Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router i polaczenie PPPoE

zyziu10 12 Lis 2008 15:49 20726 37
  • #1 12 Lis 2008 15:49
    zyziu10
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam maly problemik ze skonfigurowaniem swojego lacza internetowego. Mam w domu 2 komputery, laptopa i blaszaka a lacze mam tylko jedno i szczerze mowiac mi wystarczy, chociaz czasem net przydaje sie na obydwoch komputerach dlatego tez kupilem sobie niedawno routera TP-LINK TL-R402M i w sumie z poczatku nie mialem z nim problemu, podlaczylem skonfigurowalem i net byl i na jednym i drugim kompie.

    Pare dni temu jednak zaczely mnie draznic limity na niektorych serwisach, dotyczace tego samego nr IP. Poniewaz jestem w sieci osiedlowej i mialem wewnetrzne IP to wszystkie komputery z mojej sieci laczace sie z danym serwisem byly widoczne pod jednym ogolnym IP sieci, stad tez mialem limity na serwisach ktorych w ogole w danym momecie nie odwiedzalem..

    Poszedlem do Administracji sieci wiec i poprosilem o IP zewnetrzne i przydzielili mi je nawet w ten sam dzien i tutaj zaczynaja sie schody.

    Podlaczajac kabel bezposrednio do komputera, lacze sie normalnie z internetem uzywajac tego przydzielonego mi zewnetrznego adresu IP zgodnie z instrukcja zawarta na stronie
    http://neostrada.info/instalacja.php

    IP zewnetrzne uzyskuje poprzez protokol PPPoE. Tylko nie rozumiem dlaczego w polaczeniach sieciowych musze miec teraz 2 aktywne polaczenia, jedno to moja normalna siec lokalna a drugie to to polaczenie szerokopasmowe ktore zostalo mi teraz przydzielone.

    W kazdym badz razie gdy chce podpiac sie pod routera to normalnie mam tak jak i wczesniej lacze z sieci wewnetrznej ale juz za pomoca PPPoE polaczyc sie nie moge i nie mam pojecia dlaczego, skoro router mam w sumie tak skonfigurowany jak komputer, chyba ze cos przeoczylem.

    Prosze o pomoc i z gory dziekuje.

    Pozdrawiam.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 12 Lis 2008 16:37
    stygma
    Poziom 23  

    Moim zdaniem wszelkie informacje dotyczące zmian w sposobie łączenia powinineś uzyskać od administracji. Po przypisaniu Tobie zewnętrznego IP powinieneś usłyszeć, że masz ustawić na sztywno wewnętrzny IP lub/i podać im adres MAC swojej karty. Po powrocie od administratora te dane wprowadzić do (działąjącego wcześniej ) routera wybrać protokół PPoE i powinno działać.
    W blaszaku i laptoku (o ile w ogóle powinieneś coś zmieniać) powinieneś konfigurując wybrać opcję coś, jak "łączę się z Internetem za pomocą innego komputera".
    Powinieneś mieć po jednym połączeniu na blaszaku i laptoku.

    pozdrawiam stygma

    0
  • Pomocny post
    #3 12 Lis 2008 17:11
    baczek007
    Poziom 23  

    Polaczenia masz dwa poniewaz polaczenie lokalne, jest jakby twoim fizycznym polaczeniem, a jest polaczeniem "logicznym" umozliwiajacym dostep do internetu.
    Wymien, o ile mozesz, na np WL-5460. Na tym APeku mozesz skonfigurowac polaczenie PPPOE.
    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #4 12 Lis 2008 17:22
    tzok
    Moderator Samochody

    Kiedy łączysz się przez router, to połączenie PPPoE musisz nawiązywać za pomocą routera a nie komputera. Czyli wtedy w komputerze masz jak dawniej tylko połączenie lokalne z automatyczną konfiguracją, natomiast połączenie PPPoE konfigurujesz na routerze. Obydwa komputery za routerem będą "wychodziły" przez jeden publiczny adres IP, i nie będą mogły działać jako serwery o ile nie przekierujesz im portów na routerze, bądź nie umieścisz jednego z nich w DMZ.

    0
  • #5 12 Lis 2008 19:54
    zyziu10
    Poziom 9  

    baczek007 - nie bardzo mam mozliwosc wymiany, ale na tym routerze tez mam mozliwosc skonfigurowania polaczenia przez PPPoE tylko ze.. tu kolejny problem.

    tzok - Wlasnie tez tak myslalem z poczatku zeby polaczenie PPPoE na routerze a na kompie zeby tylko local zostal, ale tu tez nie ma tak prosto. Wybieram w panelu konfiguracji

    Network >> WAN >> WAN Connection Type PPPoE

    podaje login i pass i tyle, zapisalem ustawienia dalem connect i ciagle go tylko linkuje pare razy a pozniej automatycznie sie rozlacza czyli zwyczajnie nie moze sie polaczyc przez PPPoE router. Nie wiem, moze w advanced tam jeszcze trzeba cos pozmieniac ale nie bardzo sie orientuje co i jak tam mozna pozmieniac zeby dobrze bylo.



    moze musze jeszcze wypelnic cos, ale nie wiem za bardzo co niestety.

    Stygma - tez wlasnie myslalem ze dadza mi jakies konkretniejsze info a nie tylko linka w mailu do konfiguracji neostrady heh, no ale cuz dobrze ze chociaz za darmo podpieli mnie do puli IP publicznych :P
    Z adminami nie chce tez za bardzo poruszac tego tematu bo w sumie nie wiem nawet jak zareaguja na tego routera i czy nie beda mieli jakis zastrzezen do tego ze dziele sobie lacze.
    Adres MAC maja w swojej bazie z mojego blaszaka, przypisalem taki sam do lapka i oczywiscie teraz na routerze tez go sklonowalem.

    Dziekuje za tak szybka pomoc.

    0
  • Pomocny post
    #6 12 Lis 2008 20:28
    tzok
    Moderator Samochody

    Zamiast Connect on Demand ustaw Connect Automatically.

    Jeśli zmieniłeś w laptopie adres MAC na taki sam jak ma stacjonarny PC to nie możesz tych komputerów jednocześnie podłączać do routera!

    0
  • #7 12 Lis 2008 20:41
    zyziu10
    Poziom 9  

    niestety przy Connect Automatically jest to samo, automatycznie stara sie laczyc ale jakos mu niestety nie wychodzi ;<

    uups a czemu tak w ogole nie mozna podlaczac tych samych MACow do routera? bo w sumie to nawet o tym nie pomyslalem przy podlaczaniu go, ale fakt w takim wypadku juz na lapku nawet nie jest mi potrzebny ten zmieniony MAC bo na routerze jest a on pozniej dzieli tylko.

    Ahh chyba juz wiem.. Tak samo jak w sieci podszywajac sie pod kogos przypisujac czyjs adres MAC sobie, pozbawiamy dana osobe lacza wiec i w sumie tu chyba tak samo to dziala heh, cuz czlowiek uczy sie na bledach.

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Lis 2008 22:00
    stygma
    Poziom 23  

    zyziu10 napisał:
    Adres MAC maja w swojej bazie z mojego blaszaka

    Spróbuj się połączyć z tym MAC jeszcze raz z blaszaka i wpisz w cmd:
    Code:
    ipconfig/all

    Jeżeli maskę podsieci masz 255.255.255.255 to leżysz - nie podzielisz, masz łącze na jeden komputer.

    Jeżeli maskę masz 255.255.255.0 i w routerze masz opcję "MAC clone", czy podobną - klonowanie MAC, odłącz się od sieci (cały czas mowa o blaszaku), podłącz do routera, zaloguj się z blaszaka do routera i kliknij "MAC clone", czyli uruchom klonowanie. Zmień MAC na laptoku na inny niż routera i blaszaka (oba mają ten sam).

    Jeżeli ręcznie ustawiasz MAC (nie klikasz) na routerze, wpisz ten adres MAC blaszaka - router ma mieć adres blaszaka, którym przed chwilą połączyłeś się, co by sprawdzić ipconfig/all.
    Na blaszaku zmień MAC na inny i na laptoku na inny niż routera i inny niż blaszaka (chyba lekko gmatwam), każdy komputer (router to też komputer) niech ma inny MAC.

    pozdrawiam stygma

    -1
  • Pomocny post
    #9 12 Lis 2008 22:44
    tzok
    Moderator Samochody

    stygma napisał:
    Jeżeli maskę podsieci masz 255.255.255.255 to leżysz - nie podzielisz, masz łącze na jeden komputer.
    Napiszę krótko - bzdura!

    0
  • #10 13 Lis 2008 07:20
    zyziu10
    Poziom 9  

    Stygma - pierwsze slysze z ta maska podsieci, ale nawet jakby to ja mam 0 na koncu, wiec jest ok.

    Mam na routerze clone MAC i tak tez robie, loguje sie do panelu routera na blaszaku, klonuje MAC i gdy wybieram rodzaj polaczenia jako Dynamic IP to jasne, laczy sie bez problemu i na lapku i na blaszaku. Jednak gdy na routerze wybieram polaczenie PPPoE tak jak na screenie wyzej i nie zmieniam zadnych ustawien domyslnych, tylko wpisuje podany mi login i haslo to polaczenie sie tylko linkuje a pozniej sie odlacza i nie mam pojecia dlaczego taki problem ma z polaczeniem przez to PPPoE akurat a szkoda bo chcialbym moc korzystac w pelni z internetu.

    0
  • Pomocny post
    #11 13 Lis 2008 09:43
    tzok
    Moderator Samochody

    Ta maska tyczyła się połączenia PPPoE a nie Ethernetowego... jednak bez względu na nią powinno to działać, w końcu na routerze działa NAT i jedynym urządzeniem widocznym od strony sieci ISP jest router - więc jest on właśnie tym jedynym możliwym do podłączenia komputerem.
    Swoją drogą ta maska nie jest poprawna, min. to 255.255.255.254 i używa się tego do łączenia routerów w sieci szkieletowej (nie każdy router potrafi to obsłużyć). Teoretycznie można się spotkać z maską /32 przy połączeniach PPPoE, np. Neostrada (którą, jak wiadomo można rozdzielać na routerze bez problemu).

    Jedno co mi przychodzi do głowy to niezgodność protokołów autoryzacji PPPoE - niestety możliwych jest kilka (MS CHAP, PAP), a Twój router nie daje możliwości wyboru.

    0
  • #12 13 Lis 2008 11:26
    zyziu10
    Poziom 9  

    Czyli jednym slowem jesli chce miec neta na 2 kompach to musze zostac na polaczeniu lokalnym i wewnetrznym IP bo niestety ale chcac troche przyoszczedzic zakupilem router o kant... pupy? ;)

    0
  • Pomocny post
    #13 13 Lis 2008 14:07
    tzok
    Moderator Samochody

    Tego nie powiedziałem, osobiście nie miałem doczynienia z autoryzacją PPPoE w sieci Ethernet... trzeb by wykonać więcej testów.

    0
  • Pomocny post
    #14 13 Lis 2008 14:38
    Tommy82
    Poziom 39  

    Ruter powinien mieć gdzieś loga spróbuj go znaleźć i wklej nam tu zawartość może to na coś naprowadzi.

    0
  • Pomocny post
    #15 13 Lis 2008 17:30
    stygma
    Poziom 23  

    Edith:
    Wywalłem, bo głupoty napisałem, chodzi mi o to, czy na pewno masz wybierać PPPoE, czy wcześniej (przed przyznaniem stałego IP) też się tak łączyłeś?




    pozdrawiam stygma

    0
  • Pomocny post
    #16 13 Lis 2008 18:15
    blabladadevil
    Poziom 1  

    Tylko router powinien być skonfigurowany do połączenia PPPoE.

    0
  • #17 15 Lis 2008 07:44
    zyziu10
    Poziom 9  

    Log po probie polaczenia routera przez PPPoE

    Code:
    Log
    
    Index   Log
    1   0008:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    2   0008:LCP RX Req,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    3   0008:LCP tx Ack,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    4   0009:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    5   0009:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    6   0009:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    7   0009:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    8   0010:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    9   0010:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    10   0011:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    11   0011:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    12   0011:LCP RX Req,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    13   0011:LCP tx Ack,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    14   0011:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    15   0011:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    16   0012:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    17   0012:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    18   0013:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    19   0013:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    20   0013:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    21   0013:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    22   0014:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    23   0014:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    24   0014:LCP RX Req,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    25   0014:LCP tx Ack,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    26   0015:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    27   0015:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    28   0015:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    29   0015:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    30   0016:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    31   0016:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    32   0017:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    33   0017:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    34   0017:LCP RX Req,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    35   0017:LCP tx Ack,Auth=C2;23;05;Magic=04B8A2FC;
    36   0017:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    37   0017:LCP RX Rej,MRU=FFFF;
    38   0018:LCP tx Req,MRU=FFFF;Magic=00006554;
    39   0018:PPPOE: request timeout.
    40   0042:PPPoE: Automatically dialing.
    H-Ver = R402Mv2 10C222BA : S-Ver = 3.4.0 Build 070416 Rel.57373na
    L = 10.0.0.1 : M = 255.255.255.0
    Mode = PPPoE : W = 0.0.0.0 : M = 0.0.0.0 : G = 0.0.0.0
    Free=1020, Busy=4, Bind=2, Inv=0/0, Bc=0/0, Dns=0, cl=45, fc=0/0, sq=10/11


    przyznam ze ja za wiele z tego nie rozumiem heh.

    Tzok, moge robic tyle testow ile bedzie trzeba, tylko powiedz jakie sa potrzebne ;)

    stygma, wczesniej, przed przyznaniem stalego IP, ustawialem na routerze normalnie dynamiczne IP i automatycznie sam mi pobieral wszystkie informacje z sieci i nie bylo zadnego problemu. Problem wystepuje tylko gdy chce sie polaczyc za pomoca PPPoE na routerze.

    blablabladadevil, wlasnie tylko router skubaniutki nie chce sie konfigurowac w ten sposob ;)

    zamieszcze kolejne screeny nawet

    Gdy lacze sie bezposrednio z kompem, bez routera, wykorzystujac polaczenie PPPoE, pobiera mi takie dane.


    xxx

    No i oczywiscie tak to wtedy wyglada:


    xxx

    Po ustawieniu PPPoE na routerze, status routera:

    xxx

    Ustawienia DHCP, moze w tym cos nie tak?

    xxx

    a takie mi ustawienia wykrywa przy automatycznym pobieraniu info o laczu przez routera, gdy sie lacze przez dynamiczne IP czyli tak zeby wszystko dzialalo jakos.

    xxx

    0
  • Pomocny post
    #18 15 Lis 2008 14:53
    stygma
    Poziom 23  

    Jednak masz dla PPPoE maskę 255.255.255.255, ale tzok w delikatny sposób zasugerował mi, że pomyliłem maskę z ttl, więc to nie to.

    Na pierwszym obrazku w "Karta PPP Połączenie szerokopasmowe" masz inny MAC niż na trzecim obrazku w polu WAN. Może na taki spróbuj zmienić?
    Edith:
    eee, to chyba też nie to, pewnie jakiś adres Windows...

    Ustawienia DHCP dotyczą Twojej sieci, czyli blaszaka i laptoka, więc nie grają roli.

    pozdrawiam stygma

    Edith2:
    Na pierwszym obrazku w ipconfig (poł. szerokopasmowe) masz wyłączone DHCP, może spróbuj

    w tej

    zakładce wpisać ten IP z ipconfig "Karta PPP Połączenie szerokopasmowe" w polu ISP specified address i zaznacz "use IP address specified by ISP".
    To adres z puli Twojego dostawcy.

    0
  • Pomocny post
    #19 15 Lis 2008 21:27
    Jarek.b1
    Poziom 19  

    Tak przeczytałem wszystkie odpowiedzi i tak mi się wydaje że dla połączeń PPPoE w routerze powinno się wybrać takie połączenie PPPoE - takie połaczenia są uwierzytelniane przez nazwę użytkownika i hasło - wystarczy jak się zapyta admina jakie są ustawienia - wpisać .Po drugie jeżeli filtrują po macach to trzeba sklonować MAC z komputera który był podpięty na początku i działało i wpisać go do routera a w komputerze zmienić na inny. Powinno wtedy wszytko chodzić - spotkałem się już z takimi ustawieniami. Po skonfigurowaniu PPP0E nazwa i hasło wszytko się łączyło i chodziło.

    Pozdrawiam

    0
  • #20 17 Lis 2008 08:15
    zyziu10
    Poziom 9  

    stygma - na wszelki wypadek podmienilem tego MACa i niestety nic nie pomoglo, przypisanie adresu IP na stale z polaczenia szerokopasmowego tez nic nie dalo bo dalej nie moge sie polaczyc niestety. Cos mi sie wydaje ze jednak wina bedzie po stronie routera i za wiele sie z tym juz nie zrobi heh..

    Jarek.b1 - tez tak myslalem, mam ustawienia od admina (login i haslo do polaczenia PPPoE), wpisuje tam gdzie trzeba, a polaczyc sie nie moge niestety. Filtruja po MACach i adres ten tez skopiowalem z pierwszego kompa a na kompie przypisalem inny mac (oryginalny z routera :P). Tez myslalem ze to wystarczy by normalnie sie laczyc, niestety tak nie jest i cos ciagle jest nie tak ale nie mam juz pojecia co.. moze faktycznie ostatnim wyjsciem bedzie jeszcze rozmowa z adminem, chociaz chcialbym tego uniknac.

    0
  • Pomocny post
    #21 17 Lis 2008 14:47
    dj.max7
    Poziom 15  

    witam problem pewnie lezy po stronie ustawien prawdopodobnie masz zły mac adres, nieklonuj zadnych adresów mac z kompa tylko ustaw na routerze domyslny mac adres i podaj go adminowi niech wprowadzi do serwera dla twojego połączenia sprawdz tez login i haslo do polaczenia pppoe, po tym zabiegu router powinen sie polaczyc, w kompie i laptopie mac adresy tez zostaw domyslne niezmieniaj adresy IP i DNS automatycznie
    jezeli router ci sie polaczy a niebedziesz dalej mial neta to sprubuj wpisac mu DNS recznie pierwszy 194.204.159.1
    drugi 194.204.152.34
    sa to standardowe dns tepsowskie na 100% dzialajace
    mam nadzieje ze to wystarczy.

    0
  • Pomocny post
    #22 17 Lis 2008 21:00
    kiero36
    Poziom 15  

    Witam.

    Panowie mam skonfigurowany na routerze TL-LINK WR340GD PPPoE i internet działa na dwóch komputerach przez WI-FI prawidłowo.Problem polega na tym, że nie wiem jak ustawić TCP/IP by działała dodatkowo sieć lan.To jest sieć osiedlowa i chciałbym wymieniać się z kolegą plikami lub też grać po sieci.

    0
  • Pomocny post
    #23 17 Lis 2008 22:21
    tzok
    Moderator Samochody

    Tego nie obejdziesz, NAT w routerze odcina Cię od sieci LAN po stronie portu WAN/Internet routera. Możesz co prawda przekierować port 445 i 135-139 ale otoczenie sieciowe nie będzie działać, jedynie po IP będzie można wejść w udostępnione zasoby.

    0
  • #24 17 Lis 2008 22:24
    kiero36
    Poziom 15  

    Ok to jak to ustawić na tym routerze i czy jest możliwość w takim wypadku grania po sieci.

    0
  • Pomocny post
    #25 18 Lis 2008 09:15
    tzok
    Moderator Samochody

    Grania po sieci - tak albo serwer gry uruchamia ktoś inny w sieci, albo Ty przekierowujesz na routerze port, na którym nasłuchuje serwer gry.

    Jak przekierować porty -> instrukcja obsługi Twojego routera.

    0
  • #26 18 Lis 2008 12:13
    kiero36
    Poziom 15  

    Z tego co zrozumiałem, w zakładce Virtual Servers wpisuje port gry i numer IP mojego komputera.OK a jeżeli ja i kolega mamy routery, to jaki adres odpowiada jego komputerowi?Ten co dostaje od dostawcy internetu?Przypominam, że autoryzacja jest przez PPPoE.

    0
  • Pomocny post
    #27 18 Lis 2008 14:01
    tzok
    Moderator Samochody

    Tak, z zewnątrz widziany jest tylko router, pod jego publicznym adresem IP, na wybranych (przekierowanych) portach routera dostępne są usługi, które mogą być dostarczane przez komputery działające za routerem. Z zewnątrz wygląda to tak, jakby był tylko jeden komputer i na nim działały te wszystkie usługi. Stąd też wniosek, że na danym porcie serwer może być uruchomiony tylko na jednym z komputerów za routerem.

    0
  • #28 18 Lis 2008 14:50
    kiero36
    Poziom 15  

    Bardzo dziwna sprawa.Do puki admin nie wstawił PPPoE, nasze komputery pingowały się na wzajem.W tej chwili ja pinguje jego i jest połączenie, a on mojego nie może spingować.Zrobiłem wszystko co kolega zalecił.Poza tym to jest ta sama sieć osiedlowa, a mój adres to 192.168.4.64, jego 192.168.11.200.O co tu chodzi?

    0
  • Pomocny post
    #29 18 Lis 2008 14:57
    tzok
    Moderator Samochody
  • #30 18 Lis 2008 21:01
    kiero36
    Poziom 15  

    Dzwoniłem do admina.Okazuje sie że on sam nie wie jak to uruchomić, także gość sam się zobowiązał to rozwiązać.Jak coś się ruszy to napisze szczegóły, bo widać że coś jest dodatkowo namotane w tej sieci.Próbowaliśmy też łączyć się przez IP publiczne, lecz też bez rezultatów.(admin zapewniał, że każdy ma swoje IP publiczne, ale chyba też bajki nam wciskał, gdyż sprawdziliśmy że niektórzy mają ten sam adres).

    0