logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWT 4105 - brak wirowania po czyszczeniu pompki, co sprawdzić?

key_pax 07 Mar 2007 02:24 3392 8
REKLAMA
  • #1 3652081
    key_pax
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam problem z w/w pralką. Nie jest może ona najmłodsza ok. 6 lat ale cały czas służyła znakomicie.
    Mianowicie, odkręciłem aby wyczyścić z przodu przy pompce. Po przykręceniu korka pralka przestała wirować. Całe pranie przebiega normalnie do momentu wirowania, wypuszcza wodę i zaczyna przechodzić do cyklu wirowania lecz próbuje się rozpędzić (delikatnie) i nic, pompka nadal chodzi jak przy wypuszczaniu wody. Cykl prania dobiega końca, pralka się wyłącza ale pranie jest nie odwirowane.
    Przeczytałem inne posty na temat innych modeli, ale nie do końca jest coś wyjaśnione, sugerują że to moduł elektroniki, lub zbiorniczek odpowietrzający. Zbiorniczek sprawdziłem jest drożny, modułu nie sprawdzałem.
    Proszę o pomoc, jestem elektronikiem ale na pralkach nie za bardzo się znam, jeśli to moduł el. to może bym coś sobie poradził.
    Jakie mogły by być koszty naprawy.

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3652347
    leszkju
    Poziom 17  
    Ocena: 113
    A silnik ma Rewersy czyli prawo lewo sprawdź moduł i bo może być zimny lut
  • REKLAMA
  • #3 3652416
    mirofalcon
    Poziom 25  
    Ocena: 359
    sprawdź czy nie jest zatkany układ hydrostatyczny
  • REKLAMA
  • #4 3652482
    leszkju
    Poziom 17  
    Sprawdzałeś tachometr silnkia bo on jest odpowiedzialny za obroty

Moderowany przez skryn:

Ostrzeżenie, za uporczywe niedbalstwo w pisowni!

• REKLAMA
  • #5 3652499
    rydzekcycek
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    wykręć jeszcze raz filtr i zobacz czy nie połamełeś go , to bardzo ważne w konstrukcji pompy .
  • #6 3653465
    key_pax
    Poziom 12  
    Co do silnika to pracuje normalnie w czasie prania prawo i lewo. Układ hydrostatyczny to rozumiem ten ze zbiorniczkiem z boku bębna, jeśli się nie mylę, bo jak pisałem pralki to nie moja specjalność, ale warto się czegoś nowego nauczyć ;). Co do tacho silnika to nie wiem gdzie jest, domyślam się tylko, że pewnie na module el. bo przy silniku nic nie widziałem. Ok dzisiaj po pracy posprawdzam. A co do filtra to nie sądzę żeby się mógł w jakikolwiek sposób połamać, wykręcił i wkręcił się bez problemów, oraz ma on mały klin który spasowałem z wcięciem w otworze, żadnych połamanych elementów nie znalazłem.

Dzięki za reakcję i podpowiedzi, dam znać jak mi poszło. ;)
  • #7 3653487
    leszkju
    Poziom 17  
    Tachometr jest z peciwniej strony paska klinowego
  • #8 3653966
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Przeczyść dokładnie komore hydrostatu to podstawa.Pozdrawiam.
  • #9 3656974
    key_pax
    Poziom 12  
    Witam!
    Temat zamykam, pralka chodzi.
    Przelutowałem cały moduł i pomogło, możliwe, że to był zimny lut tak jak pisał leszkju .
    Zacząłem od modułu, wolę zabawy z elektroniką niż hydrostaty czy inne wodne lub hydrauliczne rzeczy ;)

Dziękuję wszystkim za porady i do następnego posta ;)

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWT 4105 po czyszczeniu pompki przestała wirować – cykl prania przebiega normalnie, ale podczas wirowania silnik próbuje się rozpędzić bez skutku, a pompa nadal działa jak przy wypuszczaniu wody. Sprawdzono drożność zbiorniczka odpowietrzającego oraz filtr pompy, które były w porządku. Sugerowano kontrolę modułu elektronicznego, układu hydrostatycznego oraz tachometru silnika odpowiedzialnego za pomiar obrotów. Tachometr znajduje się po przeciwnej stronie paska klinowego. Ostatecznie problem rozwiązało przelutowanie modułu elektronicznego, co wskazuje na zimny lut jako przyczynę braku wirowania. Koszty naprawy ograniczyły się do samodzielnej naprawy modułu przez użytkownika z doświadczeniem elektronicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA