logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić zapchane dysze w drukarce Lexmark po napełnieniu kartridża?

btomko 24 Paź 2002 00:19 3211 11
REKLAMA
  • #1 56937
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    NABIŁEM KARDRICZ DO DRUKARKI LEXMARK I MAM ZAPCHANE DYSZE BO MI NIE DRUKUJE CZYM SIE JE CZYSCI I W JAKI SPOSÓB DRUKARKE KUPIŁEM NIE DAWNO I PROSZE O PORADY Z GÓRY DZIĘKUJĘ
  • REKLAMA
  • #2 56945
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    W sklepach z art.kreślarskimi są takie płyny do rapitografów (Rotring,Staedtler).Rozcieńcz to w wodzie (kilka kropel na np.15-20 ml.wody) i spróbuj postawić to na nasączony jakiś wacik (dobrze jest obciążyć taki pojemnik) na jakieś 3-5 min.(Uwaga ten płyn do rapitografów jest b.stężony).Powinno pomóc.A jakim tuszem nabiłeś.Bo jak HP to możesz wyrzucić.
  • REKLAMA
  • #3 56950
    uaz
    Ocena: 47
    Jaka to jest drukarka ?

Ja mam HP 710 - dość przyzwoite efekty dawała ciepła woda, albo denaturat. Bardzo ważny jest terz sposób napełniania.
  • REKLAMA
  • #5 56954
    uaz
    racja, dykta przebarwia - ja stosuję ale nie barwioną - mam tego spore ilości i stosuje alternatywnie zamiast spirytusu ( poza celami spożywczymi - jakby co ! )
  • REKLAMA
  • #6 56955
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    GŁOWICA NIE BYŁA MOCNA UZYWANA WYDRUKOWAŁA TYLKO JEDEN POJEMNIK TUSZU DENATURATEM JUZ PRÓBOWAŁEM NIC TO NIE POMOGŁO SPRÓBUJE TYCH POZOSTAŁYCH SPOSOBÓW
  • #9 56986
    uaz
    mgim napisał:
    uaz napisał:
    ........ ja stosuję ale nie barwioną ......

A co - przesączyłeś przez chleb..... :D :D

Ciężko, bo ciężko - ale idzie taką kupić
  • #10 57058
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    ja kiedyś miałem taki sam problem z Epsonem. Mój sposób jest sprawdzony i powinien zadziałać. Do słoika wkładasz trochę waty, kilka kropel wody, na to kładziesz kardridz tak aby głowica leżała na mokrej wacie. Zakręcasz słoik i zostawiasz na dzień lub dwa. Potem śmiga jak nowe.
    A tak apropos. Już dawno przeszedłem na HP i nie mam żadnych problemów. Fakt, że tusz może trochę droższy ale po pierwsze 0 preblemów i kombinacji a i tak starcza na więcej niż w epsonach, lexmarkach i canonach.
    Powodzenia
  • #11 523052
    Łukasz K
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Witam.
    Ja mam problem z lexmarkiem Z43. Nie napełniiłem od razu kerdridza kolorowego i chyba zasechł. Następnie nalałem nowego tuszu fulmarka do komór i dalej nie chce drukować. Czy włożenie kerdridza do ciepłej wody pomoże?
  • #12 553193
    Plutek
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Nie pomoże jak leży kilka dni, dykta też nie, wlana do kardridża zaślepi dusz, atrament gęstnieje, przekonałem się o tym, najlepsze płyny do głowic, pomagają jeżeli kardridż leży zaschnięty nie dłużej niż dwa trzy tygodnie

Podsumowanie tematu

✨ Problem zapchanych dysz w drukarce Lexmark po napełnieniu kartridża tuszem jest często związany z zaschnięciem atramentu lub użyciem nieodpowiedniego tuszu. Zalecane metody czyszczenia obejmują moczenie głowicy na nasączonym waciku z rozcieńczonym płynem do rapitografów (np. Rotring, Staedtler) lub użycie denaturatu bądź spirytusu, które mogą rozpuścić zaschnięty tusz. Ważne jest, aby nie stosować barwionych płynów, które mogą dodatkowo zanieczyścić głowicę. Metoda polega na umieszczeniu kartridża głowicą na wilgotnej watce w zamkniętym pojemniku na kilka godzin do dwóch dni, co pozwala na rozpuszczenie zaschniętego tuszu i przywrócenie drożności dysz. W przypadku dłuższego zaschnięcia (powyżej kilku tygodni) czyszczenie może być nieskuteczne. Użytkownicy wskazują, że tusze oryginalne, np. HP, rzadziej powodują problemy, a napełnianie kartridży wymaga ostrożności, by uniknąć zatkania dysz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA