logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-118A - pływająca linia i przesunięcie wykresu na ekranie

Austin 26 Paź 2002 17:25 7793 4
REKLAMA
  • #1 57698
    Austin
    Poziom 11  
    Witam :lol: Mam problem z moim zasłużonym oscyloskopem.Kupilem go bedac chlopczykiem za uciułane pieniazki :) Niestety poczatkowo powstał problem z jedym kanałem.Nawet bez sygnału,pozioma linia pływała w dół i górę (prosta).Potem 'zaraził' sie tym drugi kanał :cry: .Byłem przekonany ze wyschły słynne rosyjskie pojemności..Niestety nawet po wymianie wszystkich nic nie pomogło. Teraz mam kolejny problem. Linia zaczeła być wykrślana na brzegu ekranu (z prawej) tak ,jakbym potencjometrem położenie przekrcił w prawo na max.(widoczny odcinek wykresu ok 10 mm).Nie dysponuję ani shcematem ani doświadczeniem w naprawie oscyloskopów.Prosze Was więc serdecznie o porady i schemat (ew.link).Przepraszam,ze laickie opisy.Dziękuję za KAŻDĄ pomoc.
    skrub-af(_at_)o2.pl
  • REKLAMA
  • #2 57778
    stan
    Poziom 25  
    Ocena: 172
    Zobacz:http://www.fodis.by.ru/oscil/oscil.html
  • REKLAMA
  • #3 57930
    Austin
    Poziom 11  
    Dziekuje za link...niestety odnosniki do dokumentów nie działają:(
  • REKLAMA
  • #4 61088
    odek
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W załączniku masz zeskanowane schematy .

Powodzenia
    Załączniki:
    • 118.zip (297.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 69327
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6468
    Sprawdź Pr'ki, w moim C1-112A przebieg też pływał a właściwie "zjeżdżał" w dół i wracał. Okazało się, że nie łączył jeden z potencjometrów kalibracyjnych ("balans" o ile dobrze to odczytałem). Potraktuje je KONTAKTem albo czymś podobnym.
REKLAMA