logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 32PW9503/12 - jasne linie i brązowe tło na ekranie, co może być przyczyną?

victor923 29 Lis 2008 08:59 1342 9
REKLAMA
  • #1 5795978
    victor923
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam. Mam problem z philipsem a mianowicie na ekranie są takie jasne linie i od niedawna ekran jak się włączy ciemne tło nie jest czarny tylko brązowy. Co to możne być?? dodam ze trafo już regulowałem jedynie po tym są mniej widoczne te linie.

https://obrazki.elektroda.pl/59_1227945120.jpg
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5796638
    victor923
    Poziom 13  
    DiZMar napisał:
    Co to za napis w górnym lewym rogu ekranu?

Odłączyłem antenę od tunera zęby cały ekran był ciemny bo nie jest łatwo zdjęcie w nocy zrobić. i wyskoczył komunikat ale to jest nie ważne tylko te linie no i to ze ma być czarne tło a jest jakieś brązowe

Dodano po 1 [minuty]:

h jaworski napisał:
    Trzeba by sprawdzić napięcia zasilania na kineskopie, na poszczególnych katodach i sprawdzić też kineskop nie przywiera któraś z katod do żarzenia czy do siatki.

Nie znam się na tym aż tak bardzo ale bez serwisu się chyba nie obejdzie nie?? Ale jak myślicie jest to jakieś poważne uszkodzenie czy nie??

Dodano po 2 [minuty]:

a i powiedzcie co bym mógł sam w domu zrobić?? co bym mógł sprawdzić ??
  • #5 5796655
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Czyli mam rozumieć, że treść obrazu jest normalna tylko przebarwienie czarnego na brązowo? Dobrze zrozumiałem? Aby znikły linie powrotu należy na trafie WN zmniejszyć G2 a aby była prawidłowa barwa to ustaw kolor na minimum i wyregukuj balans na obraz czarno-biały.
  • #6 5796682
    victor923
    Poziom 13  
    na trafie jak skręcę tak zęby nie było tych lini to kineskop nie zaskoczy. ale jeszcze jakieś 2 dni temu tło było czarne i tylko te linie były widoczne a teraz jakieś szumy i brązowe tło. Po zgaszeniu światła nie da się patrzeć na ten telewizor bo obraz jest beznadziejny płowe kolory itp

Dodano po 5 [minuty]:

DiZMar napisał:
    na trafie WN zmniejszyć G2 a aby była prawidłowa barwa to ustaw kolor na minimum i wyregukuj balans na obraz czarno-biały.

nie do końca zrozumiałem. zwłaszcza tego "WN zmniejszyć G2"

Regulowałem trafo są tam dwa pokrętła dolne od napięcia jest oznaczenie plus i minus jest praktycznie do oporu na minus i górne z tego co się zorientowałem to od ostrości obrazu chyba.

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

co mam konkretnie zrobi???
  • REKLAMA
  • #7 5798599
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    victor923 napisał:

Regulowałem trafo są tam dwa pokrętła dolne od napięcia jest oznaczenie plus i minus jest praktycznie do oporu na minus i górne z tego co się zorientowałem to od ostrości obrazu chyba.

Prawdopodobnie przekracza to Twoje możliwości sądząc z tego co piszesz ale przeczytaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559935.html
  • #8 5799848
    victor923
    Poziom 13  
    No sorry ale tego tym bardziej nie kapuje elektronikiem nie jestem tylko mechanikiem samochodowym:) powiedziano mi ze można trafo na tych dwóch pokrętłach wyregulować jest to w miarę proste wiec to zrobiłem. Było OK ale się pogorszyło. w domu mam zwykły miernik za 20zł wiec tym nie wiele zdziałam. Tv mam w tej chwili rozebrany. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić. trafa się nie da bardziej wyregulować ponieważ jak już wspominałem jak troszkę ujmę napięcia kineskop po wyłączeniu i włączeniu TV nie zaskoczy. Prosił bym o jakaś pomoc ale w prostym języku Smile
  • REKLAMA
  • #9 5799856
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Sprawdź 200V na PK ale:
    mirex napisał:
    ...
    Prawdopodobnie przekracza to Twoje możliwości sądząc z tego co piszesz ...

i z tym w pełni się zgadzam. Zajmij się samochodami, bo zapewne to potrafisz a TV oddaj fachowcowi od TV.
  • #10 5799934
    victor923
    Poziom 13  
    No i tak zrobie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Philips 32PW9503/12 pojawiły się jasne linie na ekranie oraz zmiana koloru tła z czarnego na brązowe. Problem nasilił się z czasem, a regulacja transformatora (trafo) wysokiego napięcia (WN) jedynie częściowo zmniejszyła widoczność linii, jednak dalsze zmiany napięcia powodowały, że kineskop nie uruchamiał się poprawnie. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilania na kineskopie, w szczególności na katodach, oraz kontrolę czy katody nie przywierają do żarzenia lub siatki. Zalecano także regulację napięcia G2 na transformatorze WN oraz ustawienie minimalnego koloru i wyregulowanie balansu na obraz czarno-biały, aby poprawić jakość obrazu i kolory. Ze względu na brak doświadczenia i ograniczone możliwości pomiarowe użytkownika, rekomendowano oddanie telewizora do serwisu specjalistycznego. Wskazano, że samodzielne naprawy mogą przekraczać umiejętności osoby nieznającej elektroniki, a dalsze próby regulacji trafo mogą prowadzić do braku uruchomienia kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA