logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odpowiedzialność za incydent na otrzęsinach - kto ponosi winę?

piotrdx626 28 Paź 2008 20:03 1737 24
REKLAMA
  • #1 5677202
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Ocena: 39
    W ostatnim czasie robiliśmy otrzęsiny dla klas pierwszych, nauczyciel który był organizatoremi był odpowiedzialny za wszystko, przyjechał, pod koniec. Problem polega na tym. Kolega przyniósł pałkę z drewna ręcznie robiona, bo koledzy chcieli młodych postraszyć itp. okazało się, że ktoś z kolegów przyłożył jakiemuś małemy w nogę. Popłakał się i przyszedł z ojcem, czy kolega, który przyniósł ten sprzęt odpowie czy ten, który to zrobił?
  • REKLAMA
  • #2 5677230
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Powinien ten co przywalil. A odpowie może on, może ten co przyniósł, może cała klasa, może ten co oberwał a może nikt. Z nauczycielami to nigdy nic nie wiadomo bo nawet w dobrych szkolach sie trafiaja kretyni stosujacy odpowiedzialność zbiorową albo karający obie osoby uczestniczące w bójce, w tym tą napadniętą. Można by sie zastanowic czy nie warto koledze samemodzielnie wyjasnic, ze zle zrobil. Palke tez mozna wykorzystac.
  • #3 5677240
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść:
    Nauczyciel, bo przyszedł na koniec imprezy.
    Uczeń który przyniósł pałkę ( o ile wiem na teren szkoły nie wolno wnosić takiego sprzętu) i uczeń który użył pałki.
    Pozdrawiam
  • #4 5677267
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Tylko ciekawe, czy ta osoba co zrobiła się przyzna, a dziwne jest to, że dużo nauczycieli oglądali tą pałkę nawet ksiądz i nic nie zrobili. W szkole się stosuje odpowiedzialnośc zbiorową, jeden coś narobi i cała klasa ma naganę lub kare, boję się, że przez jakiegoś cymbała wszyscy będą mieć zachowanie obniżone :/ i wkurza mnie takie coś, że nic nie zrobiłem i możliwe, że będę mieć naganę lub coś innego :|
  • REKLAMA
  • #5 5677322
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Najbardziej winny w swoich oczach zawsze jest niewinny i nigdy sie nie przyzna. Inni przeciez wiedza kto to zrobil - po co maja go kryc?
    A fakt, ze palke widzieli inni. Coz... To tak samo jak z nozem - mozesz nim zrobic kanapke glodnemu dziecku ale i mozesz wpakowac go komus miedzy zebra.
  • #6 5677351
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Wszystkim można zrobić krzywdę, nikt nie chce być nazwany "kapusiem"
  • #7 5677382
    arkolesz
    Poziom 26  
    Skoro nikt nie chce byc kapusiem to kazdy oberwie - proste. O czym wiecej dyskutowac?
  • #8 5677399
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Dużo osob tego nie widziało, a te co widziały trzymają język za zębami ;/
  • #9 5677591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5677637
    arkolesz
    Poziom 26  
    :arrow:Korelat - albo Ty czegos nie rozumiesz albo ja nie rozumiem o co Ci chodzi. Skoro jest swiadek "przestepstwa" to ma on obowiazek zeznawac i byc tym nieszczesnym kapusiem.
  • REKLAMA
  • #11 5677638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5677703
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    A ja bym wam wybił z głowy wszelkie "falowe" zwyczaje w szkole i wzięlibyście się za naukę. Na miejscu ojca tego dzieciaka postarałbym się żeby skład ciała pedagogicznego tej szkoły uległ zmianie, od dyrekcji szkoły, która toleruje takie wybryki i zwyczaje począwszy, na nauczycielu który miał mieć pieczę nad imprezą skończywszy. Zidiocenie widzę zaczyna się już w podstawówce, czy jak to się tam teraz nazywa.
  • #13 5677734
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    elektrit napisał:

A co to za zwyczaj?

A taki nowomodny zwyczaj, mający na celu przede wszystkim spędzenie kilku dni w szkole na czymkolwiek innym, byle nie na lekcjach.

Odnośnie incydentu - odpowiedzialność powinni ponieść:
    - przede wszystkim sprawca (jak jest dziany, to nie dostanie nawet uwagi do dzienniczka)
    - nauczyciel tę zabawę nadzorujący
    - być może i posiadacz kija, aczkolwiek to kwestia dyskusyjna.

A co do odpowiedziadzialności zbiorowej... Będąc w bodajże 2. klasie gimnazjum, kochana wychowawczyni (wuefistka) wstawiła całej klasie pały z WF'u za to, że paru młotków się pobiło na przerwie. Na godzinie wychowawczej podnoszę grzecznię rękę i uświadamiam zbłądzoną kobietę, że odpowiedzialność zbiorową stosowali m.in. hitlerowcy wobec Polaków. Skończyło się na "poważnej rozmowie" po lekcji i wymazaniu jedynek (czego oficjalnie czynić nie wolno, ale to inna sprawa)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #14 5677801
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Fajnego macie kumpla, który pozwala żebyście wszyscy ponieśli karę bo on nie chce się przyznać do popełnionego przez siebie czynu. Jest śmierdzącym tchórzem i tyle. A wy wszyscy, który zostaniecie dzięki jego tchórzostwu ukarani i będziecie z nim po ukaraniu rozmawiać, jesteście albo takimi samymi tchórzami, albo ludźmi wcale nie lepszymi od niego.
    Nigdy nie pozwoliłbym aby za moje czyny ukarani zostali niewinni ludzie. I nie zwalajcie tutaj winy na nauczyciela, który was nie dopilnował. Jeżeli ktoś musi was pilnować, żebyście głupot nie narobili, to oznacza że jesteście po prostu niedorosłymi gówniarzami.
  • #15 5677952
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5678005
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    piotrdx626 napisał:
    dużo nauczycieli oglądali tą pałkę nawet ksiądz i nic nie zrobili.

Motzne.
  • #17 5678105
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Nie wiem czy wiecie ale jest tak (przynajmniej 5 lat temu tak było), że jeżeli pałka jest kształtu kija beisbolowego (?) ( po polsku palant) to jest uważana za broń i za posiadanie takiej można odpowiadać jak za nielegalne posiadanie pistoletu.
  • #18 5678116
    Mati8dwa
    Poziom 11  
    Ludzie jeśli nauczyciel się na to nie patrzył to nie powinien ponosić konsekwencji. Nauczyciel jest jeden, a na przerwie nie raz 100 uczniów na niego przypada. Rodzice przychodzą do nauczycieli z żalami, że ich dzieci się źle zachowują i zwalają wszystko na szkołę. Takie rzeczy się wynosi z domu. W klasie mam takiego kozaka, który myśli, że jak będzie bluzgał na lekcji i wyśmiewał się z nauczyciela to będzie fajny, a jak wstawi mu uwagę to za co i leci z płaczem do wychowawczyni. Jak dla mnie winę ponosi osoba, która przyniosła kij i uderzyła tego pierwszaka nikt po za tym.
  • #19 5678186
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    narek1 napisał:
    że jeżeli pałka jest kształtu kija beisbolowego (?) ( po polsku palant) to jest uważana za broń i za posiadanie takiej można odpowiadać jak za nielegalne posiadanie pistoletu.

Dlatego w samochodzie zamiast "bejsbola" wole wozić kij golfowy. I legalne, wygodniejsze, tańsze, a i zaryzykowałbym użycie stwierdzenia "elegantsze" :)
  • #20 5678253
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    elektrit napisał:
    piotrdx626 napisał:
    W ostatnim czasie robiliśmy otrzęsiny dla klas pierwszych

A co to za zwyczaj?

To taka "fala dla ubogich" rożnie się kończy i ma rożne przejawy bo zawsze się jakie barany znajda co głupot narobią, i w ogólnym rozrachunku zawsze w którymś miejscu/momencie przybiera to formy mniej lub bardziej niecywilizowane i są potem jaja.
    Jedynie na studiach instytucja otrzęsin miewa akceptowalną formę bo bliżej temu do zabaw weselnych niż do fali, jest to na zasadzie dobrowolności, a i ludzie są pełnoletni, niczyja mamusia z płaczem nie przyleci z byle powodu a i jest okazja żeby coś wypić ;).

Co do tej instytucji w szkołach średnich to przypomniała mi się taka rzecz: kiedyś zastanawiałem się czemu w kiblach w szkole stare krany nad umywalkami (takie mosiężne jeszcze) miały po zaklepywane nity/gwoździe z przodu. Kiedyś od dużo starszego kolegi dowiedziałem się skąd to się wzięło. Otóż w czasach gdy kolega chodził do 4 tej klasy wpadli ze znajomymi na pomysł żeby zrobić psikusa "kocącym" którzy się po malowaniu chcieli wymyć i nawiercili krany i pozatykali plasteliną ;)
  • #21 5678270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 5679937
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Dyrektor nawet nie słucha osób z drugich klas jak chcą coś wytłumaczyć, a pierwszaki opowiadają bajki nie z tej ziemi, dziś się dowiedziałem od wychowawcy, że byli polewani benzyną.
  • #23 5679998
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    No a komu ma dyrektor wierzyć?
    Jak za pierwszakami stoją mamusie? I do tego nie było nauczyciela ?

I jak napisałem wcześniej macie jaja. Żeby się bawić w takie zabawy po obu stronach muszą być rozsądni ludzie tu jak widać zabrakło ich i to podwójnie. Bo lanie kogoś pała może się nie spodobać.
  • #24 5680042
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Teraz ten młody mówi, że dostał 7razy, więc to się robi śmieszne.

Myśmy też to przechodzili, nie jeden miał spodnie potargane za dwie stówy, łańuszki pozrywane, przecięte kolana i ręce, bo po kasztanach musieliśmy chodzić, też były kije, pały itp. i jakoś wszystko było ok.
    Miałe szyte palce i się dobrze nie zrosły i tak mi kijem po dłoni pojechali, że miałem dośc, byłem u wychowcy tej klasy i co? i nic.

Dlaczego teraz nagle się obudzili, i zauważyli przemoc?
  • #25 5680211
    arkolesz
    Poziom 26  
    Jak kazdy boi sie byc "kapusiem" to prosze Was bardzo - obrywajcie czym sie da i po czym sie da (najlepiej po glowach). Moze w koncu sie nauczycie, ze jak jeden czy drugi oberwie za takie falowe zachowania to innym nie bedzie sie chcialo.
    Kryjcie sie miedzy soba ale nie miejscie do nikogo pozniej pretensji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odpowiedzialności za incydent podczas szkolnych otrzęsin, w którym uczeń został uderzony ręcznie wykonaną pałką drewnianą. Wskazuje się na możliwą odpowiedzialność sprawcy uderzenia, ucznia przynoszącego pałkę oraz nauczyciela nadzorującego imprezę, który pojawił się dopiero pod koniec wydarzenia. Poruszono kwestię odpowiedzialności zbiorowej stosowanej w szkołach, co budzi kontrowersje i obawy uczniów o niesprawiedliwe kary. Zwrócono uwagę na fakt, że pałka o kształcie kija bejsbolowego może być traktowana jako broń, a jej posiadanie na terenie szkoły jest zabronione i karalne. W dyskusji pojawiły się także opinie o braku reakcji nauczycieli i dyrekcji na incydenty oraz o problemie zastraszania i niechęci do zgłaszania sprawców przez uczniów z obawy przed byciem "kapusiem". Wskazano na potrzebę zmiany podejścia pedagogicznego i eliminacji niebezpiecznych zwyczajów szkolnych, które prowadzą do przemocy i konfliktów. Podkreślono, że odpowiedzialność powinna być indywidualna, a nadzór nauczycielski bardziej skuteczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA