam. Nie wysłał zdjęć tłumacząc się brakiem aparatu.
    Uzgodniliśmy ze najpierw zapłacę 35zł za wysyłkę, a reszta przy odbiorze. I na tym się skończyło.
  • #5 5673587
    Blues-66
    Poziom 11  
    Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem to:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - 5 i ostatni post na tej stronie.
    Numer konta ten sam co u mnie.
    Okazuje się, że w/w osobnik prowadzi ten proceder nie tylko na naszym Forum.
  • #6 5673824
    tomeq77
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    puszak napisał:
    Jeżeli dysponujesz nr. konta to masz także jego dane wiec...

Ja też pragnę dołączyć do Waszego klubu.
    Wiem, że dane, które podał do przelewu są fikcyjne.
    Pod tym adresem nikogo takiego nie ma.
    Policja może na Inteligo wymóc podanie danych właściciela konta. My prywatnie tego nie możemy.
    Straciłem 40zł, miałem kupić telefon SE k750i.
    W rozmowie na gg przyznał się, że jest złodziejem, ale obiecał, że kiedyś odda mi tą kasę.
  • #7 5674515
    rafal996
    Poziom 11  
    Witam,

Zgłaszam się jako kolejny poszkodowany. Historia prosta jak drut, napisałem ogłoszenie że kupię pokrywę wzmacniacza Yamaha A-720 albo zwłoki tego urządzenia dla zdobycia pokrywy. Odpowiedział ten złodziej mówiąc, że ma taki wzmacniacz, jest właściwie nie do zrobienia, ale może jakieś części mi się przydadzą z niego, pokrywa w porządku. Powiedział, że wyśle mi to za darmo, tzn. za zwrot kosztów wysyłki. Trochę się zdziwiłem, ale ogólnie suma niewielka, więc i ryzyko małe, a w końcu zawsze uważałem, że takie forum jak elektroda opiera się w dużym stopniu na ZAUFANIU. Więc wysłałem mu te pieniądze, nie pamiętam dokładnie ile, chyba 30 zł czy coś koło tego. Na tym wszelki kontakt się urwał.

Zgłosiło się za to do mnie kilka osób na maila, jako także poszkodowane. Mieli coś tam niby zgłaszać, ale się rozeszło po kościach. Ja sam też planowałem zgłosić, ale w końcu o sprawie zapomniałem.

Fajnie by było, gdybyśmy jednak się zebrali i zgłosili Policji całą sprawę. Kwoty są niewielkie, jednak jak widać złodziej prowadzi szeroko zakrojoną działalność, a oszukanych może być bardzo dużo. Cholera mnie bierze, jak sobie pomyślę że takim drobnym cwaniaczkom ich łajdactwa uchodzą na sucho. Nie chodzi mi tu o zwrot pieniędzy, ale o pokazanie takiemu człowiekowi, że to nie jest najlepszy sposób na łatwą kasę.

Pozdrawiam,
    Rafał
  • #8 5681128
    Blues-66
    Poziom 11  
    Wynikło małe zamieszanie z mojej winy (jako założyciela tematu) - nie przesłałem linku do Administracji, aby mogli wyróżnić temat i był on chwilowo zablokowany. Ale teraz już wszystko jest OK.
    Przepraszam, Forumowiczów, Administrację oraz Moderatorów, którym jednocześnie dziękuję za wyrozumiałość ;).
  • #9 5681561
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    Nie wiem czy to ten sam, ale wciskał mi kit że ma układ do telefonu komórkowego, oczywiście wysłał 2 razy a do mnie nie doszedł ani razu...... Chamstwo nie zna granic!!!
  • #10 5681607
    obelix2
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Trzeba zgłośić to na policję bądź do urzędu konsumenckiego, coś takiego.
    Zbierzcie daty, Ip, konta, dane i inne pierdółki porozumcie się z innymi forami i... działajmy!

Mnie też oszukałaby. Sprzedawała na jakimś forum książkę. Nie zniszczoną, nową za... 40zł!!! BAnalne bo książka w ""REALU"" kosztuje 100zł! Na szczęście jej nie kupiłem, bo znalazłem ofertę na allegro...

Pozdro
  • REKLAMA
  • #11 5681669
    max666
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Proponuje zapoznać się z możliwością założenia wspólnie sprawy przeciwko Pani/Panu. W tym momencie jeżeli suma wszystkich wyłudzeń jest większa niż pewna kwota, to odbędzie się normalnie sprawa sądowa.

Pozdrawiam

P.s. nie jestem prawnikiem lecz na tej zasadzie działają pewne firmy, polecam konsultacje z odpowiednimi osobami.
  • #12 5681869
    Blues-66
    Poziom 11  
    Właśnie po to został założony ten temat, aby ustalić skalę "działalności" tego typka na elektroda.pl.
    Na Policję i inne działania przyjdzie czas, a przestępstwo trzeba udowodnić - dajmy im argumenty.
    Jak na razie, to mamy 4 oszukanych i 2, którzy nie byli tak łatwowierni, jak my :D.
    Próbowałem skontaktować się z osobą z tego linku, który zamieściłem w 5 wpisie, ale bez rezultatu.
    Poczekajmy jeszcze z tydzień - dwa, zobaczymy ile osób się zgłosi.
    Ja w każdym razie nie odpuszczę.
    Pozdrowienia!
  • #13 5682175
    pektosol
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Przecież to juz dawno trzeba było zgłosić na policji.
    Wbrew pozorom policja obecnie dość dobrze radzi sobie z takimi przypadkami.
    Miałem kiedyś podobny przypadek z allegro i kwotą 10zł...
    Trochę to trwało ale niebiescy chłopcy dali radę.
    Przy okazji okazało się że moje 10zł było jedna z najmniejszych kwot przekrętów...
  • #14 5682838
    missieek
    Poziom 12  
    Człowiek ten popełnia przestępstwo z art. 286 kk.
    Przy zgłaszaniu całej sprawy Policji, jeżeli jest prawdopodobne, że jest to ta sama osoba, warto podać miejsca zamieszkania wszystkich ustalonych poszkodowanych, ułatwi to prowadzenie postępowania.
  • #15 5685366
    farmazon3000
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    drodzy współużytkownicy, wasza NAIWNOŚĆ mnie powala na kolana, jak można wpłacać pieniądze komuś kogo się nie zna i nawet nie ma się go w zasięgu ręki/kija baseballowego?
  • #16 5685561
    Blues-66
    Poziom 11  
    No widzisz, są jeszcze tacy niedorozwinięci jak my na tym świecie.
    Jak do tej pory wysyłałem i mnie wysyłano kilkanaście różnych elementów i jakoś nie było problemu. To jest elektroda, a nie jakiś gówniarski czat. Byłbym ostrożny, gdyby transakcja dotyczyła 2-3 stów, a nie 30 zł. Poza tym, to filozofia bejsbola do mnie nie przemawia.
    I dzięki za konstruktywną wypowiedź.
    Pozdrawiam!
  • #17 5685591
    romil
    Poziom 15  
    farmazon3000 napisał:
    drodzy współużytkownicy, wasza NAIWNOŚĆ mnie powala na kolana, jak można wpłacać pieniądze komuś kogo się nie zna i nawet nie ma się go w zasięgu ręki/kija baseballowego?

No tak, 154 transakcje na Allegro bez baseballa, zawsze płacę przelewem i jeszcze nikt mnie nie oszukał - jestem naiwny :wink:
  • REKLAMA
  • #18 5685612
    grego69
    Poziom 12  
    Witam,
    Postanowiłem wtrącić swoje jak to mówią "trzy grosze" do tematu. Akurat byłem wczoraj na policji jako poszkodowany w innej sprawie z allegro. Kwota nieduża, ale oszust naciągnął więcej na dużo większe pieniądze. Ale nie o to chodzi. W którejś z odpowiedzi była propozycja zgłoszenia sprawy na policję, gdy kwota przekroczy ileś tam złotych. Otóż jest to nieprawda.
    To o czym piszecie to oszustwo i tu nie ma znaczenia na ile was oszukano. Może to być 1000 zł, ale może być i 1 zł. Jest to przestępstwo z art. 286 KK:
    Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
    podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
    § 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
    § 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
    § 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
    Oprócz tej sprawy z allegro, miałem inny przypadek, zostałem również oszukany. Zapytałem się policjanta co mam zrobić. Poradził, aby zgłosić sprawę do prokuratury. Oni się tym zajmą. Sądząc z opisu, może to być ten sam człowiek co oszukuje na forum lub ktoś działający podobnie. Ten mój podał konto inteligo, mieszka w Tarnowie.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz
    ps.
    W najbliższym czasie wybiorę się raczej do prokuratury.
  • #19 5695510
    coberr
    Poziom 20  
    Ocena: 434
    Witam.

ja co prawda nie dałem się nabrać na sztuczki - jednak mój przypadek może mieć związek dokładnie z tą samą osobą (choć niekoniecznie).

Swego czasu (lipiec-sierpien) zamieściłem ogłoszenie o poszukiwanych układach scalonych.
    po jakimś czasie napisał ktoś do mnie na GG - ze posiada 10szt.
    w momencie gdy doszło do ustaleń - człowiek ten chciał aby wysłac mu cała kwotę na konto(50-60zł).Po przelewie - miał niby odrazu wysłać :) . Poproszony o zdjęcie tych układow (nawet zrobione komórką) - napisał ze aparat (komórkę) ma jego żona , ktora wroci po niedzieli :). o przesłaniu za pobraniem nie było mowy - gdyz jak pisał -nie stac go na wysyłkę (20 zł) (!!!!).

Odpisałem zatem ze odezwę się - jak wróci żona :).
    napisałem do niego dwa tygodnie poźniej - jednak bez odzewu.

czy to ma związek- nie wiem - jednak na wszelki wypadek piszę.
  • #20 5695599
    grego69
    Poziom 12  
    Dla wiadomości wszystkich!
    Sprawa zostanie zgłoszona do prokuratury w najbliższy wtorek.
    Proszę o kontakt osoby, które zostały oszukane.
    Wszyscy prawdopodobnie otrzymają status osoby pokrzywdzonej. Będzie się to wiązało w przyszłości prawdopodobnie z wizytą na policji w miejscu zamieszkania celem złożenia zeznań. Sam byłem na takim przesłuchaniu w związku z oszustwem na allegro, zajęło mi to pół godziny. Tak więc myślę, że nie ma się czym przejmować i chyba warto poświęcić ten czas, aby ukrócić działanie oszusta. Poza tym w przypadku złapania tego człowieka, będzie on musiał naprawić szkody, czyli oddać wyłudzone pieniądze.
    Jeszcze raz proszę o kontakt osoby pokrzywdzone.
    Sprawą zajmie się prawdopodobnie prokuratura Łódź-Widzew. Tam będę chciał zgłosić sprawę.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • #21 5695967
    Michal_b1
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    A ja proszę o przesłanie mi jego numeru gadu-gadu bo chcę się upewnić, że osoby z którymi chcę handlować na elektrodzie nie są tą samą osobą o której mowa w tym wątku.
  • #22 5695990
    tomeq77
    Poziom 14  
    Michal_b1 napisał:
    A ja proszę o przesłanie mi jego numeru gadu-gadu

w moim przypadku: 7349641 i (chyba) 10919469.
    w podpisie w obu przypadkach ma 'jannowak'
  • #23 5701686
    Blues-66
    Poziom 11  
    U mnie miał nr GG 7349641 i też jannowak :D
    Mam jeszcze jeden nr, ale nie jestem pewien, czy to on: 7577227 więc do tego proszę ostrożnie podejść.

Grego69 masz maila z danymi kontaktowymi ode mnie.
  • #24 5701820
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Witam
    Czy wszyscy macie w danych do przelewu LUBLIN tak jak czlowiek z forum do ktorego link podal Bluses-66?
    Czy gosc za kazdym razem podaje inne miasto?
    Pozdrawiam
  • #25 5701870
    Blues-66
    Poziom 11  
    U mnie był tarnów, o ile pamiętam.
    W tym linku masz jego nr konta:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #26 5701934
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 319
    Na szczęście nie trafilo na mnie.
    Pozdrawiam.
  • #27 5702046
    Sarbek
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Tarnów, Gdańsk.. nie wiem czy coś jeszcze.
    Kieruj się adresem IP i numerem konta
  • REKLAMA
  • #28 5706687
    wjmp3
    Poziom 17  
    Witam, to moje konto ,które podał w linku kol. blues-66, tylko czegoś tu nie rozumiem......żadne pieniądze od Was nie wpłynęły. nigdy nikogo nie oszukałem, wręcz altruistycznie podchodziłem do pomocy innym. można poczytać moje posty. Jestem odpowiedzialnym człowiekiem, i proszę o rozmowę, kolegów, razem wyjaśnijmy sprawę. nie było mnie trochę, no ale z łącza nikt nie mógł korzystać. Zapraszam do dyskusji, bo chce wyjaśnić sprawę.
    pozdrawiam .....wjmp3
    ps mieszkam w woj śląskim moje gg to3670641, rzadko jestem ,no ale jakby co.....
  • #29 5706722
    grego69
    Poziom 12  
    Witam,
    Wczoraj, tj. 5 listopada 2008 r. sprawę zgłosiłem do prokuratury z wnioskiem o ściganie oszusta. Poinformuję jak tylko odezwą się do mnie, może to chwilkę potrwać.
    Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • #30 5706775
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    wjmp3 napisał:
    ......żadne pieniądze od Was nie wpłynęły.... i proszę o rozmowę, kolegów, razem wyjaśnijmy sprawę. nie było mnie trochę, no ale z łącza nikt nie mógł korzystać. Zapraszam do dyskusji, bo chce wyjaśnić sprawę.
    ... rzadko jestem ,no ale jakby co.....

Człowieku jak zrobią przeszukanie mieszkania to bardzo szybko się obudzisz.

Co znaczy nie wpłynęły, chyba potem pisali dlaczego nie ma wysyłki i co ....

Druga możliwość jest wykorzystanie numeru konta do zrobienia komuś "kawału" i może zostałeś wykorzystany

Poza tym ja to pojawiają sie jakieś przelewy na koncie i nic z tego sobie nie robisz ?

Podsumowanie tematu

✨ Na forum pojawiło się ostrzeżenie dotyczące oszusta wyłudzającego pieniądze za sprzęt elektroniczny i części, działającego poprzez kontakt mailowy i komunikator GG. Oszust odpowiada na ogłoszenia osób poszukujących konkretnych urządzeń lub podzespołów, oferując sprzedaż, jednak po otrzymaniu wpłaty nie wysyła towaru i przerywa kontakt. W dyskusji ujawniono, że oszust posługuje się stałym adresem IP, numerem konta bankowego oraz kilkoma numerami GG, a jego działalność jest rozległa i obejmuje różne fora internetowe. Poszkodowani opisują przypadki wyłudzeń na kwoty od kilkudziesięciu do ponad stu złotych, dotyczące m.in. amplitunerów, korektorów, telefonów komórkowych i części do konsol. Wątpliwości budzi autentyczność danych podawanych przez oszusta, a także fakt, że właściciel konta bankowego zaprzecza otrzymaniu wpłat, co sugeruje możliwość wykorzystania jego danych przez osoby trzecie. W dyskusji poruszono kwestie prawne, wskazując na art. 286 Kodeksu karnego dotyczący oszustwa, oraz procedury zgłaszania sprawy na policję i prokuraturę. Uczestnicy forum apelują o zbieranie dowodów, takich jak wydruki przelewów i korespondencja, oraz o współpracę poszkodowanych w celu skutecznego ścigania sprawcy. Przedstawiciel dostawcy internetu potwierdził posiadanie danych abonenta przypisanego do wskazanego IP i deklaruje pomoc organom ścigania. Dyskusja zawiera także porady dotyczące bezpieczeństwa transakcji internetowych, w tym weryfikacji danych właściciela konta w banku oraz ostrożności przy dokonywaniu przelewów na nieznane osoby. Wątpliwości co do tożsamości oszusta i możliwość podszywania się pod inne osoby podkreślają potrzebę dokładnego dochodzenia i współpracy z organami ścigania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA