logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 2045 - niewidoczne kopie, brak developera na wałku magnetycznym

RICOMAN 06 Lis 2008 08:44 1373 8
REKLAMA
  • #1 5707028
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie!

Mam poważny problem z Aficio 2045. Kserokopiarka robi prawie niewidoczne kopie. Powodem okazał się brak developera na wałku magnetycznym. Co dziwne po wykonaniu ręcznie kilku obrotów mieszadłem wywoływaczki obraz znowu wracał i był idealny przez kilka kolejnych kopii i problem znowu wraca.
    Idąc dalej tym tropem zaczałem szukać przyczyny w napędzie wywoływaczki. jak na złość działa bez zarzutu ale dla pewności tez go podmieniłem ze sprawdzonej maszyny. 1000 kopii OK i znowu to samo.
    Podmieniłem również wywoływaczkę i płytkę wysokiego napięcia.

Nie wiem czy można to połączyć ale czasami bez konkretnej przyczyny kserokopiarka się zacina. tak jakby nie miała siły dalej tej kopii przepchnąć i zostaje w piecu.

POMOCY!!!
  • REKLAMA
  • #2 5707043
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    sprawdz jak działa napęd wywoływaczki czy ona sie napewno kręci
  • #3 5707084
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Wyciagnalem wywoływaczkę i w trybie serwisowym na check inp/output sprawdzałem kilka razy.
    kręci sie bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #4 5707264
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Jeżeli jest goły wałek magnetyczny, to albo nie ma dewelopera tyle ile trzeba (najlepiej wysypać i zważyć) albo mieszadło się zatarło i się w środku nie obraca.
  • #5 5707458
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Wywoływaczki zeby sie juz u Klienta nie bawić nie robiłem tylko wzialem z innej sprawdzonej maszyny. Po 4 tys. kopii taki sam problem jak w poprzedniej wywoływaczce.
  • REKLAMA
  • #6 5708323
    olita
    Poziom 11  
    Po lewej stronie wywoływaczki jest blaszka, która ją dociska do napędów! Jeżeli jest odgięta to wywoływaczka trochę się wysuwa i przestaje się kręcić wałek magnetyczny.

Dodano po 7 [minuty]:

W 2045 nie ma blaszki tylko przesuwany plastik ale robi to samo co blaszka w 1045.
  • REKLAMA
  • #7 5748784
    RICOMAN
    Poziom 12  
    No i nic!!!
    2 tygodnie spokoju i znowu ten sam problem!!!

maszyna na nowej wywoływaczce zrobiła ok. 4 tys. kopii i znowu nie ma developera na wałku. Ewidentnie wychodzi na to ze nie kręci się wałek, ale cały układ napedzajacy został tez wymieniony i na kodach kręci bez zarzutu!!!
  • #8 5752827
    aimserwis

Poziom 13  
    Ocena: 3
    Kolego pozwolisz że przyłączę się do problemu, bo sam taki miałem.
    Sprawdź położenie wywoływaczki - chodzi o odległość od tylnej ścianki czy nie jest tak jak u mnie że odsuwała się od napędu podczas pracy i traciła napęd, po prostu wysuwała się do przodu maszyny. Nie wiem dlaczego tak było ale jedna z kilku które mam w obsłudze tak robiła zablokowałem ją i pomogło.
    Konto firmowe:
    A i M Serwis
    ul. Czesława Miłosza 28, Mogilno, 88-300 | Strona WWW: www.aimserwis.pl
  • #9 5756449
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    Zgadzam się z aimserwis , może wywoływaczka nie jest zablokowana w określonej pozycji , jak masz drugą maszynę to podejżyj jak tam jest to rozwiązane

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Aficio 2045 polega na prawie niewidocznych kopiach spowodowanych brakiem developera na wałku magnetycznym. Po ręcznym obróceniu mieszadła wywoływaczki obraz na chwilę wraca do normy, jednak problem powraca po kilku kopiach. Napęd wywoływaczki działa poprawnie, co potwierdzono testami i wymianą na sprawdzony z innej maszyny, jednak po około 4000 kopii problem się powtarza. Wymieniono również wywoływaczkę i płytkę wysokiego napięcia bez trwałego efektu. Możliwą przyczyną jest przesuwanie się wywoływaczki, co powoduje utratę napędu wałka magnetycznego – w modelu 2045 zamiast blaszki dociskowej stosowany jest przesuwany plastik, który może nie utrzymywać wywoływaczki w prawidłowej pozycji. Zablokowanie wywoływaczki w odpowiedniej pozycji może rozwiązać problem. Dodatkowo zdarzają się zacięcia kopiarki, co może być związane z brakiem siły napędu podczas przepychania kopii przez piec.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA