logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS nie wykrywa dysków SATA, zawiesza się przy konfiguracji RAID

orson-pl 24 Lis 2008 22:44 2079 3
REKLAMA
  • #1 5779726
    orson-pl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam dość nietypowy problem - nagle podczas pracy komputer się zresetował i od tamtej pory nie wykrywa dysków (nie wyświetla ich na liście podczas bootowania, dyski SATA). Natomiast podczas konfiguracji macierzy dysków - są wyświetlane. Nie mogę wejść do biosu, ponieważ zacina się na ekranie w którym proponuje wejście do konfiguracji macierzy. Bez podłączonych dysków - także nie mogę wejść do biosu, tak samo się zawiesza.
    Dyski na pewno są sprawne - testowane na innym komputerze. Podłączenie innych sprawnych dysków także nic nie zmieniło. Wszystkie kable były wymieniane (SATA + zasilanie).
  • REKLAMA
  • #2 5780106
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    1. TAk jak sie domyślasz pewnie w biosie masz ustawione RAID <ENABLE> - przestaw na <DISABLE>.
    2. Jeśli zacina ci sie na biosie to sproboj zresetować bios za pomocą zworek, ewentyalnie zwarcia styków baterii,
    3. W ostateczności wgraj nowy bios.
  • REKLAMA
  • #3 5781104
    orson-pl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Ustawienia BIOSu zresetowałem zworką już wcześniej, ale nadal nie mogę się do niego dostać :/ Wgranie BIOSu też raczej odpada, bo w takim stanie chyba nie da się. Ewentualnie wylutować kość i programatorem, ale wolałbym zacząć od prostszych rozwiązań.
  • #4 5781392
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Wyjmij wszystkie zbędne elementy z komputera i dopiero spróbuj wejść do BIOS-Setupu, jeśli nie pomoże, spróbuj wymienić bateryjkę podtrzymującą pamięć CMOS.
REKLAMA