logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora CD 502 - Odtwarzacz CD kręci płytą w tył, nie czyta płyt

djivo 13 Wrz 2015 11:37 2790 4
  • #1 14991874
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Wstępnie opiszę usterkę. Wcześniej było tak, że odtwarzacz po włączeniu działał poprawnie np około minuty, a po minucie przestawał czytać.
    Aktualnie nie czyta wcale, mało tego jak próbuje poruszać płytą ten kręci nią w tył zamiast do przodu, nie wiem co może być tego powodem?
    Po włożeniu płyty słychać takie syczenie jakby laser chciał coś czytać ale jakby silnik nie mógł się rozpędzić, nie wiem z jakich powodów?
    Czy ktoś spotkał się może z podobną usterką w jakimś odtwarzaczu i udało mu się to naprawić? Pozdrawiam.
    Laser wyczyściłem. Usterka ta wygląda mi jednak na coś na płycie głównej sprawdziłem również tranzystory sterujące silnikiem od napędu płyty są sprawne.
  • #3 14992525
    djivo
    Poziom 23  
    Okay jest postęp.
    Posiadam drugi CD Diora CD0421 cała elektronika jest identyczna w związku z czym przełożyłem laser do niego - wystartował od razu pracuje poprawnie czego się spodziewałem gdyż dźwięk wydobywający się podczas próby odczytu był identyczny jak przy sprawnym laserze.
    Zauważyłem jednak co innego. Przy zastosowaniu sprawnej elektroniki silnik napędu płyty (bez włożonej płyty) robi kilka obrotów w prawo lewo prawo lewo.
    Na nie sprawnej elektronice silnik obraca się tylko w tył. Tak jak w przypadku hamowania płyty.
    Muszę raz jeszcze przyjrzeć się elektronice bo to w niej problem.
    Jeśli tranzystory t102 t103 są sprawne, a przed nimi jest układ scalony U104 trzeba by było porównać napięcia w sprawnym odtwarzaczu na poszczególnych nogach tego układu - chyba, że w sieci jest jakaś serwisów-ka do niego?
  • #4 14992855
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9346
    Możesz sprawdzić sygnały sterujące driverem silnika spindle (porównać). Możliwe, ze sam driver uległ uszkodzeniu.
  • #5 14993680
    djivo
    Poziom 23  
    Nie dawało mi to spokoju zjechałem więc jeszcze dzisiaj do pracy - wy-lutowałem drivery zmierzyłem omomierzem jest okay zachowują się poprawnie ale coś mnie tknęło aby sprawdzić wzmocnienie jeden 238 drugi 1 wymieniłem więc tranzystory na nowe. Widzę gołym okiem, że tacka płyty kręci się w lewo w prawo nie mam jednak jeszcze płyty audio ale za moment dodam opis co i jak - właśnie się wypala 80minut muzyki.
    Wszystko działa super - Oryginalne płyty czyta bardzo szybko z CD-Rami radzi sobie bardzo dobrze ale widać, że troszkę wolniej je wczytuje ale nie na tyle aby przeszkadzało to w jego użytkowaniu, różnice to ułamki sekund.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
REKLAMA