Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Internet nie działa po podłączeniu do routera

28 Lut 2014 20:22 6270 55
  • Poziom 9  
    Witam.
    Mam nowy internet kablowy typ autoryzacji PPPoE i jest problem z podziałem na kilka komputerów.
    Kiedy wepnę kabel do komputera wpisze login hasło (PPPoE) połączeniu mam i internet działa ale po podłączeniu: dostawca->router->pc router niby jest połączony z internetem ale internetu nie ma:
    - na Windowsie działa tylko Google a sam Windows pisze: "brak dostępu do internetu"
    - w cmd nie można zrobić pingu bo nie rozpoznaje domen
    - router nie może zrobić pingu bo nie rozpoznaje domen.

    Po podłączeniu bezpośrednio kabla od internetu do komputera i zrobieniu ping Google.pl pisze TTL = 2.
    Poprzednio od innego dostawcy pisało 58.
    Mam zewnętrzne ip.

    Router potrzebuję, żeby rozdzielić internet na: 1 pc stacjonarny + 2-3 urządzenia na wi fi.

    Bardzo proszę o pomoc w ustawieniu tego.

    Router: tl-wr740n od TP-LINK

    Edit:
    blokady na MAC nie ma.


    @ Jeżeli zły dział proszę przenieść.
  • Poziom 21  
    logujesz się do tp-linka i wybierasz: "Network-->WAN" z rozwijanego menu wybierasz "PPPoE" podajesz login i hasło klikasz Conect powinno pobrać IP teraz powinno działać jak podłączysz komputer do żółtego portu powinien dostać IP z DHCP a po wi-fi powinieneś się połączyć bez hasła, jeżeli to będzie za trudne zawsze możesz użyć "Quick Setup" jak ci zadziała to trzeba tylko założyć hasło na wi-fi i zmienić hasło do routera
  • Poziom 9  
    Tak zrobiłem.
    Wybrałem PPPoE wpisałęm login, hasło.
    Kabel od internetu podłączyłem do niebieskiego(WAN)
    komputer do żółtego(LAN).
    Klikam połącz router się łączy pisze ze ma połączenie a internetu nie ma.
    Internet od poprzedniego usługodawcy też miałem PPPoE i z konfiguracją nie było problemu.
    Internetu od nowego dostawcą nie mogę ustawić. Resetowanie routera do ustawień fabrycznych też nie pomogło.Quick setup też nie pomaga. Internetu po podłączeniu przez router nie ma. Tak jak pisałem wyżej, internet działa po wpięciu się bez routera (bezpośrednio kablem do komputera).
  • Moderator Samochody
  • Poziom 43  
    Podejrzana jest wartość TTL. Pokaż w CMD bez routera komendę:
    ping onet.pl
    ping onet.pl -i 150
  • Poziom 21  
    sklonuj MAC-adres "Network-->MAC Clone" jak jest podłączony komputer który ma neta i spróbuj jeszcze raz połączyć się.
  • Poziom 9  
    @hermes-80
    C:\Users\Admin>ping onet.pl

    Pinging onet.pl [213.180.141.140] with 32 bytes of data:
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=24ms TTL=2
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=24ms TTL=2
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=24ms TTL=2
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=25ms TTL=2

    Ping statistics for 213.180.141.140:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 24ms, Maximum = 25ms, Average = 24ms

    C:\Users\Admin>ping onet.pl -i 150

    Pinging onet.pl [213.180.141.140] with 32 bytes of data:
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=24ms TTL=2
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=24ms TTL=2
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=35ms TTL=2
    Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=26ms TTL=2

    Ping statistics for 213.180.141.140:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 24ms, Maximum = 35ms, Average = 27ms

    C:\Users\Admin>

    przez router polecenie ping nie działa sprawdzę zaraz z dnsami od 'tzok'

    @rikardo67:
    sklonowałem i brak różnicy.
  • Poziom 43  
    Jaka to wersja sprzętowa TP-Linka i jaka wersja FW na nim jest.
  • Poziom 9  
    Firmware Version:
    3.12.4 Build 100910 Rel.57694n
    Hardware Version:
    WR740N v1/v2 00000000

    pod routerem pisze:
    TL-WR740N Ver: 1.8
  • Poziom 21  
    A dasz rade wrzucić scren strony "status" tp-linka? i wynik ipconfig /all z kompa jak jest net.
  • Poziom 9  
    ipconfig /all:

    połączenie:
    kabel z internetem -> komputer - internet działa
    (bez routera)


    Microsoft Windows [Version 6.3.9600]
    (c) 2013 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\Admin>ipconfig /all

    Windows IP Configuration

    Host Name . . . . . . . . . . . . : Admin-PC
    Primary Dns Suffix . . . . . . . :
    Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
    IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
    WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    PPP adapter Połączenie szerokopasmowe:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Połączenie szerokopasmowe
    Physical Address. . . . . . . . . :
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.137.144(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
    Default Gateway . . . . . . . . . : 0.0.0.0
    DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled

    Ethernet adapter Ethernet:

    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
    Physical Address. . . . . . . . . : BC-5F-F4-1B-60-90
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::8c2a:5b7:cc9a:1eba%3(Preferred)
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.12.15.170(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0
    Lease Obtained. . . . . . . . . . : 28 lutego 2014 21:37:09
    Lease Expires . . . . . . . . . . : 28 lutego 2014 22:37:09
    Default Gateway . . . . . . . . . :
    DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
    DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 62676980
    DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1A-63-43-25-BC-5F-F4-1B-60-90

    DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
    fec0:0:0:ffff::2%1
    fec0:0:0:ffff::3%1
    NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

    Tunnel adapter Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter isatap.{567CC159-51BE-49C0-A641-22A85896810B}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #3
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    Tunnel adapter isatap.{F751BA91-777D-40FC-AAD9-2BE6B23E84D7}:

    Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
    Connection-specific DNS Suffix . :
    Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #4
    Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
    Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    C:\Users\Admin>

    screen z zakladki status z załączniku
  • Poziom 43  
    Może warto zmienić FW na Gargoyle.
  • Moderator Samochody
    Na tym routerze o wiele lepiej radzi sobie DD-WRT, ale nie w tym tkwi problem a w TTL. Jeszcze dla pewności - jak masz ustawione Secondary Connection i WAN Connection Mode w Network - WAN?
  • Poziom 9  
    Dodałem screena.
    screen z połączenia dostawca - router - komputer (brak internetu na kompie itd)
    ipconfig /all z dostawca - komputer (internet działa)

    Czyli dostawca blokuje mi LAN poprzez TTL? i powinienem na routerze TTL zwiększać ?

    Macie jakiś poradnik albo coś jak zainstalować DD-WRT na moim routerze? czy instalacja na wszystkim wygląda tak samo?
  • Poziom 21  
    zmień IP w DHCP bo masz podobna jak DNS-y dostawcy
  • Poziom 9  
    @rikardo67:
    to z wiersza poleceń jest kiedy mam podpięty internet bez routera
    a screen pokazuje status routera kiedy router jest podłączony do internetu

    a ip dhcp(routera, połączenie: router-komputer) to 192.168.1.1

    wiec na jakie mam zmienić ?

    ustawiałem też dns-y : 8.8.8.8 i 8.8.4.4 i też nie działało

    teraz widzę też że przy połączeniu:
    internet <-> komputer dostaje:
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.12.15.170(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0

    a router od dostawcy dostaje:
    ip 192.168.xxxxx
    i subnet mask : 255.255.255.255

    tak ma być?
  • Moderator Samochody
    Tak, zmień LAN IP na np. 192.168.100.1.

    Na DD-WRT dodajesz do skryptu firewalla linijkę:
    Code:
    iptables -t mangle -I PREROUTING -i `get_wanface` -j TTL --ttl-set 64
    i masz blokadę TTL z głowy.

    Instalacja DD-WRT - najpierw wgrywasz to:
    http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/beta...0-fix/tplink_tl-wr740nv1/factory-to-ddwrt.bin
    ...a następnie to:
    http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/beta...fix/tplink_tl-wr740nv1/tl-wr740n-webflash.bin
    ...oczywiście zakładając, że masz HW v.1.x (naklejka na spodzie routera).
  • Poziom 43  
    Widać że router dostał konfiguracje od ISP na WAN problemem może być DNS ponieważ nakazuje kompom szukać go w sieci LAN (192.168.1.2).

    Zmień adresacje sieci LAN na 192.168.10.1

    Prościej grać Gargoyle i w dodatku konfiguracje TTL masz w GUI.
    Wystarczy przez Upgrade z routera wrzucić ten plik:Link
  • Poziom 9  
    sieć lan czyli ip routera? z 192.168.1.1 na 192.168.10.1 ?
  • Poziom 21  
    Już dostałeś odpowiedź zmieniasz tylko 3 oktet jak ci pasuje 192.168.x. x inne od 1
    EDIT
    @tzok to jest tp-link ze standartowym softem wiec się nie da zastosować tej regułki
  • Poziom 43  
    Kurator125 napisał:
    sieć lan czyli ip routera? z 192.168.1.1 na 192.168.10.1 ?
    Tak
  • Poziom 9  
    zmieniłem ip na 192.168.10.1 i moge pingować strony w internecie i TLL=1
    ale predkość spadła download z 80 do 30 a upload z 80 do 1 :O

    @rikardo67
    tą regułkę mam wpisać w tym nowym sofcie do routera nie standardowym :)
  • Poziom 43  
    Spróbuj FW zmienić na alternatywę - nie wiem czy ten router jest w stanie obsłużyć taką przepustowość łącza - poza tym przepustowość sprawdza się to po kablu, a nie wifi.
  • Poziom 9  
    " poza tym sprawdza się to po kablu a nie wifi. " myk z ttl?
    łącze mam 100/100(na umowie) a te predkosci co podałem wyżej to po kablu z routera

    i mam też zamiar kupić lepszy router tak w okolicach 200zl, co polecacie ?
  • Poziom 43  
    100/100 na pewno nie da rady ;) - nie z tej półki cenowej kupiłeś sprzęt.
  • Poziom 9  
    Router mam od poprzedniego isp który oferował 16/1

    i czy za 200zl spokojnie pociągnie 100/100
  • Poziom 43  
    WR1043 v2 (czarny), Asus RT-N16, WNR3500L v2
    Cytat:
    ale predkość spadła download z 80 do 30 a upload z 80 do 1
    Sklonuj MAC z PC.
  • Poziom 21  
    Kurator125 napisał:
    zmieniłem ip na 192.168.10.1 i moge pingować strony w internecie i TLL=1
    ale predkość spadła download z 80 do 30 a upload z 80 do 1 :O

    @rikardo67
    tą regułkę mam wpisać w tym nowym sofcie do routera nie standardowym :)

    tak w dd-wrt nie wiem jak jest w Gargoyle jak chcesz sie pobawić to tu masz Link
  • Poziom 9  
    @hermes-80:
    mac na routerze ten sam co u mnie na komputerze.

    zaraz wgram dd-wrt i zbaczę jak prędkości

    Asus RT-N16 dobrym wyborem? i czy w przyszłości po kablu da rade więcej niż 100/100?

    możliwe że przez obniżenie TTL z 2 do 1 (na routerze) isp ogranicza prędkość?
    zaraz wgram softa i wpiszę to polecenie na ominięcie tej blokady ale chciałbym wiedzieć czy jest taka możliwość.
  • Poziom 43  
    Cytat:
    WR1043 v2 (czarny) będzie najlepszym wyborem?

    W okolicach 200 zl to jedynie ;) - nic lepszego i mocniejszego w tej cenie nie kupisz.