Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool AWO/D6740 Pierze ale nie wiruje

28 Paź 2008 19:45 8010 18
  • Poziom 10  
    Witam!Posiadam pralke ktora kupilem rok temu no i pewnego dnia podczas normalnego prania okazuje sie ,ze pod koniec pranie jest mokre...brak wirowania.Pralka pracuje normalnie,odpompywuje wode ale nie do konca, mieli w obydwie strony ale gdy dochodzi do momentu wirowania beben staje i nic sie nie dzieje po chwili konczy sie program i wyskakuje na wyswietlaczu END. Filtry sa czyste.Jezeli chodzi o hydrostat to wyglada na bardzo czysty po wyciagnieciu wezyka nie ma zadnej roznicy w pracy ale gdy zaczynam dmuchac w hydrostat to silnik przestaje krecic bebnem przy normalnym praniu czyli hydrostst raczej jest sprawny.Wirowania lub wysokich obrotow nie ma wogole.
    Prosze o porade gdzie jeszcze szukac usterki?Dziekuje
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    sonymusic napisał:
    ,odpompywuje wode ale nie do konca,
    Jeżeli nie do końca wylewa wodę to nie będzie wirowania, sprawdź drożność całego układu wylewania, jeżeli jest drożny i czysty to silnik pompy do wymiany.
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    sonymusic napisał:
    Witam!Posiadam pralke ktora kupilem rok temu no i pewnego dnia podczaszukac u,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,sterki?Dziekuje


    czyli jest na gwarancji wezwij serwis
  • Poziom 22  
    jeżeli na wyświetlaczu pojawia się komunikat END i nie ma wyświetlanej żadnej usterki to znaczy że uruchomiony został system wyważenia wsadu który zredukował bądź wyłączył wirowanie.
    dzieje sie tak jeżeli pralna nie jest w stanie prawidłowo rozmieścić prania przed wirowaniem, tzn. są prane pojedyncze ubrania (koc, kurtka, sweter nawet mały, pościel która zbiła się w supeł).
    oczywiście jest możliwa również usterka programatora lub silnika.
  • Poziom 12  
    A może masz pompkę uszkodzoną jak wodę nie wypompowało bo jak nie wypompowuje do końca to wirowanie nie włączy się.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Uruchom program testowy, ustaw pokrętło wybieraka na pozycję wypompowania i przyciśnij cztery razy anuluj, napisz czy pralka wypuściła wodę i czy weszła na pełne obroty wirowania
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    mirofalcon napisał:
    Uruchom program testowy, ustaw pokrętło wybieraka na pozycję wypompowania i przyciśnij cztery razy anuluj, napisz czy pralka wypuściła wodę i czy weszła na pełne obroty wirowania


    oczywiście kosz pioracy ma być pusty jak zaleca kolega mirofalcon :D
  • Poziom 10  
    Witam!dziekuje bardzo za podpowiedzi.
    Pompka od wypuszczania wody dziala,przewody sa drozne a woda ktora zostaje to chyba to co pompka nie jest w stanie wypchac na zewnatrz, test przeszedl poprawnie i zadnego bledu nie wyswietla,ladnie odwirowywuje i obraca ale na programie odwirowania staje i nic sie nie dzieje.
  • Poziom 24  
    eeban napisał:
    sonymusic napisał:
    Witam!Posiadam pralke ktora kupilem rok temu no i pewnego dnia podczaszukac u,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,sterki?Dziekuje


    czyli jest na gwarancji wezwij serwis



    dzwoń do serwisu, jak napisał ci kolega eeban
  • Poziom 23  
    Witam. Podepne sie, bo mam ten sam problem z AWO/d 4313/p



    Wyswietlal mi sie blad f07 , wyjałem silnik i zawiozłem do kumpla który ma serwis agd.
    Podłączył go pod układ i wyczyscił komutator, silnik osiagnal na stole max obroty i stwierdzil ze nie widac zadnych oznak zuzycia.

    Wsadzilem silnik do pralki i właczyłem tryb odwirowania, weszła na obroty idealnie i bez zajakniecia.
    Ale udało sie to tylko raz, pozniej z 18 min zeszła na 12 i sie zawiesiła, uruchamia pompke probuje wirowac i tak w kolko, beben sie obraca ale wolno, licznik czasu nie drgnie.

    Wyczytalem ze trzeba zrobic test i :

    Test staje na etapie wirowania i odpompowywania, tzn pralka nie odpompowywuje i nie wchodzi na obroty.

    Dodano po 4 [godziny] 20 [minuty]:

    Odpowiem sobie chyba sam.

    Juz nawet miałem zidentyfikowane te triaki ,aby je jutro kupic.

    Wszystko rozbebeszyłem...

    Czyscilem wszystko co mozna, czy ma to zwiazek czy tez nie.
    Wyjałem hydrostat i w niego lekko dmuchnałem, dmuchnałem takze w wezyk ale był drozny.
    Wyjałem filtr na wszelki wypadek ale był czysty.

    Poskłądałem wszystko do kupy i odpalilem tryb testowy.
    Wszystko ruszyło.
    Po kolei przeleciałem wszytskie predkosci wirowania i wszystko wyglada dobrze.

    Czyzby hydrostat robił takie cyry? Obadamy...
  • Poziom 9  
    Witam,mam ten sam problem z tą pralką.
    Pierze itd.. ale nie chce wejść w tryb wirowania.
    Próbowałem już wszystkiego,wszystko 100 razy oczyszczałem i ponownie składałem.
    Czasem przynosiło to efekt ale po 2-3 praniach znowu to samo.
    Robiłem test i na nim normalnie odpompowuje i wiruje a na normalnym programie nie chce.''lukas22 mastah'' lub ktoś inny jak rozwiązaliście wasz problem ?
    Gdzie była usterka? Naprawił to ktoś?
  • Poziom 23  
    Jest rozwiązanie,

    Ujmę to tak.
    U mnie pomogła finalnie wymiana silnika ponieważ znajduje sie na nim zabudowany( jakis czujnik) wole napisać to tak bo nie wiem co to za czujnik, podejrzewam że jakiś obciążeniowy.

    Moderowany przez machefi:

    lukas22 mastah napisał:
    znajduje sie na nim zabudowany( jakis czujnik) wole napisać to tak bo nie wiem co to za czujnik, podejrzewam że jakiś obciążeniowy.

    Kompletna bzdura panie kolego. A za te wycieczki do moderatora to za chwilę będzie kolejne ostrzeżenie.

  • Poziom 18  
    tommy24 Podmień pasek napędowy a wcześniej sprawdż czy na pustym bębnie chodzi normalnie. Jeśli TAK - pasek.
  • Specjalista AGD
    tommy24 napisał:

    Próbowałem już wszystkiego,wszystko 100 razy oczyszczałem i ponownie składałem.
    lukas22 mastah napisał:


    Podłączył go pod układ i wyczyscił komutator,

    Jeśli czyszczenie nie pomaga (a tak dla ciekawości, w jaki sposób to robił?), to komutator trzeba przetoczyć i wyżłobkować.
  • Poziom 23  
    Czyścił zwykłym papierem sciernym z brudu. Sadził najwyraźniej,że szczotki mogą nie kontaktować prawidłowo.
  • Poziom 9  
    brovar napisał:
    tommy24 Podmień pasek napędowy a wcześniej sprawdż czy na pustym bębnie chodzi normalnie. Jeśli TAK - pasek.


    Dzieki zacznę od paska bo wyjdzie najtaniej,już zamówiłem.Robiłem program testowy i wiruje normalnie,czasem też na zwykłym programie normalnie wy-wiruje.Ale zauważyłem też coś innego.Jak już przejdzie do wirowania to cały czas pompa pracuje,ale nie jednostajnie tylko pulsacyjnie,tak jak gdyby próbowała wypompować wodę do sucha.Czy może to pompa jest przyczyną problemu,jest tam jakiś czujnik/sensor który nie pozwala wywirowac dopóki jest woda ? Czy jest za to jedynie odpowiedzialne to plastikowe ustrojstwo do którego podłączony jest hydrostat czy sam hydrostat ? Jeśli to wina hydrostatu to jak to stwierdzić ???
    Czy uszkodzony hydrostat może robic takie cyrki ? Jak ewentualnie ominąć,zmostkować,czy oszukać hydrostat żeby sprawdzić czy to jego wina ?
  • Specjalista AGD
    Witam
    Gdy pompa wypompuje wodę zaczyna pracować jak to wspomniałeś ,,pulsacyjnie,, , jest to normalny odgłos. Należy zacząć od wymiany paska, dotarciu -oczyszczeniu komutatora(pumeksem!) , jeśli to nie pomoże to niestety silnik do wymiany.
  • Poziom 1