logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Holenderski filmik z żartami o Polakach - czy to przekracza granice dobrego smaku?

brovar 27 Lis 2008 11:23 3548 27
REKLAMA
  • #1 5788941
    brovar
    Poziom 18  
    Ocena: 99
    Co najmniej nie smaczne

w linku filmik z tłumaczeniem

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

• REKLAMA
  • #2 5789115
    TypeMutineer
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    brovar napisał:
    Co najmniej nie smaczne

Niesmaczne jest to że my sami nie potrafimy uszanować się na wzajem . A dziwimy sie strasznie że inni z nas sie śmieją . W tym przypadku bodajże Holendrzy . Głupi nasz naród to się z nas śmieją . I niech sie śmieją może wreszcie coś zrozumiemy .
  • REKLAMA
  • #3 5789495
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Ciekawy utworek, wpadł mi nawet w ucho ;)
    Cytat:
    może wreszcie coś zrozumiemy
    - wątpię :)

Gdzieś słyszałem czyjąś wypowiedź, że w innych krajach jak jakiś Dj radiowy pociągnie z kogoś łacha to świadczy to tylko o popularności tego kogoś, a u nas zaraz zakłada się sprawy o znieważenie itd... Żal.
  • #4 5789506
    lowbird
    Poziom 23  
    Ocena: 45
    Śmieją sie, jak co dzien przyjeżdżają busiki z Polakami do pracy w Holandii... do nas nikt nie przyjeżdza (takimi ilościami), to sie nie śmiejemy.
  • #5 5789517
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Kiedyś w pracy usłyszałem, że "jak nam się nie podoba, to w Kamieńcu stoi cały wagon Ukraińców gotowych do pracy za nasze stawki" Niestety już tam nie pracuję, ani ja, ani żaden Ukrainiec.
  • #6 5790388
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Busik, busik, GO GO GO!!! :D
  • #7 5794465
    Tronks
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sami częściowo jesteśmy sobie winni.
    Wśród wszystkich moich znajomych którzy wyjechali za granice tylko 3 jest "normalnych": 1 bankowiec i 2 ktorzy założyli swoje firmy budowlane w Hiszpanii i UK.
    Reszta już by lepiej w Polsce zarobiła gdyby im sie chciało. Moi znajomi ale inaczej niż złodziejami i pijakami to ich nie nazwę. W PL mają rodziny i jakoś po nich tego nie widać a tam szaleją.
    Nie tak dawno tłumaczyłem żonie 1-go z nich list od niemca (właściciel firmy budowlanej) który pisał aby ktoś zabrał jej męża bo kradnie i ciągle jest zalany. Jak go zabierali to jeszcze spał i zaszczał 2 Nokie N95 8GB które kupił ot tak żeby sie pochwalić dzień wcześniej.
    Inni (kilka osób w 1 firmie) oczywiście też w budownictwie ale w USA dostali od żyda polecenie wyczyszczenia budynku (rozbiórka pod budowę wieżowca). Chyba zbyt dosadnie wzięli sobie do serca słowo wyczyścić bo złoili kilka mieszkań do gołej ściany. Nigdy nie zapomne tylu skrzyń co przypłynęły statkami do PL. Nawet urnę z prochami rąbnęli...Ale upiekło im się jakoś.
    Dlatego jestem zdania iż chyba sami jesteśmy sobie winni. Jak cie widzą tak cie piszą... Smutne...
  • #8 5799019
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    Een bussie vol met polen przebój karnawału tego roku.Holendrzy ogólnie nabijają się z wszystkiego .
  • #9 5799091
    delsen_p
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    I maja do tego powody! Naród zgrany, wesoły, pomocny i w miarę czysty! Połowę winy w tym wszystkim mamy My a połowę Rząd!
    A Wy... nie śmiejecie sie przypadkiem, jak ukrainiec na giełdzie kupuje u Nas kompletnie zajechane Audi 100CC z 1984roku za ... 3000zł! ???
    On sie cieszy, bo tanio....
    Tak samo na zachodzie! My sie cieszymy, że wyrwaliśmy (złom) za 800 euro, a Oni dziękują Bogu, że Polacy... istnieją! Kolejna sprawa...
    Tu nie ma co sie śmiać! Nie widziałem, nigdy, obcokrajowca (nie polaka, na zachodnich blachach) który... ma ... kibel na trasie przy stacjach CPN a le.... tak jak nasi, gdzie popadnie! Widział ktoś kiedyś, by... na parkingach (autostrada A2) jakiś obcokrajowiec (NL,D,F,SK,CZ) zostawił śmietnik obok ławek?? Nie... Oni sprzątają po sobie! Pełna kultura! A my? Jesteśmy, w Europie (dla Mnie to od 1990r) a... nadal zachowujemy sie jak , dosłownie dzicz! Nie jest tak?
    Przykładów setki!
    Wystarczy, popatrzeć na dworce centralne wielkich miast w Europie! Londyn, Milano, Roma... Berlin. Popatrzcie...
    co Polacy, odprawiają!
    Dziki i nic więcej!
    Tak samo jak na niemieckich autostradach!
    Wszystko jedzie, w miarę kulturalnie, 130,140...
    i tylko co chwilę widać...
    jak Polacy...
    testują, nigdy niewidziane, autostrady!
    Smigają, jak nie WA, to WB, WN,WML,FSU,FSL i reszta, słynnych rajdowców!
    Nawet, robiąc zakupy, w centrach handlowych...
    przyzwyczajeni do Polskiej kulturki, pożucamy wózki gdzie popadnie...
    Więc, niech się śmieją! I maja do tego powody, podstawy i całkowitą.... rację!

Dodano po 6 [minuty]:

a już w szczególności ... zapraszam na tzw. Pigalak, czyli tzw. MAŁY PARK pod Sosnami, w miejscowości Pescara, Abruzzo, środkowa Italia, w soboty po 13.30 i w niedzielę od rana do wieczora....
    super popisówki polskich tubylców!
    dosłownie, Rumunia przy Nas.... to goście...
  • #10 5799180
    jamtex
    Poziom 23  
    Ocena: 247
    Bardzo fajny kawałek :)

Nie wiem tylko dlaczego tak weseli są w nim Holendrzy:
    - może dlatego, że w przeciwieństwie do pozostałych emigrantów Polacy chcą pracować i pracują?
    - a może dlatego, że nie stawiamy tam meczetów ?
    - a może dlatego, że uganiamy się za pracą a nie za Holenderkami ?
    - a może dlatego, że przeciętnego Holendra stać wreszcie na remont domu?
    - a może dlatego, że z Polaka można śmiać się bez większych konsekwencji, bo nie wysadzimy w odwecie przedszkola pełnego dzieci?

Miałem okazję prcować w kilku krajach EU i to od 1990 roku, więc wiem jak wygląda Polska emigracja a jak tych, którzy przyjechali tylko i wyłącznie po to by nic nie robić i zyć na socjalu lub z kolejnych prekrętów.

Kolegą proponuje trochę szacunku dla Polaków, którzy naprawdę ciężko pracują za granicą, z dala od rodzin...
  • #11 5807124
    Madrik
    Ocena: 1181
    delsen_p napisał:
    I maja do tego powody! Naród zgrany, wesoły, pomocny i w miarę czysty! Połowę winy w tym wszystkim mamy My a połowę Rząd!
    A Wy... nie śmiejecie sie przypadkiem, jak ukrainiec na giełdzie kupuje u Nas kompletnie zajechane Audi 100CC z 1984roku za ... 3000zł! ???
    On sie cieszy, bo tanio....
    Tak samo na zachodzie! My sie cieszymy, że wyrwaliśmy (złom) za 800 euro, a Oni dziękują Bogu, że Polacy... istnieją! Kolejna sprawa...
    Tu nie ma co sie śmiać! Nie widziałem, nigdy, obcokrajowca (nie polaka, na zachodnich blachach) który... ma ... kibel na trasie przy stacjach CPN a le.... tak jak nasi, gdzie popadnie! Widział ktoś kiedyś, by... na parkingach (autostrada A2) jakiś obcokrajowiec (NL,D,F,SK,CZ) zostawił śmietnik obok ławek?? Nie... Oni sprzątają po sobie! Pełna kultura! A my? Jesteśmy, w Europie (dla Mnie to od 1990r) a... nadal zachowujemy sie jak , dosłownie dzicz! Nie jest tak?
    Przykładów setki!
    Wystarczy, popatrzeć na dworce centralne wielkich miast w Europie! Londyn, Milano, Roma... Berlin. Popatrzcie...
    co Polacy, odprawiają!
    Dziki i nic więcej!
    Tak samo jak na niemieckich autostradach!
    Wszystko jedzie, w miarę kulturalnie, 130,140...
    i tylko co chwilę widać...
    jak Polacy...
    testują, nigdy niewidziane, autostrady!
    Smigają, jak nie WA, to WB, WN,WML,FSU,FSL i reszta, słynnych rajdowców!
    Nawet, robiąc zakupy, w centrach handlowych...
    przyzwyczajeni do Polskiej kulturki, pożucamy wózki gdzie popadnie...
    Więc, niech się śmieją! I maja do tego powody, podstawy i całkowitą.... rację!

Dodano po 6 [minuty]:

a już w szczególności ... zapraszam na tzw. Pigalak, czyli tzw. MAŁY PARK pod Sosnami, w miejscowości Pescara, Abruzzo, środkowa Italia, w soboty po 13.30 i w niedzielę od rana do wieczora....
    super popisówki polskich tubylców!
    dosłownie, Rumunia przy Nas.... to goście...

To jest kolego 40-lat wychowywania wpółpijanych troglodytów, żeby im jakaś głupia idea do głowy nie strzeliła. Np zapytać "gdzie jest mięso?".
    Zobacz jakim problemem było co dla niektórych zrozumieć, że w pracy się nie pije. Trzeba było sporo straconych stołków i stłóczonych D... żeby dotarło to do co niektórych. A i tak panuje opinia, że można, byle się nie dać złapać.
    Co można powiedzieć, skoro władza robi sama "świetny" przykład.
    A społeczeństwo jest sobie winne, bo niby wykształceni ludzie, nie pamiętają co dany debil zrobił z ich zaufaniem parę lat wcześniej i dają się omamić pięknym frazesom z przekupionych mediów i wybierają go ponownie.
    Tak to długo jeszcze u nas nie będzie normalnie.
    A teraz pytanie kolego Delsen_p: Kiedy zwróciłeś uwagę chwiejącemu się menelowi, że nie powininen szczać w danym miejscu, lecz przejść się 100m dalej do publicznej toalety? A może udałeś, że to nie twoja sprawa?
    Zastanów się nad tym, bo to jest źródło problemu tyle, że skupione na tobie, a ty tworzysz społeczeństwo. Wielu takich "to nie moja sprawa" kreuje wzorce zachowań.
  • #12 5808693
    delsen_p
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Tak, zwracam.... uwagę... Jeśli widzę, że.... pijaczek, jest bez tzw. obstawy, to wale śmiało... Gorzej jest, ale to chyba by było samobójstwo, iść w całe "stado" z mordą...
    Jednak, wiesz...
    jest to, takie podejście, lekko bezcelowe i bezsensowne...
    Kto Cie posłucha?
    co?
    nikt...
    np. wczoraj, na parkingu przed marketem..., klientka (ładna babka, na oko 35-38lat, elegancko ubrana..., super Toyota Avensis) wypakowała zakupy do bagażnika, a wózek woon, odepchnęła i zostawiła na parkingu, ..., zwróciłem jej, dość kulturalnie uwagę... Czy mogła by Pani, odprowadzić ten wózek... Ktoś, po ciemku, może sobie auto przez to uszkodzić...
    Co usłyszałem?
    Pierd.... się frajerze!, wsiadła, odpaliła, odjechała....
    (tablice rej. WN......)
    Takich przykładów... jest tysiące!
    Kilkanaście dni temu.... zwróciłem sąsiadce uwagę, bo...
    wyrzucała z okna a raz to pety z popielniczki, a raz to śmieci z szufelki... Pijany mężuś, przyszedł do Mnie na dół z pretensjami.... co mnie to obchodzi...
    Próbowałem kulturalnie wyjaśnić,że raczej.... mnie to obchodzi, bo to moja żona, myje mi okna w chałupie...
    efekt?
    kilka dni później ułamana antena i porysowane drzwi w samochodzie...
    więc powiedz, warto???
    stąd, trzeba wiać....
    zwłaszcza, z Warszawy...
    bo....
    nie wygrasz...
    a za granicą...
    lepiej...
    nie przyznawać się do... polskich papierów...
    mówcie co chcecie...
    --
    Cenię ludzi, którzy wyjechali i pracują...
    Kulturalnie mieszkają,żyją, a dlaczego nie?
    tylko...
    ilu, takich jest?
  • REKLAMA
  • #14 5813338
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    Może się dowiedzieli o naszym 'holender jasna' :D
  • #15 6571204
    johnny022
    Poziom 2  
    My się za to śmiejemy z ich kobiet, że są brzydkie ;)
    Każdy chyba zna ten dowcip:
    Po czym można poznać, że wjechało się do Holandii?
    Po tym, że krowy są ładniejsze od kobiet.
  • #16 6571263
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 6571288
    locos1
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Żeby tylko Holandia się z nas śmiała to by było dobrze-to małe państwo. Śmieje się z nas cała Europa! Na zachodzie czasem lepiej gęby nie otwierać, żeby się nie wydało skąd się przyjechało.:cry:
  • #18 6572029
    Madrik
    Ocena: 1181
    locos1 napisał:
    Żeby tylko Holandia się z nas śmiała to by było dobrze-to małe państwo. Śmieje się z nas cała Europa! Na zachodzie czasem lepiej gęby nie otwierać, żeby się nie wydało skąd się przyjechało.:cry:

To zrób wszystko, by się nie śmieli. Np. naucz się perfekcyjnie języków, zdobądź wykształcenie, ubierz jak człowiek, zachowuj kulturalnie, to i nikt się z ciebie śmiać nie będzie.
  • REKLAMA
  • #19 6575283
    agii
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja napiszę tak..

Uważam,że takie utwory nie sa w dobrym guście, a skolo Holendrów to cieszy- to cesze sie,ze mam zupełnie inne poczucie humoru.

Co do Polaków za granica- zdarzają sie tak samo jak i u nas w kraju, jak i wsrod obywateli inncyh panstw, ludzie tak porzadni i pracujący sumiennie, jak i olewacze.Problem w tym,ze taka juz natura ludzka i zapamiętuje sie raczej, a następnie rozgłasza, rzeczy tylko te zle..
    Bo dobre- sa nudne.

Stad tez i stereotypy,a pozniej takie durne piosenki.

Ja jestem dumna z tego,ze jestem Polka. I uwazam,ze autorzy tej posenki wykazali sie brakiem kultury. Czym innym jest pokpiwanie w zartach slownych, a czym innymm tworzenie piosenek i filmikow..

btw..prosba do kolegi delsen_p.. mógłbyś pisac czytelnej? takie 2- 3 wyrazy w jednej linijce raczej srednio sie czyta... ;)

i jeszcze jedno- moze zamiast pisac "racja sami sobie winni jestesmy"-piszmy o pozytywach Panowie.
  • #20 6575318
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    Parę miesięcy byłem za granicą i gdybym opinie na temat Polaków sobie miał wyrabiać tylko na podstawie tych spotkanych tam, to by była tragiczna. Obcokrajowcy zazwyczaj nie mają innej okazji, żeby poznać Polaków, więc im się nie dziwię.
  • #21 6575329
    Mery84
    Ocena: 271
    Taenia_Saginata napisał:
    Parę miesięcy byłem za granicą i gdybym opinie na temat Polaków sobie miał wyrabiać tylko na podstawie tych spotkanych tam, to by była tragiczna.

Amen.
  • #22 6575346
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Podróże są tanie. Niestety nie kształcą.

I niestety w większości przypadków udaję Szweda - bo nikt nie zna ich języka, a obciach mniejszy.

Czy panów z Biał****ku mam obić kijem za to że po wejściu do samolotu rozlewają wódkę w kubki od piwa?
    Bo impreza była fajna? Niech się cieszą że samolot nie lądował awaryjnie żeby się ich pozbyć.
  • #23 6575503
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    No ja nie wiem, ale za chiny Ludowe, nie mogłem się dopatrzeć niczego złego o polakach w tym filmie.. (chyba że to chodzi o ta podróż tym niewygodnym busem ?) Weteran podróży i pracy po europie.. Wg. mnie sympa filmik...Chętnie bym sie z nimi napił piwka..
    Pomijając temat... i nie na temat, a czyż nas tak światłych (to się widzi) ludzi nie ucieszyłby jakiś filmik, np. o Rumunach pracujących w polsze ? Nie bądźmy hipokrytami..dajmy se na luz..
  • #24 6575573
    jozcho
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Panowie , to że się z nas śmieją jest zupełnie naturalne, my wyśmiewamy się z Niemców, Rosjan. Kultura nie jest przywiązana do jakieś nacji sznurkiem, jako Polacy jesteśmy społecznymi masochistami i posiadamy nieuzasadnioną manię niższości wobec sąsiadów, szczególnie z zachodu. Mam znajomych Niemców, Francuzów i Holendrów , co ciekawe twierdzą że po wizycie w Polsce nabrali do nas szacunku. Jeden z moich znajomych Holendrów powiedział że wolał by mieszkać w Polsce, ponieważ relacje między ludzkie są u nas jeszcze normalne w odróżnieniu od jego ojczyzny. Kulturę ma się wrodzoną, nabytą albo żadną, niema tu znaczenia nacja, kolor skóry lub wyznanie. Ludzie z mózgiem troglodyty zdarzają się w każdej nacji , ale to nie jest powód do samobiczowania i wstydu że się z niej pochodzi. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #25 6575601
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Jak mowi stare przyslowie - uderz w stol a nozyce sie odezwa. Gdzie w tej piosence zobaczyliscie cos obrazliwego, jakis moment w ktorym Holender nasmiewa sie z Polaka? Ja nie widze go nigdzie. Tyle osob wypowiedzialo sie w temacie a dopiero Bogdanor to zauwazyl. Przeciez my - Polacy - w obrabianiu du..y innym jestesmy mistrzami. Slawne kawaly o roznych nacjach, nie wspominajac juz o rusofobii czy widocznym antysemityzmie. Wiem ze to troche inna sprawa ale ma to samo podloze - brak akceptacji innego narodu.
    Polacy wypuszczeniu z naszego malego szamba roznosza smrod po calym swiecie. I ktos sie jeszcze dziwi opoinii jaka o nas panuje?
    Piosenka, mimo ze dosc prymitywna muzycznie i "tekstowo" to jednak zabawna. I wcale nie czuje sie urazony...
  • #26 6575791
    Artur k.
    Ocena: 1699
    Cóż, z Polakami za granicą problem jest taki, że w większości wypadków Polak, Polakowi wrogiem. Byłem w zeszłym roku w Niemczech, słyszałem wiele rozmów w naszym języku i jak już wyłapałem kto mówi po naszemu, to nawet na "dzień dobry" nikt nie odpowiedział - a były całe wycieczki.

Jeśli chodzi o emigrację - "zachód" zawsze był tym lepszym światem. Dla nas to są Niemcy, Austria, Holandia, zaś dla krajów byłego ZSRR (Rosja, Białoruś, Ukraina itp.) to właśnie my jesteśmy tym "zachodem", co więcej - przepustką do lepszego świata (strefa Schengen). U nas jest to samo, tylko że w wykonaniu sąsiadów zza Buga, choć oni są bardziej solidarni niż my i co więcej - umieją się zachować. Większym problemem są według mnie przybysze (głównie turyści) z wysp. Tutaj chamstwo i brak kultury widać na każdym kroku, więc głowa do góry :)

Nie da się natomiast ukryć, że życie (standard życia) np. w Niemczech jest po prostu lepsze. Pracując za granicą w tym momencie kokosów nie zarobimy, nie zaoszczędzimy tyle by przywieźć do Polski niebagatelne sumy, ale mimo to będzie nas stać na więcej niż u nas w kraju.
    Mój kolega jak wszedł do Niemieckiego sklepu sieci HIT, to mu szczęka opadła - kupił cały karton lakierów Taft dla swojej narzeczonej, bo były po 2E (kurs Euro wtedy - 3.5zł), podczas gdy u nas wtedy były po ok. 14zł.
    Dziś, jak widzę takie lakiery są po ok. 15zł w sklepach - pomijam allegro, tam są po 10 zł, ale to pewnie dlatego, że ktoś przywozi z Niemiec i sprzedaje na allegro (i tak na tym zarabia).
    Link:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #27 6576360
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Dziwicie się, że się śmieją?

A to znacie?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #28 6747492
    MakroSerwis
    Ocena: 343
    Kilka lat wstecz mieszkałem i pracowałem jakiś czas w NL. Nie wiem, może teraz jest inaczej, ale nie mogę powiedzieć ani jednego złego słowa na sposób, w jaki Holendrzy podchodzili do nas. To byli bardzo mili i sympatyczni ludzie. Tylko fakt, to było jeszcze przed masowym napływem naszych.
    Taka już jest ludzka natura, że bogatszy śmieje się z biedniejszego. Tak samo my opowiadamy sobie kawały o kromce chleba uciekającej przez Rumunię, albo o sąsiadach zza Buga. Sądzę jednak, że takie ośmieszające filmy w żadnej mierze nie odzwierciedlają ogólnej opinii i nie ma co się tym przejmować, ani źle nastawiać do kolegów z NL.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy holenderskiego filmiku z żartami o Polakach, który wywołał kontrowersje dotyczące granic dobrego smaku. Uczestnicy wymieniają opinie na temat stereotypów, emigracji Polaków do Holandii i innych krajów oraz ich zachowań za granicą. Poruszane są kwestie wzajemnego szacunku, kultury osobistej, problemów społecznych takich jak alkoholizm i nieodpowiednie zachowania, a także różnic w podejściu do pracy i integracji. Wiele wypowiedzi podkreśla, że śmiech z Polaków jest częściowo wynikiem ich własnych postaw i zachowań, ale także naturalnym zjawiskiem społecznym. Dyskutanci zwracają uwagę na potrzebę samokrytyki, poprawy wizerunku oraz szacunku dla pracujących Polaków za granicą. Wątki dotyczą także porównań kulturowych, stereotypów narodowych i wpływu emigracji na postrzeganie Polaków w Europie Zachodniej.
REKLAMA