logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALPHARD Hannibal 18 - nada się na kolumnę basową?

roninww 05 Lis 2008 17:02 6978 31
REKLAMA
  • #1 5704847
    roninww
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Zamierzam zrobić jakiegoś basa na imprezki max. 100 osób, stąd pytanie czy ALPHARD Hannibal 18 nada się na jakąś paczkę? Czy dać sobie z tym spokój poszukać czegoś innego? Macie jakieś propozycję na coś innego? Mam do wydania na dzień dzisiejszy 600zł (+/- 100zł) na głośnik.
  • REKLAMA
  • #2 5704927
    Kuba19
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    czlowieku z taka kasa mozesz sobie zrobic cale kolumny na zamówienie w niejednej firmie, oni ci wszystko wylicza jakie wymiary pudła, jakie beda najlepsze glosniki do twoich potrzeb a przynajmniej beda wygladac profesjonalnie sprobuje sie dowiedziec od mojego kumpla jaka to byla firma i dam znac na forum narka
  • #3 5704985
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    W jakiej to firmie zrobią Ci profesjonalne subbasy na 18 za 600 złotych? Jak taką podasz to zamówię chyba od razu 20 sztuk... Dobra 800 kosztuje około 1000 złotych, przeciętna - 600 a ty za taką kase chcesz całą kolumnę? Jeśli kupisz za 600 złotych głośnik, to razem z wykończeniem obudowy zmieścisz się w około 900 złotych.
    Co do głosnika to ja bym sobie darował tego Alpharda... Może Beyma? Np. SM 118N ? Selenium 18WS600 czy też B&C 18PS76.
  • #4 5705028
    roninww
    Poziom 10  
    600zł przeznaczyłem na sam głośnik. O obudowy się nie martwię ojciec posiada zakład stolarski także pudła będę miał za niewielkie pieniądze i będą na pewno zrobione profesjonalnie, jedynie musiałbym mieć projekt ale z tym już chyba nie będzie dużego problemu. W przyszłości chcę mieć 2 takie basy i pytanko czy te 18" nie będą za duże jak na taką sale? może zrobić coś na 15"?
  • REKLAMA
  • #5 5705179
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    IMHO lepiej będzie zrobic na 15tkach bo to mobilniejsze a za 500-600zł znajdziesz dobry przetwornik :)
  • #6 5705423
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Do 100 osób spokojnie wystarczy 15`` i tez bym tak uderzał co do głośników to polecam B&C.
  • #7 5706025
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    Ja mam B&C 15PS100 i jest to masakrator, ale wymaga mocnego wzmacniacza
  • #9 5706215
    Kuba19
    Poziom 12  
    Hanssenn głośniki tak nazywa sie firma 2 lata temu robilismy tam kolumny na zamówienie i za pare zaplacilismy ok 1000zl. Spokojnie wystarczaja za imprezy dla ok 100 osob

Dodano po 7 [minuty]:

niby firma nie jest zbyt dobra ale na nasze zamowienie wlozyli nam glosniki innej firmy i policzyli za nie po cenie hurtowej
  • #10 5706321
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    może i by dało rade B&C mają

18 PS 76 - 600W 4 lub 8 ohm
    15 PS 100 - 700W ale są chyba tylko 8 ohmowe

więc może nie wykorzystasz ich w pełni...
    W sumie nie wiadomo ile wat ma twój wzmacniacz ale jak ktoś tam zapinał im peavey'a 700w i było dobrze tylko ile ohm?

ja podaje swojemu 1,5kw i sieje spustoszenie

PS Hasnsen to nie ta liga
  • REKLAMA
  • #11 5707759
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    ale napisaŁ, ze same budy od hannsena :P Ale i tak jakoś tego nie widzę, jeśli robią taki głosnikowy szajs to jak mogą zrobi dobre budy
  • #12 5707849
    roninww
    Poziom 10  
    Paczek od tej firmy nie wziąłbym na pewno ponieważ według mnie tam na 1 miejscu według kryteriów jest wygląd dźwięk jest może dopiero 2?! a w sprzęcie estradowym na 1 miejscu jest chyba dźwięk? Tak mi się przynajmniej wydaje....
  • #13 5708223
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    Hannibal nie jest nic dobrym (niestety) niewiele drożej (100zł) mamy np STX 18" która gra dużo lepiej i jest głośnikiem godnym polecenia:)

Albo zestaw 2x15" np od STX zagra tez duzo mocniej niz wymieniony Hannibal
  • #14 5708771
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Dobrze jak byś wiedział jaką mocą dysponujesz bo wzmacniacz jest nawet ważniejszy od głośnika ale 18 PS 76 ja polecam
  • #15 5709604
    Kuba19
    Poziom 12  
    A alphard to moze ta liga. ludzie tu chlopak chce kolumny na impreze a nie do burzenia scian a pozatym to od czegos trzeba zaczac. czy nie zal by wam bylo jakby chlopak spalil sobie basy za jakies 600?? takie sa poczatki prowadzenia imprez
    ps. sam to przechodzilem i wiem jak to boli, wiec pozwolcie mu spróbowac na sprzecie z nizszej półki, a dopiero jak bedzie wiedzial z czym "to sie je" to wtedy niech probuje na drogim sprzecie. ja zaczynalem od kolumn za 250 zl za jedna ale przynajmniej jak zadymilo sie ze wzmacniacza i kolumn nie bylo mi szkoda

Dodano po 5 [minuty]:

a co do paczek od hannsena to jeszcze bys sie chlopie zdiwil ile to potrafi wytrzymac
  • #16 5709639
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    A może chłopak ma pojęcie i chce coś na poziomie

Ps głośnik B&C za 600zł to nie jest "drogi sprzęt" to porządny sprzęt za rozsądne pieniądze
  • #17 5709733
    roninww
    Poziom 10  
    Kupa 19
    Na sprzęcie znam się trochę. Nie każdy pali sprzęt, jak już inwestować to raczej w miarę porządnie nie chciałbym za jakieś pół roku zmieniać znowu basa, bo to by było bez sensu.
  • #18 5709756
    Kuba19
    Poziom 12  
    moze i ma pojecie, ale nam tego nie powiedzial zreszta my tu mozemy tylko gdybac a on i tak kupi to co zechce, ja uczylem sie na wlasnych bledach, teraz gram na sprzecie peavey'a, ale sam musialem dojsc do tego ktory bedzie najlepszy dla moich potrzeb

Dodano po 4 [minuty]:

roninww ale nie masz pewnosci co on ma za wzmacniacz, rozne przypadki bywaja, sam bylem swiadkiem jak kumpel gral na koncowce holywood'a (milo wspominam ten sprzet) i kolumnach peavey'a i wywalil basy poprostu je wydmuchalo i tak juz zostaly, ps sprzet wart ok. 1800zl poszedl w "kosz"

Dodano po 1 [minuty]:

jezeli chlopak chce niech inwestuje w kolumny nawet za 1500 zl jedna ale niech kupi odpowiednia koncówke bo szkoda glosników

Dodano po 1 [minuty]:

jezeli chlopak chce niech inwestuje w kolumny nawet za 1500 zl jedna ale niech kupi odpowiednia koncówke bo szkoda glosników
  • REKLAMA
  • #19 5709851
    roninww
    Poziom 10  
    Ale ja to rozumiem i wiem ze jeśli kupię takie dwa basy na głośnikach B&C to końcówka będzie do wymiany a mam jeszcze nadstawki na alphardzie 2xps12 i beymie SMC2012/N na kolumnę i wydaje mi się ze ta końcówka którą posiadam poradzi sobie z tymi nadstawkami, a już do takich basów zakupie coś z "górnej" półki lecz w późniejszym terminie...
  • #20 5709872
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    i co z tego że te hannsen potrafi wytrzymac jak brzmi jak karton?? ;]
  • #21 5712295
    Kuba19
    Poziom 12  
    widze ze was nie przekonam do tego jaka mam opinie o tej firmie, a moze poprostu mi sie udalo z tymi paczkami, wszytsko jest mozliwe ja tylko mowie o tym co mnie spotkalo...
    ps. gdybys uslyszal te kolumny nie powiedzialbys ze paczki sa od hannsen'a
  • #22 5712392
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    nikogo nie musisz przekonywać to twoje prywatne zdanie :)
  • #23 5712495
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Cytat:
    A alphard to moze ta liga.

Alphard z serii Hannibal to ZUPEŁNIE inna liga niż Hannsen. Dużo, dużo lepszy głośnik, którego można nazwać profesjonalnym. Z wyrobami hannsena podobnej jakości się nie spotkałem jeszcze. Większość jest raczej marnej jakości. Może nam powiesz, jakie to głośniki siedzą w tych budach - i sprawa się wyjaśni....

Cytat:
    czy nie zal by wam bylo jakby chlopak spalil sobie basy za jakies 600?

A dlaczego kupując sprzęt zakładać, że się go spali? :) Poza tym kolega chyba już napisał, że co nieco się zna.

Cytat:
    kumpel gral na koncowce holywood'a (milo wspominam ten sprzet)

Tanie końcówki hollywooda to totalne badziewie. Nic dziwnego, że mógł spowodować uszkodzenie głośników.

Cytat:
    teraz gram na sprzecie peavey'a, ale sam musialem dojsc do tego ktory bedzie najlepszy dla moich potrzeb

Peavey produkuje obecnie sporo badziewia, więc rozumowanie na zasadzie "marki" nie ma zbyt wielkiego sensu, chociaż jest jeszcze kilku producentów, którzy produkują wyłącznie towary dobrej jakości - np. wspomniany B&C.

Słyszałem też o ludziach, którzy mówili jak to Creative 5.1 dawał świetnie radę na imprezie na 50 osób, więc nie dziwi mnie, że mówisz, że te Hansseny dają radę.
  • #24 5712606
    auroxik
    Poziom 26  
    STX 18" jeśli nie masz kasy na B&C bo w końcu za coś musisz wykończyć obudowy pod głośnik a to też troche kosztuje

w B&C bedziesz mial Pro Brzmienie i Dynamiki dużo ale STX wiele mu nie odbiega
  • #25 5712696
    roninww
    Poziom 10  
    Jestem bardziej przekonany co do firmy B&C tylko jeszcze nie do końca wiem jaki model, jeśli mówicie ze ta firma jest dobra, zakupiłbym go w troszkę późniejszym terminie ze względu na tą cenę a co do wykończenia obudowy to się nie martwię bo to nie jest zbyt duży wydatek ponieważ same "gołe" pudło będę miał za darmo:D
  • #26 5712751
    auroxik
    Poziom 26  
    B&C PS76 albo PS100 :)
  • #27 5712793
    roninww
    Poziom 10  
    Zdecydowanie ps100 a czy są takie 4 ohmowe ? A właściwie jaka jest różnica między głośnikiem 4 a 8 wiem co nieco na ten temat wiec chciałbym się dowiedzieć troszkę więcej które głośniki będą lepiej grały na sali max 100 osób?
  • #28 5713961
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    ps 100 są tylko 8 ohm
  • #29 5714143
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Możliwe że istnieje możliwość ściągnięcia wersji 4 ohm, trzeba by napisać do panów z NAW, chodź to pewnie też by potrwało troche...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania głośnika ALPHARD Hannibal 18" jako kolumny basowej na imprezy do 100 osób przy budżecie około 600 zł na sam głośnik. Uczestnicy sugerują, że za tę kwotę można kupić dobrej jakości głośnik, ale lepiej rozważyć modele 15", które są bardziej mobilne i wystarczające na taką wielkość sali. Krytykowane są głośniki Hannibal i produkty firmy Hannsen ze względu na jakość dźwięku i wykonania, natomiast polecane są marki B&C (np. modele 18PS76, 15PS100) oraz STX (np. 18"). Podkreślono, że ważna jest odpowiednia końcówka mocy, która musi być dopasowana do impedancji i mocy głośnika, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano, że B&C oferuje solidne, profesjonalne przetworniki w rozsądnej cenie, a modele 15" mogą być lepszym wyborem na imprezy do 100 osób. Omówiono także kwestie impedancji (4 vs 8 ohm) i możliwości łączenia głośników w mostek dla lepszego wykorzystania wzmacniacza. Autor planuje wykorzystać własne obudowy wykonane w zakładzie stolarskim, co obniża koszty. Podsumowując, rekomendowane jest zainwestowanie w głośniki B&C lub STX, raczej 15" niż 18", z odpowiednią końcówką mocy, aby uzyskać dobry dźwięk i trwałość sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA