logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora CD-502: Przeskakiwanie utworów w tych samych miejscach na płytach CD

raker 26 Paź 2002 21:02 4815 20
REKLAMA
  • #1 57781
    raker
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    witam, problem jest tego typu, że cd "przeskakuje" na niektórych piosnkach, ale jest to na tyle dziwne że przeskakuje zwykle w tych samych momentach piosenki (nie wiem czy to wina płyty czy diory) a właściwie mam 2 płyty które często słucham, i na jednej i drugiej lubi sobie przeskoczyć (na tych samych utworach i tych samych piosenkach). W jaki sposób można zreperować defekt???
    Help
  • REKLAMA
  • #2 58172
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    raker napisał:
    witam, problem jest tego typu, że cd "przeskakuje" na niektórych piosnkach, ale jest to na tyle dziwne że przeskakuje zwykle w tych samych momentach piosenki (nie wiem czy to wina płyty czy diory) a właściwie mam 2 płyty które często słucham, i na jednej i drugiej lubi sobie przeskoczyć (na tych samych utworach i tych samych piosenkach). W jaki sposób można zreperować defekt???
    Help

Hej ,

sprobuj wyczyscic optyke lasera.
  • REKLAMA
  • #3 58186
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Może być jeszcze uszkodzona albo brudna prowadnica lasera wydaje się to bardziej prawdopodobnie zwłaszcza jeżeli efekt ten występuje za każdym razem w tym samym miejscu na płycie, chyba że masz uszkodzone płyty.
  • #4 58267
    raker
    Poziom 17  
    laser = prowadnica lasera???? bo nie orientuje się, jeżeli jest ona uszkodzona jaki może być koszt wymiany, a jeżeli brudna to jak ją wyczyścić - płyta czyszcząca, czy jakieś środki czyszczące (na bazie alkoholu).
  • #6 58580
    raker
    Poziom 17  
    w/w wymieniony adres troche mi pomógł, a gdyby się okazało że należy wymienić ten laser - ile by to kosztowało wraz z robocizną???

Help!
  • #7 58589
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Czytnik można kupić za około 100 zł, a wymiana polega na wymianie całego modułu (jest on zamocowany na gumowych teleskopkach) i podłączeniu taśmy lasera i serwa
  • #8 58617
    raker
    Poziom 17  
    Chciałem się orientacyjnie dowiedzieć, bo jak pójde do jakiegoś elektronika i zaśpiewa mi cene z księżyca, to najwyżej go wyśmieje. Ale nawet te 100 + robocizna, załużmy w sumie 140,- a na allegro.pl można kupić diore cd502 za ok. 200zł. Czyżby do produkcji odtwarzacza cd - jego laser wynosił 60% ceny sklepowej???
    ps. spotkałem całą serie 700 + tonsil 110 za 900 zł, wydawało się na cenę okazyjną.
    A tak przy okazji, panowie/panie/ elektronicy, co sądzą o wypuście Diorowskiej serii 700 - zastanawiam się na zmianie z 500 na 700, czy sprzęt jest warty świeczki??? Czy poprostu ostatni model "umierającej" złotej starej Diory, niczym sie nie różniący od 500?
  • #9 59021
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    To nie tak Diora kupowała po innych cenach i hurtowo a co do zmiany z 500 na 700 właściwie po co.
    Różnica są we wzmacniaczu, korektorze, cd ale są to zmiany "kosmetyczne" np. prowadzenie mas czy ostatnia belka w innym kolerze (korektor), zielone led-y
  • REKLAMA
  • #10 59033
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    Co do ceny a Alegro to niema co się dziwić te CD były nieudane był zastosowany nejtańszy czytnik, a co za tym idzie cena jest taka a nie inna.
    Kiedyś miałem cały zestaw 502 to pozbyłem się bo niedało się tego słuchać.
    Pozdrawiam
  • #11 59248
    raker
    Poziom 17  
    Naprawde??? ja mam swoją 502 ponad rok, narazie gra i gra i oby tak dalej, a kupiłem ją z ogłoszenia data produkcji '92, no ale przecież Diora to chyba nie Tajwan - chyba że się myle. Ale przyznaje że nie wiem co wsadzili do tej wieży elektronicy z dzierżoniowa, proszę o dalesz opinie do do wieży i samego cd.
  • #12 59255
    raker
    Poziom 17  
    ps. apropos cen, czy było by możliwe kupić po niskiej hurtowej cenie, i opchnąć z zyskiem z księżyca? przecież diora "padła" ze względu na niby świetne wieże z Tajwanu (ładnie się świeciły, a w środku dykta i plastikowe mechanizmy, kosztowały grosze w porówaniu do ówczesnej nowej 500 - wiem bo ojciec kupił jakieś 11 lat temu coś takiego, po 3 danich wróciła do sklepu, sama się włączała i wyłączała), które spowodowały że polak leciał po zagraniczny sprzęt made in tajwan, a nie po polskie wynalazki.
    No ale co do tych laserów, w Diorach były one naprawde takie słabe, czy poprostu jak to mówią, małe dziecko - 502, musi swoje odchorować, czy w 504, 506 były te same problemy.
    proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • #13 59257
    raker
    Poziom 17  
    ps. apropos cen, czy było by możliwe kupić po niskiej hurtowej cenie, i opchnąć z zyskiem z księżyca? przecież diora "padła" ze względu na niby świetne wieże z Tajwanu (ładnie się świeciły, a w środku dykta i plastikowe mechanizmy, kosztowały grosze w porówaniu do ówczesnej nowej 500 - wiem bo ojciec kupił jakieś 11 lat temu coś takiego, po 3 danich wróciła do sklepu, sama się włączała i wyłączała), które spowodowały że polak leciał po zagraniczny sprzęt made in tajwan, a nie po polskie wynalazki.
    No ale co do tych laserów, w Diorach były one naprawde takie słabe, czy poprostu jak to mówią, małe dziecko - 502, musi swoje odchorować, czy w 504, 506 były te same problemy.
    proszę o opinie.
  • #14 59429
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Panowie o czym wogóle tu mowa!!! Miałem tylko raz Diorę serii 50x na warsztacie. Wzmacniacz. Nie pamiętam w czym był problem, ale był drobniutki jak sobie przypominam. Osobiście odtwarzam na Diorze serii 4xx!!! Miałem problemy z cyfrówką w MDS 442 i to praktycznie wszystkie awarie nie spowodowane upływem czasu, pogorszeniem parametrów technicznych pojemności, czy wytarciem mas oporowych potencjometrów. Jakość dźwięku jest aż nadto, dla potrzeb domowych. Co do czytników CD, to Diora nigdy nie przewidywała odtwarzania płyt Audio CD-R, dlatego mogą być problemy z trwałością. Proponuję podmianę całego modułu na ten od 7xx. Wtedy jeszcze Twoje wnuki będą sobie puszczać muzykę. Problem z przeskokami prawdopodobnie dotyczy płyt. Skoro masz dwie i często ich słuchasz, niemal głowę daję że są porysowane. Sprawdź. Porzycz płytę najgładszą z możliwych, choćby miał to być Chopin i przesłuchaj całą. Jeśli nie przeskoczy, to wszystko jasne. Jeśli jednak tak, to pozostaje czyszczenie, a jeśli nadal nie, naprawa jw.
  • #15 61002
    raker
    Poziom 17  
    thx, chyba macie racje wina płyt, słucham ich często, bo mam na nich mix muzyki którą mi wpada w ucho, trzaeba będzie je jeszcze raz nagrać na nowe cd.
  • #16 61138
    raker
    Poziom 17  
    co do tego, że moje wnuki będą słuchać muzyki, też tak bym chciał, chociaż do tych moich wnuków to jeszcze troche lat myśle minie ;-) acz kolwiek 502 może doczeka tych przyszłych czasów
  • #17 61316
    pioter
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Moja Diora 4xx, była produkowana w latach '70. Trzyma się świetnie. Jestem pewien, że dotrwa conajmniej do starości moich dzieci.
  • #18 62038
    raker
    Poziom 17  
    no bo to jest Polska złota Diora !!! ;-)
  • #19 62106
    RafalKL
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    tak czytam te wasze posty i się rozmażyłem :lol: też miałem Diorę serii 500, wzm. 504, EQ502, magnet. 506 i CD504, wzmachol żyleta :D korektor też z resztą w nim to nie miało się co psuć :wink: ale magnetofon niestety tragedia :( mechanizmy siadały, miałem trzy magnetofony: pierwszy 502 - 6 napraw i wymiana na nowy 502, znów 6 napraw gwarancyjnych i znów wymiana tym razem na 506 i niestety 5 napraw gwar. i orzeczenie serwisu że do wymiany ale tym raze zwrócili mi kase :o z kopmaktem też miałem problemy, po kupnie cztery razy wymieniałem w ramach tego 5-cio dniowego sprawdzenia sprzętu, w pierwszym jak dałem PAUSE tak już nie ruszył żadnej płyty :) w drugim nie czytał ostatnich utworów na płycie, po prostu przeskakiwał, w trzecim wogóle nie mógł zastartować płyty wreszcie 4-ty grał jak należy ale po jakiś kilku miesiącach zaczęły się spalać segmenty na wyświetlaczu, po powrocie z serwisu zapakowałem wszystko i oddałem w komis :( ale mimo wszystko mile wspominam ten sprzęt :wink:
  • #20 193919
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    hej Panowie. Mam odtwarzacz Diory CD 0421 który to kupilem w 1991 roku, wtedy kiedy to jeszcze nikomu chyba się nie śniło o płytach 80min nie mówiąc o CDR lub RW. I co? Do dzisiejszego dnia bezbłędnie działa czytając 80minutowe płytki bez zająknięcia, nawet kiedyś odczytał 74 minutową płytkę CDRW HIgh Speed,dodam że do tej pory nie był czyszczony (choć uzywany był dość często). 12 lat to dobry wynik, dlatego nie wymienie go na żaden inny odtwarzacz dopóki jeszcze zipie.
    Pozdrawiam wszystkich i zyczę wszystkim takiego sprzętu.
  • #21 193959
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Panowie wyjaśnijmy sobie co nieco o byłej firmie pt. DIORA.Wyroby z serii 500 to podzespoły Philipsa i chyba są to licencje tejże firmy.Seria 700 to ingerencja naszych inżynierów.Dużo podzespołów (monokity,mech, elektr CD, mech magnetofonów i wiele in. to wytwory ze wschodu-tandeta).
    Wracając do CD-502 "rakera" to prawdopodobnie ma mech. z Tajwanu-jeżeli zesp lasera jeżdzi na wózku ,jeżeli w polu magnetycznym to jest to Philips.
    To, że DIORA (mam na myśli wyroby) była psującym się sprzętem to jest faktem, ale jest sporo całych serii wyrobów ,które nie chcą się zepsuć ("łapa" Philipsa ).
    marian-48 pozdrawia
    rakera

Podsumowanie tematu

✨ Problem przeskakiwania utworów w odtwarzaczu CD Diora CD-502 występuje zwykle w tych samych miejscach na płytach, co sugeruje uszkodzenie lub zabrudzenie płyt lub mechanizmu lasera. Zalecane jest czyszczenie optyki lasera oraz prowadnicy lasera, które mogą być brudne lub uszkodzone. W przypadku uszkodzenia modułu lasera, jego wymiana jest możliwa, kosztuje około 100 zł plus robocizna i polega na wymianie całego modułu zamocowanego na gumowych teleskopach. Dyskusja wskazuje, że płyty CD mogą być porysowane, co powoduje przeskoki, a Diora CD-502 używała tanich czytników, co wpływa na jakość i trwałość. Modele Diora serii 700 różnią się kosmetycznie od 500, głównie w układzie wzmacniacza, korektora i estetyce. Diora była krytykowana za jakość wykonania i mechanizmy, zwłaszcza magnetofony, ale niektóre egzemplarze działają bezawaryjnie przez wiele lat. Odtwarzacze Diora serii 500 bazowały na podzespołach Philipsa, natomiast seria 700 zawierała więcej rodzimych rozwiązań inżynierskich. Problemy z odtwarzaniem mogą wynikać także z niekompatybilności z płytami CD-R i CD-RW, które Diora nie przewidywała do odtwarzania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA